tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Βάλτε και άλλους φόρους ποιοί θα τους πληρώσουν;

Του Βαγγέλη Γιακουμή.

Τα ΔΕΥΤΕΡΙΑΤΙΚΑ
Του Βαγγέλη Γιακουμή.

Νερό σε άδειο καλάθι φαίνεται να μοιάζουν οι φόροι που βάζει το κράτος , αφού από τη μία φορολογεί ότι κινείται και από την άλλη δεν μαζεύει χρήματα. Φυσικά δεν μαζεύει χρήματα όχι γιατί δεν μπορεί αλλά γιατί δεν έχουν οι πολίτες , όλοι εμείς οι συνήθεις ύποπτοι που καλούμαστε κάθε φορά να γεμίσουμε το πάτο του καλαθιού.
Τι και αν ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο. Τι και αν βάζουν έμμεσους ή άμεσους φόρους, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Το κράτος δεν κατάφερε να τους εισπράξει αλλά και όσα υπολόγιζε από συγκεκριμένες περιπτώσεις, το Δημόσιο έχασε,  σε σχέση με όσα εισέπραττε πριν τις αυξήσεις. Παράδειγμα μόνον στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2016 έπεσε έξω περίπου 650 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις άμεσων και έμμεσων φόρων.
Αναλυτικά , το κράτος δεν κατάφερε να εισπράξει
– 150 εκατ. ευρώ από άμεσους φόρους εισοδήματος
 
– 101 εκατ. ευρώ από ΕΝΦΙΑ
 
– 399 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ, έμμεσους και ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
Αν αυτό σε μια θεωρητικού τύπου συζήτηση , υποτίθεται συνεχιζόταν,  τότε στο τέλος του 2016 η υστέρηση από την είσπραξη των φόρων της χρονιάς θα έφτανε στα δύο δισ. ευρώ! Ποσό τρισθεόρατο για τα σημερινά δεδομένα και κάτω από τις συγκεκριμένες οικονομικές και δανειακές ανάγκες οι συνέπειες θα είναι τραγικές .
Αυτό όμως από ότι φαίνεται  δεν πτοεί το υπουργείο Οικονομικών αφού προχωρά και σε νέες αυξήσεις φόρων, άσχετα αν δεν μπορεί να εισπράξει τους ήδη υπάρχοντες. Η τρόικα θέλει φόρους και αφού θέλει το υπουργείο τους βάζει, αλλά ποιοί τις πληρώνουν;
Αρκεί να δει κανείς πως με τους φόρους κατανάλωσης που αυξάνονται ξανά, το Δημόσιο εισέπραξε λιγότερα στο α' τετράμηνο φέτος και από όσα είχε εισπράξει την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου του 2015 (2,3 δισ. έναντι 2,4 δισ. πέρυσι).
Πολύ απλά , αν η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράττει ετησίως ένα δισ. επιπλέον ως το 2018 από τους άμεσους φόρους που επέβαλε στις 8 Μαΐου, αλλά και ακόμη 1,8 δισ. από τους έμμεσους φόρους που ψήφισε την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν μπορεί να εισπράξει ούτε τους τρέχοντες φόρους του 2016. Η τρύπα των εσόδων μεγαλώνει συνεχώς.
Σύμφωνα  με τα στοιχεία εκτέλεσης του  προϋπολογισμού όπως αυτά δημοσιοποιήθηκαν στο protothema.gr  για το τετράμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2016 που ανακοινώθηκε από το υπουργείο οικονομικών προβλέπεται ότι  :
Από τις αυξήσεις στον ΦΠΑ η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει 437 εκατ. ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο. Αντ’ αυτού όμως, έχοντας καλύψει το 1/3 του 2016, οι εισπράξεις από ΦΠΑ ήταν 147 εκατ. ευρώ λιγότερες σε σχέση με το στόχο τετραμήνου. Αν δεν άλλαζε κάτι ως το τέλος του χρόνου, το Δημόσιο θα εισέπραττε έτσι 440 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα υπολόγιζε.
Από αυξήσεις Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα (από 1.1.2017)  η κυβέρνηση υπολογίζει επιπλέον έσοδα 460 εκατ. ευρώ το χρόνο, σε σχέση με φέτος. Από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο του 2016 όμως, εισέπραξε 62 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον στόχο τετραμήνου και 121 εκατ. ευρώ λιγότερα από το αναμενόμενο από ΦΠΑ πετρελαιοειδών, δηλαδή συνολικά 183 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα υπολόγιζε (θα είχε δηλαδή περίπου 550 εκατ. ευρώ σε 12 μήνες αν δεν αποφάσιζε να αυξήσει ξανά τον ΦΠΑ από φέτος και τον ΕΦΚ στα καύσιμα από 1.1.2017)
Από τις αυξήσεις στους  ειδικούς φόρους στον καπνό το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει επιπλέον έσοδα 240 εκατ. ευρώ το χρόνο. Φέτος όμως, χωρίς να αυξηθούν καν οι τιμές είχε μείωση εσόδων 30 εκατ. ευρώ από ειδικούς φόρους κατανάλωσης (άρα πουλήθηκαν λιγότερα τσιγάρα) αλλά και 10 εκατ. ευρώ λιγότερα από ΦΠΑ στα τσιγάρα, δηλαδή έπεσε έξω 45 εκατ. ευρώ σε 4 μήνες ή, όπως πάνε τα πράγματα, περίπου 135 εκατ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου.
Επομένως , τσάμπα ψηφίζουν οι βουλευτές νέους φόρους καθώς κανείς δεν υπάρχει για να τους πληρώσει. Απλά το μόνο που γίνεται είναι,  να χρεωνόμαστε όλο και περισσότερο και η ελληνική κοινωνία να φτωχοποιείται όλο και βαθύτερα.