tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Tι θα γίνει με όσους έχουν οφειλές προς τα Ταμεία

Το υπουργείο Εργασίας μελετά σχέδιο που θα δώσει «ανάσα» στους οφειλέτες.

Το υπουργείο Εργασίας μελετά σχέδιο που θα δώσει «ανάσα» στους οφειλέτες.

 

Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι να «παγώσουν» οι παλαιές οφειλές για κάποιο διάστημα και οι οφειλέτες να είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν μόνο τις νέες οφειλές. Δεν προβλέπεται κάποια διαγραφή χρέους, απλώς μία διευκόλυνση καθώς με την πληρωμή των νέων ασφαλιστικών εισφορών, οι ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν ασφαλιστική ενημερότητα.

Επίσης δεν αποκλείεται να υπάρξει συνδυασμός ληξιπρόθεσμης οφειλής με ασφαλιστικό χρόνο. Δηλαδή οι οφειλέτες να μπορούν να ανταλλάξουν τα χρέη τους με τα χρόνια που αντιστοιχούν στο ποσό που οφείλουν και να βγουν στην σύνταξη με μειωμένες αποδοχές. Αυτό εφόσον ισχύσει θα αφορά όσους είναι κοντά στην σύνταξη.

Παράλληλα εξετάζονται και κίνητρα για τους συνεπείς ασφαλισμένους, δηλαδή γι αυτούς που πληρώνουν κανονικά και τις τρέχουσες υποχρεώσεις αλλά και παλαιότερες οφειλές.

Πρόθεση του υπουργείου Εργασίας είναι η διάσωση των Ταμείων και ο υφυπουργός κ. Τάσος Πετρόπουλος είναι ήδη σε διαπραγματεύσεις με την πλευρά των δανειστών για το συγκεκριμένο σχέδιο. Για παράδειγμα, εάν οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ που δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση ξεκινήσουν να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές τους, τα έσοδα του Ταμείου θα αυξηθούν σε ετήσια βάση κατά τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 40% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης προς το Ταμείο.

 

 

Πηγή : www.imerisia.gr