tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τράπεζες: Δεν θα έχουμε πρόβλημα από την άρση του waiver

Στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους, οι ελληνικές τράπεζες αναγκάσθηκαν να αντλήσουν ρευστότητα μεγαλύτερη των 150 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ

Οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών θεωρούν ότι η άρση του waiver, δηλαδή της κατ' εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα προκαλέσει πρόβλημα, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

 

Στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους, οι ελληνικές τράπεζες αναγκάσθηκαν να αντλήσουν ρευστότητα μεγαλύτερη των 150 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, έχοντας απολέσει σχεδόν το σύνολο της διατραπεζικής χρηματοδότησής τους και ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων τους. Η ανάγκη αυτή μειώθηκε σε μόλις 13 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου. Από το ποσό αυτό, μόνο τα 3,5 δισ. ευρώ είναι καλυμμένα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και δεν είναι πλέον επιλέξιμα από την ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας.

 

Οι επικεφαλής και των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών δήλωσαν στο Bloomberg ότι είναι πεπεισμένοι πως θα τα καταφέρουν μετά την άρση του waiver. «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποκαταστήσει ήδη τον κύριο όγκο της έκτακτης ρευστότητας στο αποκορύφωμα της κρίσης με χρηματοδότηση από την αγορά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, προσθέτοντας: «Αν δεν υπάρξει μία περαιτέρω σημαντική επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά, δεν αναμένουμε δυσκολία στη χρήση των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων για σχετικές συναλλαγές στην αγορά».

 

Η επίπτωση από τη μη ύπαρξη της δυνατότητας χρήσης των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου θα είναι ‘ελάχιστη', δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.

 

O διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, προχώρησε παραπέρα, χαρακτηρίζοντας την άρση του waiver ως «πρακτικά μη γεγονός». Η Τράπεζα Πειραιώς έχει λάβει μέτρα για να μεταφέρει περίπου 1 δισ. ευρώ χρηματοδότησης από την ΕΚΤ στη διατραπεζική αγορά ρέπος, είπε.

 

Η Alpha Bank έχει διατηρήσει τις γραμμές χρηματοδότησής της από την ΕΚΤ, υποκαθιστώντας ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και έντοκα γραμμάτια με άλλους επιλέξιμους από την ΕΚΤ τίτλους, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Δημήτριο Μαντζούνη. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Alpha Bank έχει αυξήσει, επίσης, τις συναλλαγές της σε ρέπος στην ανοικτή αγορά με διεθνείς τράπεζες.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Β