tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΥΠΟΙΚ : “Δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο, όχι σε νέο μνημόνιο”

Απέκλεισε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου, τονίζοντας πως «είμαστε σε μια εποχή που το μνημόνιο τελειώνει».

Απέκλεισε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου, τονίζοντας πως «είμαστε σε μια εποχή που το μνημόνιο τελειώνει».

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο, έχει βγει στις αγορές και θα συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές κλίνοντας την καμπύλη των αποδόσεων» σημείωσε, σε δήλωσή του στο ΑΜΠΕ, από το Σίτι του Λονδίνου, όπου ολοκληρώθηκε το 9ο Road Show του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

Όπως είπε ο κ. Χαρδούβελης, οι ξένοι επενδυτές σε αυτό το συνέδριο ήταν πολλοί, έδειξαν έντονο ενδιαφέρον, θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα όχι μόνο στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και αλλού και θέλουν επειδή βλέπουν την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος προς τα κάτω, υπάρχει μόνο η προοπτική της ανόδου και η προοπτική της ανόδου στηρίζεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα πετυχαίνει» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας πως θα έχουμε ανάπτυξη σχεδόν 3% το 2015. 

Αναφερόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους, είπε πως «θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε διότι το κίνητρο τους είναι να πάμε καλά για να πληρώσουμε και τα χρεωστούμενα» και συμπλήρωσε: «Οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. Ο κόσμος θα τις υιοθετήσει επειδή θα δει και το εισόδημα του σιγά – σιγά να αυξάνεται. Νομίζω από εδώ και μπρος μόνο θετικά θα βλέπουμε για την ελληνική οικονομία. Ακόμη και τα rating agencies συνεχώς θα μας αναβαθμίζουν και φυσικά τα spreads θα πέφτουν».

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε ένα νέο μνημόνιο, απάντησε: «Αυτό σας είπα. Αποκλείεται το τρίτο μνημόνιο. Αποκλείεται το τρίτο πακέτο. Δεν το χρειαζόμαστε».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν άλλα μέτρα που μπορεί να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της ελληνικής οικογένειας, επίσης απάντησε αρνητικά: «Όχι. Του χρόνου τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν επειδή το εισόδημα των πολιτών θα αυξάνεται. Όχι επειδή θα επιμείνουμε εμείς σε επιπλέον φόρους». 

Nωρίτερα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο κ. Χαρδούβελης είπε πως η διαγραφή του χρέους δεν αποτελεί επιλογή, ενώ στο ερώτημα αν θα μπορούσε η Ελλάδα να αφήσει τα χρήματα που υπάρχουν τώρα στο τραπέζι και να βγει νωρίτερα από την ομπρέλα που παρέχει η τρόικα, ο κ. Χαρδούβελης απάντησε πως όλα είναι ανοιχτά, υπό την εξής έννοια: 

«Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ τελειώνει το 2016. Υπάρχει λοιπόν ένα κενό μεταξύ των δύο προγραμμάτων. Από πλευράς δανειστών, και οι δύο νιώθουν άβολα όσον αφορά το 2015, σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί. Το ΔΝΤ δεν θέλει να δανείζει μόνο του, οι Ευρωπαίοι νιώθουν "ενοχλημένοι", έχοντας το ΔΝΤ να δανείζει, ενώ αυτοί μένουν απέξω. Πρέπει επομένως να βρεθεί μια λύση σ’ αυτό».

Στην ερώτηση πώς θα ήταν αυτή η λύση, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως αυτό είναι υπό συζήτηση. «Είναι πολύ δύσκολο να πω κάτι τώρα, αλλά θα βρεθεί μια λύση» συμπλήρωσε.