tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Υπερπλεόνασμα στον Προϋπολογισμό αλλά με αστερίσκους

Υπέρβαση 297 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα- Τα 228 εκατ. ευρώ είναι υπερεισπράξεις από φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών

Μισογεμάτο ή μισοάδειο το ποτήρι του Κρατικού Προϋπολογισμού, με τη συμπλήρωση του πρώτου τετραμήνου; Αν μείνει κανείς στην επικεφαλίδα, δηλαδή στο υπερπλεόνασμα, θα μπορούσε να συνεχίσει ήρεμος, ωστόσο αν σκαλίσει κανείς τα επιμέρους στοιχεία του ΓΛΚ, τότε αναμφίβολα θα πρέπει να προβληματιστεί.

Στο διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίο διαμορφώνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό ένα υπερπλεόνασμα 1,912 δισ ευρώ. Η πραγματική εικόνα δεν είναι, όμως, τόσο ειδυλλιακή, αφού 1,072 δισ ευρώ από αυτό το υπερπλεόνασμα προέρχονται από υπερεισπράξεις και υποεκτέλεση του ΠΔΕ. 

Από το παραπάνω στοιχείο προκύπτει ότι το υπερπλεόνασμα- με την εξαίρεση του ΠΔΕ- περιορίζεται στα 836 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 641 εκατ. ευρώ είναι υπερεισπράξεις εσόδων. Κι αυτό το στοιχείο είναι, όμως, ολίγον πλασματικό, αφού ο σκληρός πυρήνας των εσόδων- δηλαδή τα φορολογικά έσοδα- εμφανίζουν υπεραπόδοση 297 εκατ. ευρώ. 

Και δεν είναι θετικό αυτό το γεγονός από μόνο του; Δεν δείχνει ότι οι φόροι αποδίδουν; Μάλλον όχι, γιατί από αυτά τα 297 εκατ. ευρώ, τα 228 εκατ. ευρώ είναι υπερεισπράξεις από φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών, δηλαδή με απλά λόγια, από κατασχέσεις και ρυθμίσεις οφειλών. Οι υπόλοιποι κωδικοί εσόδων λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τους στόχους, κοινώς ίσα βάρκα ίσα νερά. 

Με δεδομένη την παραπάνω ανάλυση, είναι προφανές ότι και φέτος το μεγάλο στοίχημα είναι το ασφαλιστικό σύστημα. Πέρσι, οι μικρότερες των αρχικών εκτιμήσεων δαπάνες και η έκπληξη των αυξημένων εισπράξεων από τις νέες ασφαλιστικές εισφορές, οδήγησαν σε ένα πλεόνασμα- μαμούθ, που τελικά υπερκάλυψε την υστέρηση του σχεδόν 1 δις ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος κι επέτρεψε τελικά τη διανομή κοινωνικού μερίσματος. Φέτος, η έως τώρα εικόνα δείχνει πλεόνασμα, αλλά μικρότερο από το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο κατά σχεδόν 30%.