tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Χιούμορ με αγκάθια: Λογιστικός και φορολογικός Καζαμίας 2018

Όταν οι… Βαγγέληδες θα πάρουν επίδομα! Προφητικές «καλές ειδήσεις» από το μέλλον που έχουν το κακό στα σπλάχνα τους από το TAXHEAVEN! Ξέρουν αυτοί…

Όταν οι… Βαγγέληδες θα πάρουν επίδομα! Προφητικές «καλές ειδήσεις» από το μέλλον που έχουν το κακό στα σπλάχνα τους, από το TAXHEAVEN! Ξέρουν αυτοί…

 

[Τους «μονούς» μήνες επιμελήθηκε ο Βαγγέλης Μιχελινάκης και τους «ζυγούς» ο Κώστας Νιφορόπουλος].

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Προκειμένου να τηρήσει και το υπουργείο οικονομικών με το δικό του τρόπο το έθιμο της βασιλόπιτας αποφάσισε να προχωρήσει στην κλήρωση της «λοταρόπιτας». Στην κλήρωση της «λοταρόπιτας» θα συμμετέχουν όλοι οι φορολογούμενοι και θα κληρωθούν πλούσια δώρα. Η ανακοίνωση έγινε παράλληλα με την εξαγγελία από την κυβέρνηση του επιδοματικού πλάνου 2018 και προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στους φορολογούμενους. Προκάλεσε ωστόσο και την αντίδραση των θεσμών. Απαντώντας στις αιτιάσεις των θεσμών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι αυτή η κυβέρνηση διακρίνεται για την κοινωνική της ευαισθησία και δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Στο κάτω κάτω πρόσθεσε το κόστος θα καλυφτεί από την αύξηση κατά μία μονάδα των συντελεστών ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, που θα ψηφιστεί αμέσως μετά.

Μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. εντοπίστηκε για προσαύξηση περιουσίας από άγνωστη πηγή ο γνωστός από το παρελθόν φοροφυγάς Αϊ Βασίλης. Παρά την προσκόμιση στοιχείων από τον φορολογούμενο που αποδεικνύουν κατά τους ισχυρισμούς του, ότι την περιουσία αυτή την είχε νόμιμα αποκτήσει κατά το παρελθόν, έλαβε την γνωστή απάντηση από τις φορολογικές αρχές «εμείς έτσι κρίνουμε και άμα δε σου αρέσει κάνε προσφυγή».

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Παρουσιάζεται η τελική μορφή του έντυπου Ε3. Μερικές από αλλαγές σε σχέση με το έντυπο που είχε παρουσιαστεί στην διαβούλευση: α) Ο πίνακας Ε (πρώην Κ), μετονομάζεται «πίνακας Χ», χωρίς περαιτέρω αλλαγές, β) Θα αναγράφονται πέρα από τις ιστοσελίδες και οι λογαριασμοί του Facebook (και του Λογιστή που υπογράφει την δήλωση), γ) Νέος  πίνακας (Τ)  με τους αριθμούς όλων των τηλεφώνων (σταθερών και κινητών), που ανήκουν στην οντότητα και την αξία κατανάλωσης του καθενός. Τέλος κανένα στοιχείο δεν θα είναι προ συμπληρωμένο, γιατί όπως είπαν οι αρμόδιοι «έχουν γίνει και λάθη και είναι μια ευκαιρία να διορθωθούν».

Αλλαγή στην αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας με την  σύνδεση του ύψους του προστίμου με την πρόσληψη του εργαζόμενου που ήταν αδήλωτος. Το πρόστιμο μηδενίζεται, όταν εκτός από την πρόσληψη, ο (η) εργοδότης παντρευτεί την (τον) εργαζόμενο.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Με πρωτοφανή για τα Ελληνικά δεδομένα ταχύτητα και με τροπολογία σε σχέδιο νόμου που συζητείται στο Κοινοβούλιο το Υπ. Οικ. προσέθεσε νέα παράγραφο 8 στο άρθρο 65 του Κ.Φ.Ε. σύμφωνα με την οποία: «σε περίπτωση που σε κάποιον από τους εξωπλανήτες που ανακαλύπτονται το τελευταίο διάστημα τεκμηριωθεί η ύπαρξη νοήμονος ζωής, ο εξωπλανήτης αυτός θα θεωρείται από φορολογικής σκοπιάς ως κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς». Η τροπολογία προκάλεσε την αντίδραση της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας καθώς αποτελεί κατ’ αυτήν τροχοπέδη στο έργο της για την κατάκτηση του διαστήματος.

