tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Υπουργική Απόφαση για θέματα λειτουργίας Καλλιτεχνικών Γενικών Λυκείων

Μετεγγραφές μαθητών, κατατακτήριες εξετάσεις - εξεταστέα ύλη ανά κατεύθυνση και ανά τάξη.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 58168/Δ2/ΦΕΚ Β 1365/20.4.2018
 
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
 
   Έχοντας υπόψη:
 
   1) Τις διατάξεις των εδαφ. γ' και δ' της παρ. 9 του άρθρου 8 του ν. 1566/1985 (Α' 167) όπως τροποποιήθηκαν με την παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 2525/1997 (Α' 188).
 
   2) Τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 1824/1988 (Α' 296), με το οποίο κυρώθηκε η με αριθ. πρωτ. Γ2/3345/ 02.09.1988 υπουργική απόφαση (Β' 649) «Ίδρυση και λειτουργία μουσικών σχολείων».
 
   3) Τις διατάξεις της παρ. 16 του άρθρου 8 του ν. 3194/ 2003 (Α' 267) «Ρύθμιση εκπαιδευτικών θεμάτων και άλλες διατάξεις».
 
   4) Το π.δ. 125/2016 (Α' 210) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».
 
   5) Τις διατάξεις του άρθρου 90 του κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α' 98).
 
   6) Την αριθ. πρωτ. 106486/Δ2/29-06-2016 υπουργική απόφαση (Β' 2107) «Ωρολόγιο προγραμμάτων μαθημάτων των Α', Β' και Γ' τάξεων Καλλιτεχνικού Γυμνασίου και των Α', Β' και Γ' τάξεων Γενικού Καλλιτεχνικού Λυκείου» όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
 
   7) Την αριθ. πρωτ. 7885/Δ2/19-01-2016 υπουργική απόφαση (Β' 190) «Προγράμματα Σπουδών των μαθημάτων Καλλιτεχνικής Παιδείας του Γενικού Καλλιτεχνικού Λυκείου».
 
   8) Την αριθ. πρωτ. 118601/Δ2/19-07-2016 υπουργική απόφαση (Β' 2461) «Αναθέσεις διδασκαλίας Καλλιτεχνικών μαθημάτων των Α', Β' και Γ' τάξεων Καλλιτεχνικού Γυμνασίου και των Α', Β' και Γ' τάξεων Γενικού Καλλιτεχνικού Λυκείου».
 
   9) Τις διατάξεις του άρθρου 11 και 33 του ν. 4452/2017 (Α' 17).
 
   10) Την αριθ. 05/2018 πράξη της Επιτροπής Καλλιτεχνικών Σχολείων.
 
   11) Την αριθ. πρωτ. 180168/Δ2/10-11-2015 (ΦΕΚ 850 ΥΟΔΔ) Συγκρότηση Καλλιτεχνικής Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
 
   12) Το π.δ. 46/2016 (Α' 74) «Αξιολόγηση των μαθητών του Γενικού Λυκείου» όπως έχει τροποποιηθεί με το π.δ. 8/2017 (Α' 15) και τον ν. 4521/2018 (ΦΕΚ Α' 38).
 
   13) Το γεγονός ότι δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για δαπάνες που καλύπτονται από αυτόν σύμφωνα με τη αριθ. πρωτ. Φ.1/Γ/34/50881/Β1/28-03-2018 εισήγηση του άρθρου 24 του ν. 4270/2014 (Α' 143) όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 10 παρ. 6 του ν. 4337/2015 (Α' 129) της Γενικής Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠ.Π.Ε.Θ., αποφασίζουμε:
 
   Α. ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
 
   1. Μετεγγραφές μαθητών σε οποιαδήποτε τάξη του Καλλιτεχνικού Λυκείου, από άλλο Καλλιτεχνικό Λύκειο πραγματοποιούνται:
 
   Α. έως τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των είκοσι επτά (27) μαθητών σε κάθε τμήμα τάξης, αν ο πίνακας επιλαχόντων έχει εξαντληθεί πριν από την 31η Οκτωβρίου,
 
   Β. έως τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των είκοσι επτά (27) μαθητών σε κάθε τμήμα τάξης και εφόσον έχει συμπληρωθεί το όριο των είκοσι πέντε (25) από τον πίνακα επιλαχόντων έως την 31η Οκτωβρίου και
 
   Γ. μετά την 31η Οκτωβρίου έως τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των είκοσι επτά (27) μαθητών σε κάθε τμήμα τάξης.
 
