tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Την Τετάρτη η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Νέα σενάρια για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Για την Τετάρτη έχει προγραμματισθεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του  Υπ.Οικονομικών. Στο νομοσχέδιο εκτός από τις διατάξεις για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών, υπάρχουν και άλλες σημαντικές διατάξεις .
 

Στη Βουλή θα γίνει συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Τροποποιήσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα προς ενίσχυση της καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών και Ίδρυση Συντονιστικού Κέντρου για την Καταπολέμηση του Λαθρεμπορίου, εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς την Απόφαση 2009/917/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 30ής Νοεμβρίου 2009 για τη χρήση της πληροφορικής για τελωνειακούς σκοπούς και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία των άρθρων 15, 16 και 18 της Οδηγίας 2014/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014 για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών-μελών σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων και την κατάργηση της Οδηγίας 2001/37/ΕΚ».

 

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:  Αικατερίνη Παπανάτσιου και Σάββας Αναστασιάδης.

 

Σημείωση: Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε στη συνεδρίαση της 20ης Ιουλίου 2016 τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε 1 συνεδρίαση.

Υπενθυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο περιέχει και διατάξεις που αφορούν:

– Τροποποιήσεις  στον Κ.Φ.Δ.  (Φάκελος τεκμηρίωσης, πρόστιμα ΦΗΜ, ενδικοφανής προσφυγή κ.λπ.)
Μεταβολές στα Ε.Λ.Π. 
Τροποποίηση της διάταξης για τις μεταβολές στο μητρώο (Μέσα σε ένα μήνα οι αλλαγές)
Τα νέα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων

Κατάργηση χορήγησης εκπτώσεων 50% και 100% επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α., σε φυσικά πρόσωπα που έχουν εισοδήματα από τόκους άνω των 300 ευρώ και 600 ευρώ αντίστοιχα.

 

Η τελευταία τροποποίηση σχετικά με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. πρέπει να δημοσιευθεί στο Φ.Ε.Κ. πριν την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. από την Γ.Γ.Δ.Ε. Εφόσον τα εκκαθαριστικά αναρτηθούν μέχρι το τέλος του μήνα, ο φόρος θα μπορέσει να καταβληθεί σε 5 δόσεις.

Ωστόσο, φαίνεται πως η ηγεσία του Υπ.Οικονομικών εξετάζει και άλλα σενάρια.

Πηγή: Taxheaven

 

ΣΒ