Με απόφαση της ΑΑΔΕ εξειδικεύτηκαν τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος του μηνός Μαρτίου του επιδοματικού πλάνου 2018 γνωστού ως επιδόματος του Ευαγγελισμού. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος αυτού είναι μόνο οι φορολογούμενοι που έχουν την ονομαστική τους εορτή ανήμερα της εθνικής μας επετείου.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Τίθεται (με 4 μήνες καθυστέρηση)  σε λειτουργία η εφαρμογή της «Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», σχετικά με την υποβολή των τιμολογίων και τον τρόπο εξόφλησης, που αφορούν νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα [Δείτε σχετικό άρθρο Δυσκολεύει κι άλλο η λογιστική παρακολούθηση των αγροτών – Άλλη μια νέα υποχρέωση σχετικά με τις πωλήσεις νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων]. Επίσης στην σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο που δημοσιεύεται ορίζει ότι η φράση  του Νόμου «Ο παραγωγός κοινοποιεί αμελλητί», σύμφωνα με τα λεξικά σημαίνει «αμέσως, δίχως αργοπορία» και ως εκ τούτου, ο παραγωγός πρέπει να καταχωρεί το τιμολόγιο εντός της ημέρας έκδοσης.  

Κοσμοσυρροή παρατηρείται στα Λογιστικά γραφεία των αγροτικών περιοχών της χώρας, από αγρότες/παραγωγούς για την εμπρόθεσμη καταχώρηση των τιμολογίων στο σύστημα. Αρχίζουν οι πρώτες δυσλειτουργίες του συστήματος, καθώς η εξόφληση, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν μπορεί να συνδεθεί με το τιμολόγιο που εξοφλείται [Δημιουργείται το γνωστό φαινόμενο των «αποκλίσεων»]. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Τράπεζες και Έμποροι αγροτικών προϊόντων, εκδίδουν ανακοινώσεις, οι οποίες (και οι τρεις), καταλήγουν: « Να πάτε στον λογιστή σας » .

ΜΑΪΟΣ

Στον απόηχο την δηλώσεων του πρωθυπουργού τις ημέρες του Πάσχα ότι σύντομα η Ελλάδα θα εξέλθει των μνημονίων με τη βοήθεια του Χριστού και της Παναγίας, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό άξιο τέκνο της ορθοδοξίας  και απείλησε με αφορισμό όσους σαμποτάρουν το θεάρεστο έργο του.

Με απόφαση της ΑΑΔΕ εξειδικεύτηκαν τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος του μηνός Μαΐου του επιδοματικού πλάνου 2018 γνωστού ως επιδόματος πρωτομαγιάς. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος αυτού είναι μόνο οι φορολογούμενοι που ανήμερα της πρωτομαγιάς έφτιαξαν και κατέθεσαν εμπρόθεσμα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στεφάνι διαμέτρου 1 μέτρου τουλάχιστον. Στις διαμαρτυρίες των συνδικάτων σύμφωνα με τις οποίες η πρωτοβουλία της κυβέρνησης ακυρώνει τον χαρακτήρα της πρωτομαγιάς ως ημέρας ταξικής πάλης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι αυτή η κυβέρνηση διακρίνεται για την ταξική της συνείδηση και δε δέχεται υποδείξεις.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Χιλιάδες αγανακτισμένοι ζωόφιλοι και χιλιάδες άγαμοι, βρίσκονται έξω από τα γραφεία του Taxheaven, διαμαρτυρόμενοι, καθώς θεωρούν το κόμβο, ηθικό αυτουργό των δύο νέων φόρων που ψηφίστηκαν πρόσφατα (φόρο επί των σκύλων και φόρο επί των αγάμων). Θυμίζω, ότι πριν λίγους μήνες στο πλαίσιο της ιστορίας της φορολογίας το Taxheaven, είχε δημοσιεύσει τα άρθρα: α) Η φορολόγηση των σκύλων (1899) – Νόμος ΒΦΟΘ’ «περί φορολογίας των ζώων». β) Η φορολόγηση των αγάμων – .

Η σειρά «Μικρά Κατάστιχα – Η ιστορία της Λογιστικής και της φορολογίας», διακόπτεται, αλλά το κακό έχει γίνει. Ερευνώνται όλοι οι φόροι από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους και συγκροτείται Επιτροπή για την εξέταση της δυνατότητας εφαρμογής σήμερα.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Με τροπολογία στον Κ.Φ.Δ. καθιερώνεται και νέα έμμεση τεχνική ελέγχου, η τεχνική ανάλυσης προφίλ φορολογουμένου στο Facebook. Σύμφωνα με τη νέα τεχνική η οποία θα εφαρμόζεται από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Κ.Δ.) θα σταθμίζονται ο αριθμός ημερήσιων αναρτήσεων, ο αριθμός και τα μέρη κοινοποίησης παρουσίας, τα likes, η εφαρμογή φίλτρων σε selfies και ο αριθμός τους. Στη συνέχεια με την εφαρμογή ειδικού αλγόριθμου θα υπολογίζεται το εισόδημα και θα συγκρίνεται με το δηλωθέν. Η προκύπτουσα διαφορά θα θεωρείται εισόδημα από αδικαιολόγητο προφίλ στο Facebook και θα φορολογείται με συντελεστή 33%.

