tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Το ΕΕΘ συμπαρίσταται στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία

καλεί την κυβέρνηση και όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας να πράξουν οτιδήποτε χρειαστεί ώστε η «Συμφωνία των Πρεσπών» να μην κυρωθεί

Ψήφισμα με το οποίο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης συμπαρίσταται και στηρίζει τα συλλαλητήρια που θα διοργανωθούν για τη Μακεδονία, ενέκρινε το ΔΣ του ΕΕΘ, στην χθεσινή του συνεδρίαση.
Το θέμα εισηγήθηκε ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης που τόνισε ότι «το Επιμελητήριο μας, ως φορέας έκφρασης των επαγγελματιών αλλά και της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αδιάφορο στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Σκοπιανό ζήτημα. Διακηρύσσει λοιπόν ότι κάθε απλός πολίτης έχει ιερή υποχρέωση να προασπίσει τα εθνικά δίκαια, την προσωπική και εθνική μας αξιοπρέπεια αλλά και το όνομα όπως και την ιστορική παρακαταθήκη της Μακεδονίας στα συλλαλητήρια, που αποτελούν την αμεσότερη λαϊκή έκφραση. Η “Συμφωνία των Πρεσπών” είναι μία κακή συμφωνία και δεν θα πρέπει να κυρωθεί», τόνισε ο κ. Ζορπίδης.
 
Το ΔΣ του ΕΕΘ επαναβεβαίωσε την έγκριση του σε ψήφισμα που είχε εγκρίνει κατά τη  συνεδρίαση του στις 27 Ιουνίου, στο οποίο τονίζεται:
«Το Ε.Ε.Θ. κρίνει ως αρνητική για την Πατρίδα μας τη συμφωνία των Πρεσπών, που ρυθμίζει διάφορα σοβαρά ζητήματα στις σχέσεις μας με την ΠΓΔΜ.
Είναι ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός ότι με τη συμφωνία δίδεται το δικαίωμα της χρήσης το όρου «Μακεδονία», ενός καθαρού ελληνικού όρου σε μία ξένη χώρα, σε έναν άλλο λαό. Το όνομα αυτό, όπως έχουμε διαπιστώσει ήδη από τις πρώτες ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, αποτελεί το όχημα με το οποίο προωθούνται αλυτρωτικά σχέδια, παραποίηση ιστορίας και οικειοποίηση ιστορικών συμβόλων, γεγονότων και προσώπων.

Είναι εξαιρετικά αρνητικό το γεγονός ότι η χώρα μας για πρώτη φορά αναγνωρίζει «Μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα στους κατοίκους του γειτονικού κράτους.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα επιχειρηματικότητας: είναι εξαιρετικά αρνητική για τις ελληνικές επιχειρήσεις η εν λόγω συμφωνία γιατί δεν επιβάλει στα δύο μέρη αντικειμενικά και ορθά μέτρα και σταθμά πάνω στη χρήση εμπορικών σημάτων, που εμπεριέχουν τον όρο «Μακεδονία». Αφήνει τις ρυθμίσεις αυτές σε ασαφείς περιγραφές για δράση κοινών επιτροπών, οι οποίες όμως όταν συσταθούν και λειτουργήσουν, η χώρα μας δε θα έχει κανένα μέτρο πίεσης προς τους γείτονες, καθώς πολύ ενωρίτερα θα τους έχει δοθεί το «πράσινο φως» για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με βάση όλα τα ανωτέρω, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης καλεί την κυβέρνηση και όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας να πράξουν οτιδήποτε χρειαστεί ώστε η «Συμφωνία των Πρεσπών» να μην κυρωθεί.

Τονίζει επίσης ότι αποτελεί υποχρέωση τόσο της κυβέρνησης όσο και του συνόλου της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας να σεβαστούν την επιθυμία και τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού».
 
Οι εκδηλώσεις της ΔΕΘ
Στην ίδια συνεδρίαση έγινε ενημέρωση για τη σύσκεψη των φορέων που συγκάλεσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός στο ΥΜΑΘ αλλά και για τη σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει το Ε.Ε.Θ., στο πλαίσιο της 83ης Δ.Ε.Θ. «Φέτος διοργανώνουμε πολύ σημαντικές εκδηλώσεις, όπως το Φόρουμ για τη Μεταμνημονιακή εποχή αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις για το GDPR στο χώρο της ασφάλισης, την επαγγελματική κατάρτιση, την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και τις οδικές μεταφορές με τη συμμετοχή γνωστών ομιλητών. Επίσης σημαντική είναι η εκδήλωση με τη δωρεάν εξέταση γυναικών για καρκίνο, με τη συνεργασία του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου, όπως και η εκδήλωση ενημέρωσης των καταναλωτών για τις τεχνικές κρέατος. Με τις εκδηλώσεις αυτές το Επιμελητήριο μας στηρίζει τον θεσμό της Δ.Ε.Θ. και ταυτόχρονα στηρίζεται απ’ αυτόν για να προβάλει το έργο του», τόνισε ο κ. Ζορπίδης.
Το κόστος των εκδηλώσεων θα καλυφθεί σε ένα σημαντικό του μέρος από χορηγίες.