tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Βουλή: Σύγκρουση για την υπόθεση Novartis

Σε παράταξη μάχης βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση καθώς σήμερα μεταφέρεται στη Βουλή το «μέτωπο» της Novartis

Σε παράταξη μάχης βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση καθώς σήμερα μεταφέρεται στη Βουλή το «μέτωπο» της Novartis με την συζήτηση για την σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για την επίμαχη υπόθεση. Στην μαραθώνια, όπως προβλέπεται, συνεδρίαση όλες οι πλευρές αναμένεται να ξεδιπλώσουν την στρατηγική τους, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι τα πάντα πρέπει να βγουν στο φως. Από την πλευρά της η ΝΔ, αν και επίσης τάσσεται υπέρ της σύστασης Προκαταρκτικής Επιτροπής, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και αποχώρησης από την ψηφοφορία. 

 

Φωτιά στα τόπια… 

 

Κοινοβουλευτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι με την έναρξη της συζήτησης, που έχει προγραμματιστεί για τις 9 το πρωί της Τετάρτης, θα υπάρξει πολεμικό κλίμα με επίκεντρο την διαδικασία. Ειδικότερα για τον αριθμό των καλπών που θα στηθούν εντός της Ολομέλειας στο τέλος της συνεδρίασης, η οποία προβλέπεται με βάση τους σχετικούς υπολογισμούς μετά τα μεσάνυχτα αν και ο προγραμματισμός αναφέρει ότι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στις δέκα το βράδυ. 

Κατά την διάρκεια της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να στηθούν δέκα κάλπες, μια για κάθε εμπλεκόμενο πολιτικό πρόσωπο. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι το ζήτημα για το αν θα στηθούν τελικά δέκα ή μια κάλπη θα ξεκαθαριστεί οριστικά το πρωί της Τετάρτης με την έναρξη της συνεδρίασης. Και αυτό γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να στηθεί εντέλει μια κάλπη στην περίπτωση που οι πέντε εν ενεργεία βουλευτές, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στην επίμαχη δικογραφία δηλώσουν ότι θα απόσχουν από την ψηφοφορία. 

 

Υπενθυμίζεται ότι τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, σύμφωνα με την δικογραφία, είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμένος καθώς και οι πρώην υπουργοί Αδωνις Γεωργιάδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Μάριος Σαλμάς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιώργος Κουτρουμάνης και Ανδρέας Λυκουρέντζος. 

 

Η διαδικασία 

 

Στην εκρηκτική, όπως όλα δείχνουν, συνεδρίαση θα πάρουν τον λόγο εισηγητές, βουλευτές και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Κατά πληροφορίες θα τοποθετηθούν τα εννιά από τα δέκα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει κάνει γνωστό ότι θα αποστείλει υπόμνημα, όπως έχει δικαίωμα, καθώς θα απουσιάζει στο εξωτερικό λόγω των υποχρεώσεων του ως ευρωπαίος επίτροπος. Επίσης θα πάρει τον λόγο η ηγεσία των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας και θα κλείσουν την συζήτηση οι οκτώ πολιτικοί αρχηγοί. 

 

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών θα αρχίσει η μυστική ψηφοφορία. Με βάση την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων οι βουλευτές θα λάβουν 20 ψηφοδέλτια, 10 για κάθε ένα από τα αναφερόμενα πρόσωπα αλλά και 10 λευκά. Σε κάθε ψηφοδέλτιο θα αναγράφονται και για τα δέκα αναφερόμενα πρόσωπα τα αδικήματα της δωροδοκίας, της δωροληψίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι κάλπες θα είναι αριθμημένες και σε κάθε ψηφοδέλτιο θα υπάρχει ο αριθμός της κάλπης που αντιστοιχεί σε κάθε ένα από τα 10 πρόσωπα. Οι βουλευτές θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο «ναι», «όχι» και «παρών» για τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία.

 

Τροχειοδεικτικές βολές

 

Μια μικρή πρόγευση για το εκρηκτικό κλίμα με το οποίο οδηγούμαστε στην σημερινή συνεδρίαση για την Novartis έδωσαν χθες κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Η ΝΔ θα δώσει αγώνα μέχρι και την τελευταία στιγμή προκειμένου να στηθεί μια κάλπη και οι «γαλάζιοι» βουλευτές να ψηφίσουν απερίφραστα «ναι» στην συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την Novartis, για να εκχωρήσουν στα μέλη της την αρμοδιότητα να κρίνουν την υπόθεση, όπως άλλωστε είναι η πρόταση που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ανέφεραν πηγές της ΝΔ σχολιάζοντας την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για δέκα κάλπες, μια για κάθε εμπλεκόμενο πολιτικό πρόσωπο. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως για την υπόθεση Novartis η ΝΔ από την αρχή τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να χυθεί άπλετο φως και να αναδειχθεί η σκευωρία της κυβέρνησης. Αυτό θα πράξει και αύριο στη Βουλή. Οι «γαλάζιες» πηγές τόνιζαν πως όλα τα άλλα αποτελούν επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης που απλά επιβεβαιώνει την αδυναμία της να στοιχειοθετήσει τις ανώνυμες κατηγορίες και να συνεχίσει να σπιλώνει δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πολιτικούς της αντιπάλους.

 

Από την πλευρά τους, και απαντώντας στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως «η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως για ακόμη μία φορά κρύβεται πίσω από προσχήματα επί της διαδικασίας για να εμποδίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis. Επιμένει στο πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά αίτημα να στηθεί μία κάλπη για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα είναι δέκα. Με τη στάση αυτή όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν επιβεβαιώνει μόνο ότι επιδιώκει τη συσκότιση του σκανδάλου, αλλά και ότι φοβάται ακόμα και την κρίση των ίδιων των βουλευτών της ΝΔ στην επικείμενη ψηφοφορία. Ο κ. Μητσοτάκης αναζητά προφάσεις εν αμαρτίαις για να μην προσέλθουν στις κάλπες οι βουλευτές του. Προφανώς θα έχει τους λόγους του να φοβάται». 

 

 

Πηγή: Το Ποντίκι

 

 

 

ΑΣΒ