Με απόφαση της ΑΑΔΕ εξειδικεύτηκαν τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος του μηνός Ιουλίου του επιδοματικού πλάνου 2018 γνωστού ως επιδόματος μαυρίσματος. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος αυτού θα είναι οι φορολογούμενοι που μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές θα προσέρχονται στις  Δ.Ο.Υ. για να μετρηθεί από τα ειδικά μηχανήματα που θα προμηθευτούν, το μαύρισμά τους και εφόσον υπερβαίνουν τα οριζόμενα κριτήρια να μετέχουν στην κλήρωση. Το συγκεκριμένο επίδομα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Χρυσής Αυγής καθώς το θεωρεί ένα τρικ της κυβέρνησης για να δώσει χρήματα στους μαύρους.     

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Επιπλέον παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, η οποία έχει ως εξής: «Η νέα παράταση ορίζεται έως το τέλος της επόμενης παράτασης, η οποία θα ανακοινωθεί με νεότερη εγκύκλιό μας». Επίσης με την ίδια εγκύκλιο ορίζονται και τα εξής, σχετικά με το έντυπο Ε3: α) Εννοείται ότι στον  πίνακα (Τ) (με τους αριθμούς των τηλεφώνων, που ανήκουν στην οντότητα) θα αναγράφονται και τα «καρτοκινητά», β) Στον πίνακα (Φ) στον οποίο αναγράφονται οι λογαριασμοί του Facebook και του λογιστή και όλων των λογαριασμών στους οποίους αυτός είναι διαχειριστής.

Καταργείται μετά από 90 περίπου χρόνια, το «Χαρτόσημο » και αντικαθίσταται από τον  « ειδικό φόρο συναλλαγών», ο οποίος θα ισχύει από 1/1/2019. Ήταν ένα προαπαιτούμενο στο πλαίσιο της συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση. Ο  νέος ειδικός  φόρος θα επιβάλλεται  σε κάθε συναλλαγή ( π.χ Τραπεζική ) και σε κάθε σύμβαση έγγραφη ή προφορική.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Αξιοποιώντας την εμπειρία και τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει κατά τα τρία σχεδόν έτη εφαρμογής των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν την αλλαγή στον τρόπο τήρησης των βιβλίων και κατάρτισης των οικονομικών καταστάσεων. Έτσι πλέον εκτός της λογιστικής και της φορολογικής βάσης τα βιβλία θα τηρούνται πλέον και:
– Σε ασφαλιστική βάση, ώστε να αποτυπώνονται τα ποσά που είναι απαραίτητα για τον ορθό υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.
– Σε τραπεζική βάση, καθώς στα περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα οι οικονομικές καταστάσεις των Ε.Λ.Π. δε γίνονται ιδιαίτερα αντιληπτές και ζητούνται ισολογισμοί Ε.Γ.Λ.Σ.
Έτσι πλέον τα βιβλία θα τηρούνται σε λογιστική, φορολογική, ασφαλιστική και τραπεζική βάση. Οι διαφορές που θα προκύπτουν από τη μία βάση στην άλλη θα διαχωρίζονται σε μόνιμες, προσωρινές ή ημιμόνιμες και θα αποτυπώνονται σε ειδικούς πίνακες του Ε3. Οι λογιστές που θα καταφέρνουν να συμφωνήσουν τις τέσσερις βάσεις θα λαμβάνουν βραβείο σε ειδική τελετή στο μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα καθίστανται αυτόματα δικαιούχοι όλως των επιδομάτων, ανεξαρτήτως λοιπών κριτηρίων.

Με απόφαση της ΑΑΔΕ εξειδικεύτηκαν τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος του μηνός Σεπτεμβρίου του επιδοματικού πλάνου 2018 γνωστού ως επιδόματος πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος αυτού θα είναι οι φορολογούμενοι που κατασχέθηκε λόγω χρεών η πρώτη τους; Κατοικία. Οι τυχεροί ως αντιστάθμισμα για την απώλεια τους θα λάβουν έκτακτο επίδομα αξίας 300 ευρώ, έκαστος.
   