   2. Εφόσον οι αιτήσεις για μετεγγραφή είναι περισσότερες από μία, οι μετεγγραφές γίνονται με σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης μετεγγραφής του ενδιαφερομένου στο Καλλιτεχνικό Λύκειο.
 
   3. Ο μαθητής που, ενώ φοιτά σε τάξη του Καλλιτεχνικού Λυκείου, αποφασίζει για λόγους προσωπικούς ή οικογενειακούς, να μετεγγραφεί σε Σχολείο Γενικής Παιδείας, δύναται, εφόσον το επιθυμεί, να επανεγγραφεί στην αντίστοιχη τάξη του Καλλιτεχνικού Λυκείου υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν παρέλθει δύο μήνες από την αρχική αίτηση μετεγγραφής του και εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός μαθητών στην τάξη σύμφωνα με τα ανωτέρω. Κατά τα λοιπά, ισχύουν τα χρονικά όρια που ορίζονται από τις κείμενες διατάξεις για τις μετεγγραφές.
 
   Β. ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ – ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΑΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΑΞΗ
 
   1. Εφόσον προκύψουν κενές θέσεις στις Α' και Β' τάξεις Καλλιτεχνικού Λυκείου από μετεγγραφή, απομάκρυνση μαθητών ή οποιοδήποτε άλλο λόγο, τότε αυτές οι κενές θέσεις συμπληρώνονται μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων που πραγματοποιούνται εντός του τρίτου δεκαήμερου του μηνός Σεπτεμβρίου κάθε σχολικού έτους.
 
   2. Με απόφαση του οικείου Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία εκδίδεται έως την 12η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, μετά από σχετική εισήγηση του Διευθυντή του Καλλιτεχνικού Σχολείου, προκηρύσσονται οι τυχόν κενές θέσεις στις τάξεις Α' και Β' τάξεις του Καλλιτεχνικού Λυκείου.
 
   Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων γονέων-κηδεμόνων μπορούν να υποβληθούν από την ημέρα της προκήρυξης των κενών θέσεων και έως και 3 (τρεις) ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εξετάσεων.
 
   Κάθε μαθητής έχει τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος σε μια ή δυο κατευθύνσεις.
 
   Σε περίπτωση που ένας μαθητής επιθυμεί να είναι υποψήφιος σε δύο κατευθύνσεις, τότε ο γονέας/κηδεμόνας του υποβάλλει διαφορετική αίτηση για κάθε κατεύθυνση. Όσον αφορά την κατεύθυνση Χορού, οι γονείς/κηδεμόνες μαζί με την αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής πρέπει να προσκομίσουν Ιατρικές Βεβαιώσεις υγείας και καλής φυσικής/ορθοπεδικής κατάστασης από Παθολόγο/Παιδίατρο και από Ορθοπεδικό γιατρό, στις οποίες θα αναφέρεται η δυνατότητα φοίτησης των μαθητών στην κατεύθυνση Χορού των Καλλιτεχνικών Λυκείων.
 
   3. Οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται από Επιτροπή Κατατακτηρίων Εξετάσεων που ορίζεται με απόφαση της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ύστερα από πρόταση του Διευθυντή του Καλλιτεχνικού Σχολείου και εισήγηση του οικείου Διευθυντή Δ/θμιας Εκπ/σης.
 
   Οι Επιτροπές Επιλογής Μαθητών στα Καλλιτεχνικά Λύκεια είναι τριμελείς και αποτελούνται από καθηγητές (μόνιμους, αναπληρωτές, ωρομίσθιους) του Καλλιτεχνικού Σχολείου ή όμορου σχολείου ή σχολής, εκπαιδευτικού ιδρύματος, Α.Ε.Ι., οι οποίοι διδάσκουν μαθήματα Καλλιτεχνικής Παιδείας ή Σχολικό σύμβουλο της αντίστοιχης ειδικότητας ή Μέλος της Επιτροπής Καλλιτεχνικών Σχολείων. Σε περίπτωση συμμετοχής Συμβούλου ή Μέλους της Επιτροπής Καλλιτεχνικών Σχολείων, αυτοί θα ορίζονται ως Πρόεδροι. Η σύνθεση της επιτροπής: Πρόεδρος, μέλη, γραμματέας, αναπληρωματικό μέλος, θα αναγράφεται στην απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.
 
