tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Υπερφορολόγησης και υπερχρέωσης το ανάγνωσμα

Πάνω από 310.000 φορολογούμενοι δεν μπόρεσαν να πληρώσουν φόρους ως 500 ευρώ

Η αίσθηση της ασφυξίας είναι διάχυτη στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, λόγω των δυσανάλογα υψηλών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Έτσι, παρά τις θεαματικές δημοσιονομικές επιδόσεις και τις προσδοκίες για μέρισμα τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ, δεν μπορεί παρά να προκαλεί αίσθηση ότι το σύνολο των οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία τείνει προς τα 220 δις ευρώ!

 

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, όπως τα επεξεργάστηκε το Γραφείο του Κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή, ρίχνουν περισσότερο φως και αναδεικνύουν το γεγονός ότι νέες στρατιές φορολογούμενων προστίθενται στη «μαύρη» λίστα των οφειλετών του Δημοσίου, επειδή αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε φορολογικές υποχρεώσεις που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι φορολογούμενοι με χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα έχουν σηκώσει ψηλά τα χέρια.

 

Εξετάζοντας την πορεία του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 σε μηνιαία βάση διαπιστώνεται ότι τον Ιούλιο (στοιχεία κατά την 1/8/2018) αυξήθηκε κατά 345,82 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην επιβάρυνση από τη λήξη της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η αύξηση συνεχίστηκε και τον Αύγουστο (στοιχεία κατά την 1/9/2018) και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό (939,50 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή η επιβάρυνση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου προήλθε σε μεγάλο βαθμό από μικρό αριθμό οφειλετών με υψηλές οφειλές, οι περισσότερες εκ των οποίων ταξινομούνται στην κατηγορία δανείων (καταπτώσεις εγγυήσεων ελληνικού δημοσίου) και δευτερευόντως στην κατηγορία ΦΠΑ.

 

Τα πράγματα αλλάζουν τον Σεπτέμβριο (στοιχεία κατά την 1/10/2018),καθώς παρατηρήθηκε νέα αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 449,92 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, που οφείλεται στην επιβάρυνση από λήξεις των δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

 

Αν κι από την αρχή του χρόνου παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων, αφού τα νέα ληξιπρόθεσμα της ανέρχονται σε 7,84 δις ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,42 δις ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, στο τρίτο τρίμηνο του 2018 παρατηρείται αύξηση κατά 243.538 άτομα σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 4.312.395 άτομα. Χαρακτηριστικό είναι ότι αύξηση αυτή εντοπίζεται πρωτίστως στους οφειλέτες με χρέος κάτω από 500 ευρώ, καθώς στην κατηγορία αυτή προστέθηκαν 312.812 νέοι οφειλέτες.

 

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2018, ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 584.979 άτομα και ερμηνεύεται σε μεγάλο βαθμό (για τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο) από την επίδραση της εποχικότητας, δηλαδή την λήξη δόσεων ορισμένων κατηγοριών φόρων στις οποίες ένα μέρος των φορολογουμένων δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί.

 

Ανάλογη είναι η εικόνα και όσον αφορά στις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Έφτασαν στα 34,354 δις ευρώ, δηλαδή παρουσίασαν αύξηση κατά 493 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εκ των οποίων 130 εκατ. ευρώ αφορούν σε αύξηση στις κύριες οφειλές. Η αύξηση οφείλεται αφενός στην ένταξη νέων οφειλών και στην αύξηση των πρόσθετων τελών για τους οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο ΚΕΑΟ και αφετέρου στην εισαγωγή 38.648 νέων οφειλετών με συνολικές οφειλές ύψους 192 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου ο συνολικός αριθμός των οφειλετών διαμορφώθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου στους 1.400.091, αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 7.953 οφειλέτες.