tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τι θα γίνει τελικά με το πετρέλαιο θέρμανσης;

Το κέρδος των λαθρεμπόρων μόνο από την αποφυγή του Ειδικού Φόρου αυξήθηκε κατά 1.471,4% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011

«Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μιλάει για επιτυχίες, οι λαθρέμποροι στήνουν πάρτι αφού με τις σημερινές τιμές της κυβέρνησης και την ασυδοσία στη δράση τους, το κέρδος τους, μόνο από την αποφυγή του Ειδικού Φόρου αυξήθηκε κατά 1.471,4% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011»!

 

Η άρνηση του υπουργού Οικονομικών ακόμη και να συζητήσει τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, και μάλιστα με επιχείρημα να μη θερμάνουν κάποιοι τις πισίνες τους(!) εξόργισε ολόκληρη την κοινωνία.

 

Κύκλοι της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας χαρακτηρίζουν σκληρή και απάνθρωπη την πολιτική της κυβέρνησης στο πετρέλαιο θέρμανσης και την καλούν να αλλάξει πολιτική.  Όπως ανέφεραν, «είναι απαράδεκτο κάτω από τέτοιες καιρικές συνθήκες βαρυχειμωνιάς να υποβάλλεται ένας ολόκληρος λαός στο βασανιστήριο του κρυοπαγήματος  με όλες τις συνέπειες.

 

Αποτελεί δε μνημείο κυνισμού η έπαρση κυβερνητικών παραγόντων, την ώρα που η συνολική υγεία του λαού υπονομεύεται, να κομπάζουν ότι πέτυχαν «τα ίδια φορολογικά έσοδα» από το πετρέλαιο θέρμανσης με 70% κάτω την κατανάλωση» και «είναι καλό για το κράτος η μείωση της κατανάλωσης» (υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 στις 27/12/2013)!

 

Τι να πρωτοθαυμάσουμε, τον κυνισμό, τη "φορολογική επιτυχία" ή ότι είναι "καλό για το κράτος" να παγώνει ο λαός; Έχει υπολογίσει η κυβέρνηση το κοινωνικό τίμημα αυτής της πολιτικής, τα κοινωνικά και οικονομικά κόστη από τις ασθένειες, την υπολειτουργία σχολείων, νοσοκομείων, επιχειρήσεων, την πτώση της παραγωγικότητας αλλά εν τέλει τις απώλειες ανθρώπινων ζωών που δεν είναι μόνο αυτές που ανακοινώνονται από πυρκαγιές και μαγκάλια;  Έχει αναλογιστεί το μακροχρόνιο έγκλημα που συντελείται σε βάρος του περιβάλλοντος με τον αφανισμό των δασών και με την αιθαλομίχλη που εισάγει τον καρκίνο στα σπλάχνα παιδιών και ηλικιωμένων;

 

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μιλάει για επιτυχίες, οι λαθρέμποροι στήνουν πάρτι αφού με τις σημερινές τιμές της κυβέρνησης και την ασυδοσία στη δράση τους, το κέρδος τους, μόνο από την αποφυγή του Ειδικού Φόρου αυξήθηκε κατά 1.471,4% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011! Αυτή και μόνο είναι η «κυβερνητική επιτυχία»!

 

Το πρόβλημα με το πετρέλαιο θέρμανσης δεν είναι εισπρακτικό. Είναι πολιτικό και κοινωνικό. Από τη μια η επιμονή σε ανύπαρκτη φορολογική εισπραξιμότητα και από την άλλη ένα τεράστιο κοινωνικό έγκλημα και φούντωμα του λαθρεμπορίου. Με ποιόν εξακολουθεί αν είναι η κυβέρνηση και αρνείται να ακούσει τη φωνή της λογικής;»

 

Τα στοιχεία του ΓΛΚ διαψεύδουν την κυβέρνηση

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο 11μήνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου, τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ καυσίμων ανήλθαν στο 11μηνο στα 5,861 δισ. ευρώ και σε σχέση με το 2012 είναι μειωμένα κατά 584 εκατ. Ευρώ!

 

Στο σύνολο του 2013 η κυβέρνηση αναμένει από την φορολογία καυσίμων έσοδα 6,6 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει μόνον μέσα στο Δεκέμβριο ο ΦΠΑ πετρελαιοειδών και ο ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα να εισφέρουν έσοδα 800 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, κάτι που θεωρείται σχεδόν αδύνατον.

Οι εισπράξεις μόνο από τον Ειδικό Φόρο Καταναλώσεως στα πετρελαιοειδή υπεχώρησαν στα 3,821 δισ. ευρώ, έναντι 4,059 δισ. ευρώ στο 11μήνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2012, σημειώνοντας πτώση κατά 238 εκατ. Ευρώ. Διαψεύδοντας την κυβέρνηση για ίδια είσπραξη φόρου.

Ενδοκυβερνητικές κόντρες

Στο μεταξύ γκρίνια στη συγκυβέρνηση προκαλεί η κατηγορηματική άρνηση του Γιάννη Στουρνάρα να μειωθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο λόγω και του προβλήματος που δημιουργεί σε όλη τη χώρα η αιθαλομίχλη.

Η πρώτη άρνηση από το κυβερνητικό επιτελείο ήρθε με αφορμή την ερώτηση 41 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να μειωθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Ακολούθησε το νέο «όχι» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μετά την έκτακτη σύσκεψη που έγινε τα Χριστούγεννα για να εξεταστεί το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στις πόλεις από την αιθαλομίχλη.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση σε έντονο ύφος, του υπουργού Υγείας, Άδ. Γεωργιάδη ότι «όσοι πιέζουν για μείωση του φόρου, άθελά τους θέλουν να παίξουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων». Δυστυχώς με τα μέτρα, και το λαθρεμπόριο βασιλεύει κερδίζοντας πολλαπλάσια με πολύ μικρότερες ποσότητες και οι καταναλωτές παγώνουν!