   Σύνθεση επιτροπών:
 
   α) Στην Κατεύθυνση Εικαστικών Τεχνών: Τρεις (3) εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ08 – Καλλιτεχνικών Μαθημάτων και ένας (1) εκπαιδευτικός οποιουδήποτε κλάδου ως γραμματέας. Ο γραμματέας δεν έχει δικαίωμα βαθμολόγησης.
 
   β) Στην Κατεύθυνση θεάτρου – Κινηματογράφου: Τρείς (03) εκπαιδευτικοί που διδάσκουν τα μαθήματα: Υποκριτικής, Αυτοσχεδιασμού, Αγωγής του λόγου και Κινηματογράφου ή/και άλλοι πληρούντες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να διδάξουν τα μαθήματα: Υποκριτικής, Αυτοσχεδιασμού, Αγωγής του λόγου και Κινηματογράφου και ένας (1) εκπαιδευτικός οποιουδήποτε κλάδου ως γραμματέας. Ο γραμματέας δεν έχει δικαίωμα βαθμολόγησης.
 
   γ) Στην Κατεύθυνση Χορού: Δύο (2) εκπαιδευτές ή άλλοι διδάσκοντες: Κλασικό Χορό, Σύγχρονο Χορό και ένας (1) εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ11 – Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα Παραδοσιακού χορού. Επίσης ένας (1) εκπαιδευτικός οποιουδήποτε κλάδου ως γραμματέας. Ο γραμματέας δεν έχει δικαίωμα βαθμολόγησης. Επίσης, ορίζεται ένας/μια διδάσκων/ουσα το μάθημα χορού για την επίδειξη ασκήσεων και για το αρχικό ζέσταμα.
 
   Όλες οι παραπάνω επιτροπές έχουν και ένα αναπληρωματικό μέλος που ορίζεται με την ίδια απόφαση.
 
   Οι υποψήφιοι μαθητές των Καλλιτεχνικών Γυμνασίων αξιολογούνται και από τα τρία (3) μέλη της Επιτροπής Επιλογής Μαθητών.
 
   Ο Διευθυντής του Καλλιτεχνικού Σχολείου ή ο αναπληρωτής του έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διοικητική στήριξη της διαδικασίας επιλογής.
 
   4. Η εξεταστέα ύλη των κατατακτηρίων εξετάσεων για την Α' Λυκείου θα προέρχεται από τη διδαχθείσα ύλη της Γ' τάξης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου ενώ η εξεταστέα ύλη των κατατακτηρίων εξετάσεων για τη Β' τάξη Λυκείου από τη διδαχθείσα ύλη της Α' τάξης του Καλλιτεχνικού Λυκείου.
 
   Η ύλη ορίζεται από το κάθε σχολείο μέχρι το τέλος Ιουνίου και αναρτάται στην ιστοσελίδα του σχολείου και της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας.
 
   Κατευθύνσεις
   Οι εξετάσεις χωρίζονται σε τρεις ενότητες ανά κατεύθυνση ως εξής:
 
   Κατεύθυνση εικαστικών για κατατακτήριες Α' Λυκείου
 
   Α) Δημιουργία εικαστικού έργου. Οι υποψήφιοι μαθητές εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου (έως 3 ώρες) σχεδιάζουν/ζωγραφίζουν πάνω σε ένα θέμα που θα τους δοθεί προερχόμενο από την ύλη του μαθήματος ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ της Γ' τάξης Γυμνασίου του Καλλιτεχνικού Σχολείου. Το χαρτί σχεδίου θα είναι διαστάσεων 30×50 εκ. στο οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η πίσω σελίδα ως πρόχειρο. Τα χρώματα που μπορούν να έχουν μαζί τους είναι: υδατοχρώματα (τέμπερες, ακρυλικά χρώματα, ακουαρέλα), χρώματα παστέλ, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, μολύβι, ΕΚΤΟΣ από λαδομπογιές.
 
   Β) Κείμενο 300 λέξεων όπου ο υποψήφιος αναπτύσσει γραπτώς το θέμα που έχει δοθεί στην Α' ενότητα.
 
   Γ) Συνέντευξη/συζήτηση με την Επιτροπή Επιλογής Μαθητών, διάρκειας περίπου 10 λεπτών, όπου ο υποψήφιος θα έχει τη δυνατότητα εκτός των άλλων να αναφερθεί και στους λόγους για τους οποίους επιθυμεί να φοιτήσει σε Καλλιτεχνικό Σχολείο.
 
