tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΥΠΟΙΚ¨: Μαζεύει και τα “ψιλά” υπόλοιπα των λογαριασμών του Δημοσίου

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομιών πρόκειται στην ουσία για αδρανείς λογαριασμούς με ημερομηνία τελευταίας κίνησης μέχρι και την 31η/12/2009

Την εξαιρετικά επείγουσα μεταφορά των υπολοίπων συνολικά 1.193 τραπεζικών λογαριασμών φορέων του Δημοσίου στον κεντρικό τραπεζικό λογαριασμό του κράτους μέχρι τις 5 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ, ζητά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, με σημερινή του απόφαση.

Η αρ.Πρ. 2/35481/ΔΛΔ απόφαση του κ. Μάρδα, με θέμα «Μεταφορά υπολοίπων στο λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου Νο 200 και κλείσιμο λογαριασμών που τηρεί η Κεντρική Διοίκηση σε εμπορικές τράπεζες» και την επισήμανση «Εξαιρετικώς Επείγουσα με Επίδοση», αναφέρει ότι αποφασίστηκε «η μεταφορά των τυχόν πιστωτικών υπολοίπων, λογαριασμών της Κεντρικής Διοίκησης που τηρούνται στις εμπορικές τράπεζες στο λογαριασμό Νο 200 ‘Ε.Δ-Συγκέντρωση εισπράξεων και πληρωμών», υπολογαριασμός Νο 200543’Μεταφορά από διάφορους Λογαριασμούς’, ο οποίος τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος-Κεντρικό Κατάστημα».

Ειδικότερα, η απόφαση αυτή αφορά σε 1.039 λογαριασμούς, που τηρούνται στην τράπεζα Πειραιώς, 119 στην Εθνική Τράπεζα, 28 στην Alpha Bank και 7 στην Eurobank.

Σύμφωνα με την απόφαση, «η μεταφορά των υπολοίπων και το κλείσιμο των λογαριασμών ολοκληρώνεται μέχρι την 5η Ιουνίου» ενώ τα υπόλοιπα αυτά «εισάγονται στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, υπό τον ΚΑΕσόδου 3916 ‘Χρηματικά υπόλοιπα περιουσίας ειδικών ταμείων, λογαριασμών και νομικών προσώπων που καταργούνται».

Σύμφωνα με διευκρινιστική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, πρόκειται για τραπεζικούς λογαριασμούς που στις 15/03/2015 παρουσίαζαν υπόλοιπο από 0,00 έως 99,99 ευρώ και μέσο ετήσιο χρηματικό υπόλοιπο του έτους 2014 ίσο ή μικρότερο των 99,99 ευρώ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομιών πρόκειται στην ουσία για αδρανείς λογαριασμούς με ημερομηνία τελευταίας κίνησης μέχρι και την 31η/12/2009, και  το σύνολο τους δεν ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται τέλος ότι αντίστοιχες αποφάσεις έχουν εκδοθεί στο παρελθόν, τις προηγούμενες χρονιές, για περίπου άλλους 2000 φορείς του Δημοσίου.

Πηγή www.reporter.gr