tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Το στρατηγικό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

"Μέλημά μας είναι η υλοποίησή τους λειτουργώντας στο πλαίσιο της αποστολής μας, με βασικό και αδιαπραγμάτευτο γνώμονα τις αξίες μας"

Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε το στρατηγικό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2017. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, την διευκόλυνση του επιχειρείν και του εμπορίου, την εξωστρεφή, αποτελεσματική και αποδοτική διοίκηση με σεβασμό προς τον πολίτη και την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

 

 

Το εισαγωγικό σημείωμα του διοικητή κ Γιώργου Πιτσιλή:

 

«Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω το πρώτο Στρατηγικό Σχέδιο της νεοσύστατης Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑ.Δ.Ε), με το οποίο καθορίζονται οι στρατηγικοί στόχοι για τις υπηρεσίες μας και τίθενται οι άξονες παρέμβασης και οι προτεραιότητες για τα έτη 2017-2020. Μέλημά μας είναι η υλοποίησή τους λειτουργώντας στο πλαίσιο της αποστολής μας, με βασικό και αδιαπραγμάτευτο γνώμονα τις αξίες μας.

Συναισθανόμενοι τις προκλήσεις και τις ευθύνες που μας αναλογούν και στοχεύοντας οι στρατηγικές μας κατευθύνσεις να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς, βασίσαμε τη διαμόρφωση του Στρατηγικού Σχεδίου στη γνώση και στην εμπειρία των στελεχών μας, καθώς και στις προτάσεις που λάβαμε από τους κοινωνικούς μας εταίρους. Έχοντας αξιολογήσει την πορεία μας ως Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, δια μορφώσαμε το όραμά μας και ορίζουμε κρίσιμους δείκτες, ώστε να παρακολουθούμε την πρόοδό μας.

Το παρόν Σχέδιο αποτελείτο πρώτο βήμα και μέσω των μεσοπρόθεσμων μεταρρυθμιστικών έργων αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποδοτικού Οργανισμού. Ευελπιστούμε πως με την προσήλωση του προσωπικού μας και με επενδύσεις στη γνώση και την τεχνολογία, θα επιτύχουμε τη ν υλοποίηση των στόχων μας και θα ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών της χώρας.

 

Ο Διοικητής

 

Γιώργος I. Πιτσιλής

 

Στρατηγικός Στόχος 1: Ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης

 

Η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης αποτελεί διαχρονικά ένα από τα βασικά ζητούμενα των φορολογικών διοικήσεων παγκοσμίως. Η μη συμμόρφωση των πολιτών εμποδίζει την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων των φορολογικών διοικήσεων και οδηγείστη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους (υγεία, παιδεία, υποδομές κ.α.).

 

Η Α.Α.Δ.Ε αναπτύσσει δράσεις ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης θέτοντας ως προτεραιότητα την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης των πολιτών, μέσω της διευκόλυνσης της εκπλήρωσης των φορολογικών τους υποχρεώσεων και της διάπλασης της νέας γενιάς, η οποία θα αποκτήσει φορολογικές υποχρεώσεις στο μέλλον. Επιπρόσθετα, έχει ήδη ξεκινήσει η κατάρτιση σχεδίου ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης, στο πλαίσιο των μεταρρυθμιστών έργων- πυλώνων που έχουν προγραμματιστεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

 

Επιπρόσθετα, η Φορολογική Διοίκηση καλείται να εντοπίσει, μέσω κατάλληλων διασταυρώσεων, τους φορολογουμένους που επιδεικνύουν απροθυμία στην έγκαιρη εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων και να προβεί σε δράσεις εθελοντικής συμμόρφωσης πριν την επιβολή κατασταλτικών μέτρων. Για την αποτελεσματικότερη είσπραξη των εσόδων (ληξιπρόθεσμων και μη) θα υλοποιηθεί σταδιακά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής είσπραξης, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των μεσοπρόθεσμων μεταρρυθμιστικών έργων.

 

Τα κατασταλτικά μέτρα (διενέργεια στοχευμένων ελέγχων και λήψη κατάλληλων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης) αποτελούν έσχατη λύση, για τη συμμόρφωση εκείνων των φορολογουμένων που δεν εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Η αποτελεσματικότητα της Φορολογικής Διοίκησης στην αναγκαστική συμμόρφωση ενισχύει το αίσθημα ισονομίας συμβάλλοντας παράλληλα με έμμεσο τρόπο στην οικειοθελή συμμόρφωση.

 

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

 

 

 

ΣΒ