   Ποσοστά ανά ενότητα στον τελικό βαθμό με άριστα το 100 είναι: Α: 60, Β:30, Γ:10.
 
   Κατεύθυνση θεάτρου-κινηματογράφου για κατατακτήριες Α' Λυκείου
 
   Α) Υποκριτική με βάση ένα κείμενο που θα έχει προετοιμάσει ο υποψήφιος από την ύλη της Γ' τάξης Καλλιτεχνικού Γυμνασίου.
 
   Β) Αυτοσχεδιασμός (σε ομάδες έως 5 ατόμων) με θέμα που δίνει η Επιτροπή Επιλογής Μαθητών την ώρα των εξετάσεων.
 
   Γ) Δημιουργία μιας ιστορίας (κείμενο 300 λέξεων περίπου) με αφορμή 3 εικόνες/ φωτογραφίες που επιλέγει ο υποψήφιος από ένα σύνολο εικόνων που θα δοθούν (περίπου 9 εικόνες).
 
   Ποσοστά ανά ενότητα στον τελικό βαθμό με άριστα το 100 είναι: Α:40, Β:30, Γ:30.
 
   Κατεύθυνση χορού για κατατακτήριες Α' Λυκείου
 
   Α) Αυτοσχεδιασμός με μουσική που θα έχει επιλέξει ο ίδιος ο υποψήφιος και θα φέρει μαζί του σε cd ή άλλο μέσο.
 
   Β) Κινησιολογικό μοτίβο από τον κλασικό και σύγχρονο χορό καθ' υπόδειξιν του εξεταστή/χορευτή.
 
   Γ) Δημιουργία μιας ιστορίας (κείμενο 300 λέξεων περίπου) με αφορμή 3 εικόνες/ φωτογραφίες που επιλέγει ο υποψήφιος από ένα σύνολο που θα δοθούν και θα αφορούν στο χορό (περίπου 9 εικόνες).
 
   Ποσοστά ανά ενότητα στον τελικό βαθμό με άριστα το 100 είναι: Α:40, Β:30, Γ:30.
 
   Κατεύθυνση εικαστικών για κατατακτήριες Β' Λυκείου
   Α) Δημιουργία εικαστικού έργου. Οι υποψήφιοι μαθητές εντός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου σχεδιάζουν/ζωγραφίζουν πάνω σε ένα θέμα που θα τους δοθεί προερχόμενο από την ύλη του μαθήματος ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ της Α' τάξης Λυκείου του Καλλιτεχνικού Σχολείου.
 
   Το χαρτί σχεδίου θα είναι διαστάσεων 30×50 εκ. στο οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η πίσω σελίδα ως πρόχειρο. Τα χρώματα που μπορούν να έχουν μαζί τους είναι: υδατοχρώματα (τέμπερες, ακρυλικά χρώματα, ακουαρέλα), χρώματα παστέλ, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, μολύβι, ΕΚΤΟΣ από λαδομπογιές.
 
   Β) Κείμενο 300 λέξεων όπου ο υποψήφιος αναπτύσσει γραπτώς το θέμα που έχει δοθεί στην Α' ενότητα.
 
   Γ) Συνέντευξη/συζήτηση με την Επιτροπή Επιλογής Μαθητών διάρκειας περίπου 10 λεπτών, όπου ο υποψήφιος θα έχει τη δυνατότητα εκτός των άλλων να αναφερθεί και στους λόγους για τους οποίους επιθυμεί να φοιτήσει σε Καλλιτεχνικό Σχολείο.
 
   Ποσοστά ανά ενότητα στον τελικό βαθμό με άριστα το 100 είναι: Α:60, Β:30, Γ:10.
 
   Κατεύθυνση θεάτρου-κινηματογράφου για κατατακτήριες Β' Λυκείου
 
   Α) Υποκριτική με βάση ένα κείμενο που θα έχει προετοιμάσει ο υποψήφιος από την ύλη της Α' τάξης Καλλιτεχνικού Λυκείου.
 
   Β) Αυτοσχεδιασμός (σε ομάδες έως 5 ατόμων) με θέμα που δίνει η Επιτροπή Επιλογής Μαθητών την ώρα των εξετάσεων.
 
   Γ) Δημιουργία μιας ιστορίας (κείμενο 300 λέξεων περίπου) με αφορμή 3 εικόνες/ φωτογραφίες που επιλέγει ο υποψήφιος από ένα σύνολο που θα δοθούν (περίπου 9 εικόνες).
 
