tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Υπερπλεόνασμα αλλά και προβληματισμός για τα έσοδα

Υπέρβαση κατά 1,3 δισ ευρώ του στόχου στο πεντάμηνο δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία του ΓΛΚ

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, το πρωτογενές αποτέλεσμα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1.539 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 180 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1.840 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2017. 

Πίσω από τη "βιτρίνα", υπάρχουν, όμως, στοιχεία που πρέπει να προβληματίζουν το υπουργείο Οικονομικών και δεν είναι άλλα από αυτά που αφορούν στην υστέρηση των εσόδων το Μάιο. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 2.941 εκατ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 253 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα… σκοτσέζικο ντους, αν δει κανείς την εικόνα από την αρχή του έτους. 

Μετά από το πρώτο δίμηνο, όπου τα καθαρά έσοδα εμφάνιζαν υπεραπόδοση, το Μάρτιο ήχησε το πρώτο προειδοποιητικό καμπανάκι, καθώς εμφανίστηκε μια «τρύπα» 268 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο, οι καρδιές επέστρεψαν στις θέσεις τους εκεί στο υπουργείο Οικονομικών, αφού εμφανίστηκε μια υπέρβαση 235 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου και μάλιστα σε μια συγκυρία όπου τα κλιμάκια των Θεσμών «χτένιζαν» τα στοιχεία του ΓΛΚ. Με τα στοιχεία του Μαίου επέστρεψαν τα μαύρα σύννεφα. 

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2018 ανήλθαν στα 19.235 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 516 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (19.751 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 18.441 εκατ. ευρώ και είναι εντός του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 72 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 κατά 689 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 190 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και 65 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων.

Όσον αφορά στις επενδυτικές δαπάνες (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 794 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 516 εκατ. ευρώ.