tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τσίπρας: Οδικός χάρτης για αποκλιμάκωση της φορολογίας

"η ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή, δεν εγκατέλειψε την κοινωνική της αναφορά"

Για "οδικό χάρτη αποκλιμάκωσης της φορολογικής επιβάρυνσης" έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της 2ης Διεθνούς Συνάντησης των Αθηνών για τις ΜμΕ "ΜμΕ & Οικονομική Δημοκρατία: μοχλοί ανάπτυξης & καινοτομίας", την οποία οργανώνει στις 8 και 9 Μαρτίου η ΓΣΕΒΕΕ.

"Η σταδιακή μείωση της φορολογίας, είναι αναμφίβολα αναγκαία προϋπόθεση για την επόμενη μέρα, απαιτεί όμως συγκεκριμένα βήματα. Αυτό λοιπόν που σήμερα εγώ θέλω να δεσμευτώ ενώπιόν σας, δεν είναι μαγικές λύσεις αλλά ότι υπάρχει πλέον ο οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Θα επιτευχθεί και θα είναι εξολοκλήρου αποτέλεσμα, όχι μαγικών, αλλά της δικής μας στοχευμένης και καλά σχεδιασμένης δουλειάς. Αποτέλεσμα των κόπων του ελληνικού λαού που επιτέλους αρχίζουν να πιάνουν τόπο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα της χρηματοδότησης, ο κ. Τσίπρας είπε πως "έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για την μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα των κονδυλίων από την Ε.Ε. Και είμαστε ευτυχείς που καταλάβαμε την πρώτη θέση στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ήμασταν  πάλι πρώτοι στην ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Δημιουργήσαμε νέα στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΤΕΠΙΧ 2, το equifund, το νέο Εξοικονομώ Κατ' Οίκον κ.α., τα οποία μέσω μόχλευσης μπορούν να κινητοποιήσουν πόρους ύψους σχεδόν 3 δισ. ευρώ.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία 2014-2020» θα ενισχύσει χρηματοδοτικά με 4,7 δισ. υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις, και θα προωθήσει τη συνεργασία με ερευνητικούς φορείς καθώς και την κατάρτιση των εργαζομένων στις νέες δεξιότητες που χρειάζονται.

Για πρώτη φορά επίσης", συνέχισε ο Πρωθυπουργός, "δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο για μια πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση που αφορά τις μικροπιστώσεις.

Προχωρούμε, λοιπόν, στη χρηματοδότηση και την ενίσχυση 100.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες θα έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε κεφάλαια έως 15.000 ευρώ η κάθε μία, προκειμένου να τους δώσουμε την ώθηση να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ή για να βελτιώσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.Ταυτόχρονα και συμπληρωματικά με τους πόρους του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ, αναπτύξαμε μια πολύ στενή και παραγωγική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων", τα στελέχη της οποίας και ευχαρίστησε στο σημείο αυτό. 

"Το 2016 και το 2017 συμφωνήθηκαν με την Τράπεζα προγράμματα και έργα ύψους 5 δισ. ευρώ, ποσό ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας. Οι συμφωνίες αυτές έφεραν επιπλέον 2 δισ. εκταμιεύσεις στην ελληνική οικονομία μέσα στο 2017. Για τα επόμενα τρία χρόνια έχουμε δρομολογήσει συμφωνίες με την Τράπεζα για έργα ύψους 7 δισ. ευρώ, που σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας της ΕΤΕπ μπορούν να προκαλέσουν νέες επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ.

Επίσης προχωράμε στην ίδρυση επιτέλους Αναπτυξιακής Τράπεζας -που έχει ανάγκη η χώρα- μέσα στο έτος. Έχουμε ήδη προχωρήσει στο σχεδιασμό και στις τεχνικές προδιαγραφές ώστε μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε έτοιμο και το νομοθετικό πλαίσιο προς ψήφιση στη Βουλή.

Τέλος, να μη παραλείψουμε, ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην αξιοποίηση του λεγόμενου σχεδίου Γιούνκερ, έχοντας μέχρι στιγμής συμβασιοποιήσει έργα ύψους 3,7 δισ. ευρώ για σημαντικές υποδομές, αλλά και για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων", ανέφερε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή, δεν εγκατέλειψε την κοινωνική της αναφορά και σήμερα είναι έτοιμη να συμβάλει ως πρωτεργάτης, στην εθνική προσπάθεια της ανάπτυξης και της απασχόλησης. 

"Αντέξατε κι αντέξαμε και σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα νέο ξεκίνημα", σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Πρέπει να αισθανθούμε ότι όλοι μας είμαστε σύμμαχοι. Είμαστε στο ίδιο σκάφος. Aυτό το σκάφος χρειάζεται όχι μόνο να ξεπεράσει τις φουρτούνες αλλά πρέπει να πλεύσει προς τα μπρος. Και για να πλεύσει προς τα μπρος Χρειάζεται η προσπάθεια και η συνεργασία όλων μας".