   Ποσοστά ανά ενότητα στον τελικό βαθμό με άριστα το 100 είναι: Α:40, Β:30, Γ:30.
 
   Κατεύθυνση χορού για κατατακτήριες Β' Λυκείου
 
   Α) Αυτοσχεδιασμός με μουσική που θα έχει επιλέξει ο ίδιος ο υποψήφιος και θα φέρει μαζί του σε cd ή άλλο μέσο.
 
   Β) Κινησιολογικό μοτίβο από τον κλασικό και σύγχρονο χορό καθ' υπόδειξιν του εξεταστή/χορευτή.
 
   Γ) Δημιουργία μιας ιστορίας (κείμενο 300 λέξεων περίπου) με αφορμή 3 εικόνες/ φωτογραφίες που διαλέγει ο υποψήφιος από ένα σύνολο που θα δοθούν και θα αφορούν στο χορό (περίπου 9 εικόνες).
 
   Ποσοστά ανά ενότητα στον τελικό βαθμό με άριστα το 100 είναι: Α:40, Β:30, Γ:30.
 
   Βαθμολογική βάση ανά θέμα στις Α' και Β' τάξεις
 
   Η βαθμολογική βάση ανά θέμα για την κάθε κατεύθυνση είναι η εξής:
Εικαστικών: Ενότητες Α: 30, Β: 15, Γ: 5
Θεάτρου/Κινηματογράφου: Ενότητες Α: 20, Β: 15, Γ: 15
Χορού: Ενότητες Α: 20, Β: 15, Γ: 15
 
   Πίνακας αποτελεσμάτων
   Μετά το πέρας της διαδικασίας των κατατακτηρίων εξετάσεων συνέρχονται οι Ε.Κ.Ε. με πρόσκληση του Προέδρου τους και με βάση τα ειδικά φύλλα εξέτασης συντάσσει πρακτικό με πίνακα αποτελεσμάτων ανά κατεύθυνση για το σύνολο των εξετασθέντων κάθε τάξης κατά φθίνουσα βαθμολογική σειρά.
 
   Επιτυχόντες είναι όσοι έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον τη βαθμολογική βάση ανά θέμα για την κάθε κατεύθυνση. Στον πίνακα αποτελεσμάτων εμφανίζονται με διακριτό τρόπο όλες οι κατηγορίες υποψηφίων:
 
   α) ΚΑΤΑΤΑΧΘΕΝΤΕΣ (σύμφωνα με τις προκηρυχθείσες θέσεις ανά τάξη).
   β) ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ (όσοι έχουν επιτύχει τη βαθμολογική βάση ανά θέμα, αλλά κατατάσσονται σε θέση χαμηλότερη του τελευταίου καταταχθέντος).
   γ) ΜΗ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ (όσοι δεν έλαβαν την βαθμολογική βάση ανά θέμα) και
   δ) ΜΗ ΠΡΟΣΕΛΘΟΝΤΕΣ.
 
   Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εισαχθούν στο Καλλιτεχνικό Σχολείο υποψήφιοι που δεν έχουν επιτύχει τη βαθμολογική βάση ανά θέμα.
 
   Ο πίνακας επιλαχόντων που καταρτίζεται μετά το πέρας των κατατακτηρίων εξετάσεων παύει να ισχύει μετά από την 31η Οκτωβρίου του σχολικού έτους που διενεργήθηκαν οι εν λόγω εξετάσεις.
 
   Με την ολοκλήρωση των κατατακτηρίων εξετάσεων για το σύνολο των υποψηφίων συντάσσεται πρακτικό του οποίου ακριβές φωτοαντίγραφο διαβιβάζεται στην οικεία Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπ/σης. Ο πίνακας των αποτελεσμάτων αναρτάται στο οικείο σχολείο την ίδια μέρα ή, το αργότερο, την επόμενη, προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
 
   Η μετεγγραφή των μαθητών που κατατάχθηκαν γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες εντός πέντε (5) ημερών από την έκδοση των αποτελεσμάτων.
 
   Γ. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ
 
   1. Το διδακτικό έτος στα Καλλιτεχνικά Λύκεια αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους.
 
   2. Κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους διεξάγεται η διδασκαλία των μαθημάτων και γίνονται οι κάθε είδους εξετάσεις.
 
   3. Η διδασκαλία των μαθημάτων στα Καλλιτεχνικά Λύκεια διεξάγεται σε δύο διδακτικές περιόδους που ονομάζονται τετράμηνα.
 
