tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Το ευρώ σε …υποτίμηση;

Η στρατηγική του Μάριο Ντράγκι για την ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ μοιάζει με υποτίμηση, όπως λέει το Bloomberg.

 

Η στρατηγική του Μάριο Ντράγκι για την ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ μοιάζει με υποτίμηση, όπως λέει το Bloomberg. Σύμφωνα με τη Nomura, το ευρώ θα αποδυναμωθεί περισσότερο από 5% έναντι του δολαρίου τους επόμενους μήνες. Τα hedge funds και οι μεγάλοι κερδοσκόποι αύξησαν τα στοιχήματά τους αυτό το μήνα για την πτώση του ευρώ.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λέει ότι η συναλλαγματική ισοτιμία δεν αποτελεί στόχο της πολιτικής, δεν είναι μυστικό για τους αξιωματούχους ο στόχος για 9 τοις εκατό διολίσθηση. Η υποτίμηση αυξάνει το κόστος των εισαγωγών και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγέων , βοηθώντας την προσπάθεια να αναβιώσει τον πληθωρισμό.

Ο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι η υποτίμηση αντανακλά την απόκλιση μεταξύ της Federal Reserve και της πολιτικής της ΕΚΤ. Αυτές οι παρατηρήσεις φραστικά χρησιμοποιούνται σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, όπου τα έθνη προσπαθούν να ενισχύσουν τις εξαγωγές από την μείωση της αξίας των νομισμάτων τους.

Το συμβούλιο αναμένεται να αφήσει το επιτόκιο αναφοράς αμετάβλητο στο 0,05% και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,2% στις 2 Οκτωβρίου, σύμφωνα με όλους τους οικονομολόγους σε έρευνα του Bloomberg News. Το ευρώ υποχώρησε στο 1,2677 ανά δολάριο την περασμένη εβδομάδα, το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2012. Στη συνέχεια μείωσε τα επιτόκια δύο φορές, προσφέρονται φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες και ανακοίνωσε ένα σχέδιο για να αγοράσει τους τίτλους που προέρχονται από τιτλοποίηση και καλυμμένα ομόλογα.

«Η πολιτική της ΕΚΤ υπήρξε αρκετά αποτελεσματική στην αποδυνάμωση του ευρώ», δήλωσε ο Nick Matthews, ανώτερος οικονομολόγος της Nomura International Plc στο Λονδίνο. Ο Μ. Ντράγκι δήλωσε στους δημοσιογράφους τον Μάρτιο ότι, ως κανόνας, κάθε 10% μόνιμη πραγματική ανατίμηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών μειώνει τον πληθωρισμό κατά περίπου 40-50 μονάδες βάσης. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε οτι θα λάβει περαιτέρω μέτρα για να ανεβάσει τις τιμές -αν χρειαστεί- και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμόσει μεγάλης κλίμακας αγορές δημόσιου χρέους, ή ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έντονη αντίδραση της Γερμανίας. Ο πρόεδρος Bundesbank Γενς Βάιντμαν έχει ταχθεί κατά της απόφασης αγοράς ομολόγων, και ήταν αντίθετος και με τις μειώσεις επιτοκίων. Η επιτυχία των πολιτικών της ΕΚΤ εξαρτάται «αυστηρά» από τις κυβερνήσεις και τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις δήλωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Ντράγκι.