tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΤΟΠΣΑ:«Ενίσχυση της απασχόλησης και βιώσιμη μικρο-επιχειρηματικότητα»

ΤΟΠΣΑ: «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΜΙΚΡΟ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΣΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»

ΤΟΠΣΑ: «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΜΙΚΡΟ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΣΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ» από την Α.Σ. ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
 
Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο
 
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΡΑΞΗΣ: Το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Περιφέρειας Αθηνών, η οποία περιλαμβάνει τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδελφείας – Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνος, Ηλιούπολης και Δάφνης – Υμηττού.
 
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ
 
1. Επωνυμία Α.Σ. στα ελληνικά και αγγλικά
ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
GREEN INNOVATIVE EMPLOYMENT
2. Συντονιστής φορέας και εταίροι της ΑΣ
Συντονιστής Εταίρος: Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαγγελματιών «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» 
• Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών
• Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου
• Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, Αναπτυξιακή Ανώνυμος Εταιρεία Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης
• Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και Στελεχών Επιχειρηματικών Φορέων
• Εκπαιδευτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Διάσταση Α.Ε.
• TUV Rheinland Hellas S.A.
• Κέντρο Επιχείρησης και Καινοτομίας Αττικής (BIC OF ATTIKA)
• Ζωή Βαδράτσικα & ΣΙΑ Ετερόρρυθμη Εταιρεία – ΓΝΩΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
• Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών
 
3. Διεύθυνση Α.Σ., τηλέφωνο, fax, e-mail: 
Λεωφόρος Πανεπιστημίου 44, Αθήνα, 106 79
2103390594, 2103646392, [email protected] 
 
4. Ονοματεπώνυμο Νομίμου Εκπροσώπου Α.Σ.: Ιωάννης Ρεκλείτης
 
5. Διεύθυνση, τηλέφωνο, fax, e-mail Συντονιστή Εταίρου: 
Λεωφόρος Πανεπιστημίου 44, Αθήνα, 106 79
2103390594, 2103646392, [email protected] 
 
6. Διεύθυνση αλληλογραφίας: 
Λεωφόρος Πανεπιστημίου 44, Αθήνα, 106 79
 
7. Ονοματεπώνυμο Υπεύθυνου Έργου εκ μέρους του Συντονιστή Εταίρου: Ελένη Μπαλιούση
 
ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: 
Η πράξη χρηματοδοτείται με συνολική δαπάνη ποσό 370.000 € 
 
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
 
Με γνώμονα τα τοπικά δεδομένα και τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά του κεντρικού τομέα Αθηνών, η Πράξη έχει επίκεντρο την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα σε «πράσινες» δραστηριότητες στους εξής κλάδους: 
α) τρόφιμα – ποτά 
β) εστίαση 
γ) τεχνίτες κατασκευών (π.χ. ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ηλεκτρονικοί, υαλοτεχνίτες, κλπ) 
δ) η αυτοκίνηση (Συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων, σχολές οδηγών). 
Βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου και ολοκληρωμένου μηχανισμού προώθησης και ένταξης στην αγορά εργασίας 74 ανέργων που διαβιούν στον κεντρικό τομέα Αθηνών και προέρχονται από τους προαναφερόμενους κλάδους παρέμβασης, με βάση την προσαρμογή τους στις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων. Οι επιμέρους στοχεύσεις του έργου αφορούν στις εξής:
  • Υποστήριξη των 74 επιλεγμένων ανέργων για την αναβάθμιση των προσόντων και δεξιοτήτων τους, αλλά και την εξοικείωσή τους με τις εξελίξεις στους κλάδους παρέμβασης έτσι όπως υπαγορεύονται από την «πράσινη» οικονομία, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που απορρέουν από τις διαρθρωτικές αλλά και τεχνολογικές αλλαγές 
  •  Ενίσχυση της ανάπτυξης του επιχειρηματικού πνεύματος σε τοπικό επίπεδο, με έμφαση σε καινοτόμες «πράσινες» δραστηριότητες που παρουσιάζουν αναπτυξιακές δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα των κλάδων παρέμβασης
  • Διασύνδεση της επαγγελματικής κατάρτισης με υπαρκτές ανάγκες των τοπικών παραγωγικών συστημάτων, ώστε να προωθηθεί η ανταγωνιστικότητα και η ευελιξία της οικονομίας του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, διαμέσου πράσινων δραστηριοτήτων αλλά και πράσινων επαγγελμάτων
  • Βελτίωση του κοινωνικοοικονομικού ιστού της περιοχής παρέμβασης.
Επιμέρους στόχος της προτεινόμενης παρέμβασης αποτελεί η ενεργοποίηση των τοπικών φορέων για την απόκτηση κοινής συναντίληψης και δράσης, γεγονός που υπαγορεύεται από τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των διαδικασιών υλοποίησης και τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του έργου. 
 
Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας των κλάδων παρέμβασης στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, οι ομάδες που πλήττονται περισσότερο από τον εργασιακό αποκλεισμό είναι οι εξής:
• Νέοι έως 25 ετών, κυρίως νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας
• Γυναίκες
• Μακροχρόνια άνεργοι
Το κύριο χαρακτηριστικό των ομάδων-στόχου είναι για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας η έλλειψη προϋπηρεσίας και επαρκούς γνώσης της λειτουργίας της τοπικής αγοράς εργασίας, λόγω της πρόσφατης εισόδου τους σε αυτή. Αλλά και η παρατεταμένη απουσία των μακροχρόνια ανέργων από την αγορά εργασίας έχει ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή παρακολούθηση των εξελίξεων και των διαρθρωτικών αλλαγών οι οποίες διέπουν τους σύγχρονους κλάδους παρέμβασης. Επιπλέον, σημαντικό ποσοστό των ανέργων των ομάδων στόχου αφορά σε ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερης ηλικίας, με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο και ελλιπή εξειδικευμένα επαγγελματικά προσόντα. Τέλος, οι δυνητικοί ωφελούμενοι του έργου αναμένεται να μην είναι εξοικειωμένοι με τους όρους ανάπτυξης της πράσινης οικονομίας, καθώς πρόκειται για έναν αναδυόμενο τομέα του ελληνικού παραγωγικού συστήματος.
 
 Σύντομη περιγραφή των δράσεων
Για την εξυπηρέτηση των στοχεύσεων του προτεινόμενου έργου, η ΑΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ έχει καταρτίσει το παρόν σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει επιμέρους ενέργειες, οι οποίες είναι συμβατές με τις απαιτήσεις της οικείας πρόσκλησης της ΕΔΑ Αττικής και αφορούν στις εξής:
Α. Εκπόνηση Μελετών οι οποίες στοχεύουν στην ανάλυση της τοπικής αγοράς εργασίας στους κλάδους παρέμβασης στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών. Επίσης, προβλέπεται: (i) η διερεύνηση των αναγκών σε πράσινες δεξιότητες και ειδικότητες στην τοπική οικονομία (ii) η καταγραφή και αξιολόγηση καλών πρακτικών στην Ε.Ε. σχετικά με την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών «πράσινης» οικονομίας (iii) η ανάπτυξη οδηγού επιχειρηματικών δραστηριοτήτων «πράσινης» οικονομίας (iv) η εκπόνηση εγχειριδίων ξενόγλωσσης τεχνικής και επαγγελματικής ορολογίας, στους κλάδους αναφοράς
Β. Δράσεις Δικτύωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν: (i) δικτύωση της ΑΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ με άλλες ΑΣ και συναφείς τοπικές πρωτοβουλίες, (ii) δημιουργία δομής προώθησης των ωφελουμένων στην αγορά εργασίας (iii) δικτύωση των ωφελουμένων μεταξύ τους και με την τοπική αγορά (iv) cluster των νέων επιχειρήσεων του Σχεδίου, με στόχο την από κοινού επίλυση προβλημάτων και την αύξηση του επαγγελματισμού των μελών του δικτύου μέσω κοινών δράσεων συνεχούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.
Γ. Ενέργειες ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης, οι οποίες περιλαμβάνουν: (i) ανάπτυξη και διανομή έντυπου & ηλεκτρονικού πληροφοριακού υλικού και δημοσιοποίηση του σχεδίου και των δράσεών του στα ΜΜΕ (ii) ευαισθητοποίηση των ομάδων στόχου, των τοπικών επιχειρήσεων και της τοπικής κοινωνίας (iii) δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου.
Δ. Συμβουλευτικές – Διαχειριστικές Υπηρεσίες που αφορούν την επίβλεψη και διαχείριση του σχεδίου.
Ε. Δράσεις Κατάρτισης των ωφελουμένων με στόχο την απόκτηση σύγχρονων επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων στους κλάδους παρέμβασης. 
ΣΤ. Δράσεις Πληροφόρησης – Συμβουλευτικής – Υποστήριξης, οι οποίες περιλαμβάνουν: (i) επιλογή ωφελουμένων και διάγνωση των αναγκών τους, (ii) συμβουλευτική επιχειρηματικότητας, (iii) εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων ίδρυσης νέων επιχειρήσεων και εκπόνηση αντίστοιχων μελετών αιτήσεων υπαγωγής σε ενισχύσεις, (vi) συμβουλευτική υποστήριξη ωφελουμένων μετά την ένταξης τους στην αγορά εργασίας (v) εργαστήρια προώθησης της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ)
 
 Εκτιμώμενα αποτελέσματα:
• Σύνολο ωφελουμένων: 74 άτομα
Εκ των οποίων:
i. αριθμός ωφελουμένων που θα ιδρύουν νέα επιχείρηση (συμπεριλαμβανομένων των νέων επιστημόνων και ασφαλισμένων ΟΓΑ που θα κάνουν επέκταση δραστηριοτήτων): 27 άτομα
ii. αριθμός ωφελουμένων που θα προσληφθούν σε επιχειρήσεις: 24 άτομα
iii. αριθμός ωφελουμένων που θα υπογράψουν συμβάσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στον ιδιωτικό τομέα:  23 άτομα
iv. αριθμός νέων επιστημόνων και ασφαλισμένων ΟΓΑ που θα εκτελέσουν έργο σχετικό με το αντικείμενο της πράξης, εντός τριμήνου: 
• αριθμός κοινωνικών επιχειρήσεων και απασχολούμενων σε αυτές: 1 επιχείρηση με 7 απασχολούμενους συνολικά
• αριθμός θέσεων απασχόλησης που δημιουργούνται σε δυναμικούς κλάδους: 40 άτομα
• αριθμός ωφελουμένων γυναικών: 48 άτομα
• αριθμός ωφελουμένων νέων (κάτω των 25 ετών): 26 άτομα