   4. Στα Καλλιτεχνικά Λύκεια η πρώτη περίοδος (1ο τετράμηνο) διαρκεί από 11 Σεπτεμβρίου έως 20 Ιανουαρίου και η δεύτερη περίοδος (2ο τετράμηνο) από 21 Ιανουαρίου έως τη λήξη των μαθημάτων σύμφωνα με το άρθρο 1 της αριθμ. 10645/ΓΔ4/22-01-2018 υπουργικής απόφασης (Β' 120).
 
   Δ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
   Τα μαθήματα που διδάσκονται στο Καλλιτεχνικό Λύκειο διακρίνονται σε μαθήματα Γενικής Παιδείας και σε μαθήματα Καλλιτεχνικής Παιδείας.
 
   1. Για τα μαθήματα Γενικής Παιδείας των Καλλιτεχνικών Λυκείων ισχύουν όσα αναφέρονται στις ισχύουσες διατάξεις και αφορούν τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που διδάσκονται στα Ημερήσια Γενικά Λύκεια.
 
   2. Τα μαθήματα Καλλιτεχνικής Παιδείας των Α' και Β' τάξεων του Καλλιτεχνικού Λυκείου ανήκουν στην ομάδα Γ' συμπεριλαμβανομένου και του μαθήματος επιλογής της Α' τάξης Καλλιτεχνική Παιδεία. Τα μαθήματα Καλλιτεχνικής Παιδείας της Γ' τάξης του Γενικού Καλλιτεχνικού Λυκείου ανήκουν στην ομάδα Δ' συμπεριλαμβανομένων και των μαθημάτων επιλογής της Γ' Τάξης 1) Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ) 2) Κεραμική, 3) Εργαστήρι Μάσκας και Θεατρικών Εξαρτημάτων, 4) Σκηνογραφία-Ενδυματολογία, 5) Ντοκιμαντέρ, 6) Θεωρία Τέχνης-Στοιχεία Αισθητικής, 7) Φωτισμός Θεάτρου, 8) Δημιουργική Γραφή, 9) Κινηματογραφική Τεχνολογία-Φωτογραφία Κινηματογράφου, 10) Χορός για την Κάμερα.
 
   3. Το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων των Καλλιτεχνικών Σχολείων ορίζει ποια μαθήματα από τα παραπάνω διδάσκονται σε κάθε τάξη του Καλλιτεχνικού Λυκείου.
 
   Ε. ΒΑΘΜΟΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑ-ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ Ή ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
 
   1. Στα μαθήματα Γενικής Παιδείας των Καλλιτεχνικών Λυκείων, για την αξιολόγηση ισχύουν όσα προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για τα Ημερήσια Γενικά Λύκεια.
 
   2. Για τα μαθήματα Καλλιτεχνικής Παιδείας ο τελικός βαθμός ανά μάθημα είναι ο Μ.Ο. των βαθμών των δύο τετραμήνων.
 
   3. α) Ο Γενικός Μέσος Όρος (Γ.Μ.Ο.) για τις Α' και Β' τάξεις του Καλλιτεχνικού Λυκείου προκύπτει από τον Μ.Ο. των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων συμπεριλαμβανομένου και του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας, όπου αυτό διδάσκεται, και εκφράζεται με προσέγγιση δεκάτου. Η βαθμολογία του κάθε μαθητή στην «Ερευνητική Εργασία» προκύπτει ως ο μέσος όρος της αντίστοιχης βαθμολογίας του στα δυο τετράμηνα και εκφράζεται με προσέγγιση δεκάτου.
 
   β) Ο Γενικός Μέσος Όρος (Γ.Μ.Ο.) για τη Γ' τάξη Καλλιτεχνικού Λυκείου προκύπτει από τον Μ.Ο. των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή των γραπτώς και των μη γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων με εξαίρεση τα μαθήματα Καλλιτεχνικής Παιδείας και τη Φυσική Αγωγή και εκφράζεται με προσέγγιση δεκάτου.
 
   4. Για την προαγωγή των μαθητών των Α' και Β' τάξεων Καλλιτεχνικού Λυκείου απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5). Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της φοίτησης των μαθητών των Α' και Β' τάξεων Καλλιτεχνικού Λυκείου σε Καλλιτεχνικό Λύκειο είναι να έχουν βαθμό ετήσιας επίδοσης σε κάθε μάθημα Καλλιτεχνικής Παιδείας τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5).
 