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Τίθεται σε εφαρμογή το «Περιουσιολόγιο» και ζητείται εκ νέου η εισαγωγή των στοιχείων των ακινήτων (πρώην Ε9), μαζί με τις συντεταγμένες τους. Σε διαμαρτυρία των λογιστών το Υπουργείο απάντησε: «Τα παλιά εισιτήρια δεν περνούν στα καινούργια λεωφορεία». Διευκρινίζεται επίσης ότι στον κωδ. 799 «Stroma Bank» , καταχωρούνται τα μετρητά που υπάρχουν στο σπίτι.

Αλλαγές στο ασφαλιστικό: α) Όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από ποια πηγή προέρχονται υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές, β) Το υπόλοιπο κερδών προηγουμένων χρήσεων που προέρχεται από τα κέρδη των χρήσεων 2016 και 2017, υπόκειται σε εισφορές ανεξαρτήτως της διανομής του ή όχι και γ) Όλοι  όσοι αποκτούν εισόδημα αποκτούν αυτόματα και την «ασφαλιστέα ιδιότητα»

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Καθώς γίνεται πλέον αντιληπτό ότι οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου και η τεχνογνωσία του IRS δεν είχαν τα αποτελέσματα που αναμένονταν, η φορολογική διοίκηση στρέφεται στην αναζήτηση βοήθειας από άλλες αναπτυγμένες χώρες στον τομέα του φορολογικού ελέγχου. Ως τέτοια χώρα επιλέγεται η Βόρεια Κορέα όπου εφαρμόζονται με επιτυχία οι άμεσες τεχνικές ελέγχου. Οι τρεις αυτές τεχνικές είναι:
– Απόσπαση πληροφοριών από τον φορολογούμενο.
– Απόσπαση πληροφοριών από τους συγγενείς του φορολογούμενου.
– Απόσπαση πληροφοριών από τους φίλους του φορολογούμενου.
Στις διαμαρτυρίες της Διεθνούς Αμνηστίας για βαρβαρότητα οι αρχές απάντησαν ότι θα υιοθετήσουν μια πιο light εκδοχή στην εφαρμογή των τεχνικών και η απόσπαση των πληροφοριών δε θα γίνεται με τη χρήση βίας (ξυλοδαρμοί, ηλεκτροσόκ κλπ.) όπως στην αυθεντική τους εφαρμογή, αλλά με χρήση άλλων μέτρων όπως ενδεικτικά η προληπτική κατάσχεση της ακίνητης και κινητής περιουσίας του φορολογούμενου, των συγγενών και των φίλων του κλπ.  

Με απόφαση της ΑΑΔΕ εξειδικεύτηκαν τα κριτήρια για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος του επιδοματικού πλάνου 2018. Για την είσπραξη του μερίσματος απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης κατά τα γνωστά από προηγούμενα έτη. Το βάρος για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων πέφτει για μια ακόμα φορά στους λογιστές. Γνωστός τηλεπαρουσιαστής κατακεραυνώνει τους τελευταίους καθώς τολμούν να ζητούν αμοιβή για την εργασία αυτή. Σε παρατήρηση παριστάμενου στο πάνελ φοροτεχνικού προς τον παρουσιαστή πως γίνεται να καλεί ελεύθερους επαγγελματίες να εργαστούν χωρίς αμοιβή, αυτός τον κατακεραυνώνει ως προβοκάτορα και ζητεί την αποβολή του από το στούντιο.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Σαρωτικές αλλαγές στο θεσμό της «Λοταρίας», καθιερώνονται πέντε επιπλέον ειδικές κληρώσεις για α) αποδείξεις από γιατρούς και δικηγόρους, β) αποδείξεις από νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, γ) αποδείξεις από ταξί, δ) αποδείξεις από περίπτερα, ε) αποδείξεις από ξενοδοχεία ημιδιαμονής.

Ανακοινώνονται μέτρα (για πρώτη φορά) υπέρ των λογιστών:
α) Κράτηση 10%, επί των κερδών του πελάτη τους, από την «Λοταρία»
β) Δυνατότητα αδείας ιδιωτικού Κ.Ε.Π.
γ) Επιδότηση της συμπλήρωσης και υποβολής αιτήσεων κοινωνικού μερίσματος.
δ) Ειδική κλήρωση «Λοταρία», για τους λογιστές, με βάση τις αποδείξεις των πελατών τους, που συμμετείχαν στις «Λοταρίες» .

Καλή χρονιά σε όλους μας, με υγεία και καλή δύναμη.

Πηγή: Taxheaven

 

 

 

 

Σ