tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Υπό εξέταση η ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης

Η "φωτιά" στις τιμές του πετρελαίου υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών να ξαναδεί το επίδομα

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην πρεμιέρα "έπιασε" τα 1,145 ευρώ ανά λίτρο κατά μέσο όρο στην Επικράτεια, αλλά αν δει κανείς τις τιμές ανά περιοχή, θα διαπιστώσει ότι έφτασε ως τα 1,25 ευρώ και μάλιστα χωρίς να έχουν φτάσει στοιχεία απ' όλες τις γωνιές της Ελλάδας. 

Την ίδια ώρα, η διεθνής τιμή του πετρελαίου παραμένει στα επίπεδα των 80 δολαρίων, με όλες τις προβλέψεις να συγκλίνουν στο ότι η τάση είναι ανοδική και όχι πτωτική, ενώ κάποιοι "βλέπουν" ακόμα και τα 100 δολάρια. 

Με αυτά τα δεδομένα, στην κυβέρνηση σκέπτονται πώς θα ενισχύσουν τα νοικοκυριά, όχι μόνο στις ορεινές περιοχές αλλά και στις αστικές περιοχές, αφού το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης έχει "κοπεί" από πέρσι κατά 50%, δηλαδή στα 58 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή μένουν ως υπόλοιπο 14 εκατ. ευρώ από την περσινή περίοδο και όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει πώς μπορεί να αξιοποιήσει το υπερπλεόνασμα για να ενισχυθεί το επίδομα θέρμανσης. 

Επειδή, πάντως, ο Προϋπολογισμός του 2019 είναι σύνθετος, λόγω του θέματος των συντάξεων, δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το περσινό τρικ, δηλαδή να αξιοποιηθεί το φετινό υπερπλεόνασμα, προκειμένου να δοθεί αναδρομικά μια εισοδηματική ενίσχυση στους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης. Η εξίσωση δεν είναι, πάντως, εύκολη, καθώς η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει και την καταβολή αναδρομικών περίπου 800 εκατ. ευρώ