   5. α) Όταν οι μαθητές των Α' και Β' τάξεων του Καλλιτεχνικού Λυκείου δεν επιτύχουν τον γενικό μέσο όρο εννέα και πέντε δέκατα (9,5) και βαθμό ετήσιας επίδοσης εννέα και πέντε δέκατα (9,5) σε κάθε μάθημα Καλλιτεχνικής Παιδείας, παραπέμπονται σε ειδική εξεταστική περίοδο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου του ιδίου έτους με τον τρόπο και τη διαδικασία των προαγωγικών εξετάσεων, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5). Οι μαθητές στα μαθήματα της Καλλιτεχνικής Παιδείας εξετάζονται ενώπιον διμελούς επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από τον διδάσκοντα εκπαιδευτικό και έναν ακόμη εκπαιδευτικό της ίδιας ή συγγενούς ειδικότητας. Τα αποτελέσματα τους δεν επιδέχονται αναβαθμολόγηση.
 
   Εάν ύστερα από την ειδική εξεταστική περίοδο του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου οι μαθητές των Α' και Β' τάξεων του Καλλιτεχνικού Λυκείου δεν επιτύχουν τον γενικό μέσο όρο εννέα και πέντε δέκατα (9,5), επαναλαμβάνουν τη φοίτησή τους στην ίδια τάξη και στην ίδια Καλλιτεχνική Κατεύθυνση.
 
   β) Όταν οι μαθητές των Α' και Β' τάξεων του Καλλιτεχνικού Λυκείου επιτύχουν τον γενικό μέσο όρο εννέα και πέντε δέκατα (9,5), αλλά δεν επιτύχουν σε κάθε μάθημα Καλλιτεχνικής Παιδείας βαθμό ετήσιας επίδοσης εννέα και πέντε δέκατα (9,5), παραπέμπονται στην ειδική εξεταστική περίοδο του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου και εξετάζονται ενώπιον διμελούς επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από τον διδάσκοντα εκπαιδευτικό και έναν ακόμη εκπαιδευτικό της ίδιας ή συγγενούς ειδικότητας. Τα αποτελέσματά τους δεν επιδέχονται αναβαθμολόγηση.
 
   Εάν ύστερα από την ειδική εξεταστική περίοδο του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου οι μαθητές δεν επιτύχουν βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5) σε κάθε μάθημα Καλλιτεχνικής Παιδείας, τότε μετεγγράφονται υποχρεωτικά για να συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε άλλο Λύκειο στην αντίστοιχη τάξη προαγωγής τους.
 
   6. Για την απόλυση των μαθητών της Γ' τάξης Καλλιτεχνικού Λυκείου απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5).
 
   α. Όταν οι μαθητές της Γ' τάξης του Καλλιτεχνικού Λυκείου επιτύχουν τον γενικό μέσο όρο εννέα και πέντε δέκατα (9,5), αλλά δεν επιτύχουν σε κάθε μάθημα Καλλιτεχνικής Παιδείας βαθμό ετήσιας επίδοσης εννέα και πέντε δέκατα (9,5), μπορούν να λάβουν απολυτήριο τίτλο μετά από την έκδοση αποτελεσμάτων της περιόδου Ιουνίου, εφόσον με δήλωσή τους δεν επιθυμούν να παραπεμφθούν στην ειδική εξεταστική περίοδο του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου. Αν συμμετάσχουν στην ειδική εξεταστική περίοδο του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου ανεξάρτητα από το βαθμό επίδοσής τους σε αυτήν, λαμβάνουν απολυτήριο τίτλο.
 
   β. Όταν οι μαθητές της Γ' τάξης του Καλλιτεχνικού Λυκείου δεν επιτύχουν τον γενικό μέσο όρο εννέα και πέντε δέκατα (9,5), παραπέμπονται σε ειδική εξεταστική περίοδο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου του ιδίου έτους με τον τρόπο και τη διαδικασία των απολυτηρίων εξετάσεων, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5).
 
   γ. Αν ύστερα από την ειδική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου οι μαθητές της Γ' τάξης του Καλλιτεχνικού Λυκείου δεν επιτύχουν το γενικό μέσο όρο απόλυσης παραπέμπονται σε εξετάσεις στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5). Αν στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου δεν επιτύχουν το γενικό μέσο όρο απόλυσης, επαναλαμβάνουν τη φοίτησή τους στην ίδια τάξη και στην ίδια Καλλιτεχνική Κατεύθυνση.
 
   Ειδικώς, οι μαθητές της Γ' τάξης, οι οποίοι δεν επιθυμούν να επαναλάβουν τη φοίτησή τους, δύνανται να προσέλθουν στις απολυτήριες εξετάσεις της τελευταίας τάξης το αμέσως επόμενο ή οποιοδήποτε άλλο σχολικό έτος, χωρίς να φοιτήσουν στην αντίστοιχη τάξη. Οι μαθητές αυτοί εξετάζονται προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα Γενικής και Καλλιτεχνικής Παιδείας, με εξαίρεση το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, και στην ύλη που εξετάζονται οι μαθητές που φοιτούν στη Γ' τάξη του Καλλιτεχνικού Λυκείου το συγκεκριμένο σχολικό έτος. Ο Διευθυντής του σχολείου συγκροτεί υπό την προεδρία του τριμελή επιτροπή από δύο καθηγητές της ίδιας ειδικότητας ή που έχουν σε ανάθεση το αντίστοιχο μάθημα, η οποία διενεργεί την προφορική και γραπτή εξέταση. Η προφορική εξέταση προηγείται της γραπτής.
 
   7. Στην περίπτωση που εξάγεται για μαθητή Καλλιτεχνικού Λυκείου απορριπτικό αποτέλεσμα σε κλάδο/ κλάδους μαθήματος και ο συνολικός βαθμός στο μάθημα ως μέσος όρος των βαθμών των κλάδων είναι επίσης απορριπτικός, ο μαθητής αυτός παραπέμπεται μόνο στον κλάδο/στους κλάδους του μαθήματος στον οποίον/στους οποίους υστέρησε.
 
   8. Στους αποφοίτους του Καλλιτεχνικού Λυκείου χορηγείται απολυτήριος τίτλος, στον οποίο αναγράφονται όλα τα μαθήματα Γενικής και Καλλιτεχνικής Παιδείας, καθώς και η επίδοση ανά μάθημα. Στον Γ.Μ.Ο. απόλυσης δεν συνυπολογίζονται τα μαθήματα Καλλιτεχνικής Παιδείας.
 
   9. Για τις περιπτώσεις μαθητών που απουσιάζουν δικαιολογημένα από την εξέταση μαθήματος λόγω ασθενείας ή άλλου αποχρώντος λόγου, ισχύουν όσα προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις και την παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4452/2017 (Α' 17).
 
   ΣΤ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
 
   Το πρόγραμμα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των μαθημάτων ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων και ανακοινώνεται από τον Διευθυντή του Καλλιτεχνικού Σχολείου στους μαθητές, τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων.
 
   Ζ. ΦΟΙΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ
 
   Για το χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών των Καλλιτεχνικών Λυκείων ισχύει η αριθ. 10645/ΓΔ4/ 22-01-2018 υπουργική απόφαση (Β' 120).
 
   Η. ΚΑΤ' ΙΔΙΑΝ ΔΙΔΑΧΘΕΝΤΕΣ
 
   Μαθητές του Καλλιτεχνικού Λυκείου που κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους υπαχθούν στους/στις «κατ' ιδίαν διδαχθέντες/χθείσες» εξετάζονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για τους «κατ' ιδίαν διδαχθέντες/ χθείσες» μαθητές/τριες.
 
   Θ. ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
 
   1. Κάθε Καλλιτεχνικό Σχολείο οργανώνει τουλάχιστον μία Καλλιτεχνική εκδήλωση με τη συνεργασία όλων των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται από τον σύλλογο διδασκόντων.
 
   2. Για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε Καλλιτεχνικό Λύκειο και την κατανομή τους σε τμήματα ισχύει το άρθρο 11 του ν. 4452/2017 (Α' 17). Για την εφαρμογή του ανωτέρω άρθρου ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι είκοσι πέντε (25) μαθητές.
 
   3. Όσα θέματα δεν αναφέρονται στην παρούσα υπουργική απόφαση, ρυθμίζονται από τις πάγιες διατάξεις που ισχύουν για τα ημερήσια Γενικά Λύκεια.
 
   Από τη δημοσίευση της παρούσας υπουργικής απόφασης καταργούνται οι διατάξεις των με αριθ. 65517/ Δ2/20-04-2017 υπουργική απόφαση (Β' 1490) και 73340/ Δ2/04-05-2017 υπουργική απόφαση (Β' 1747).
 
   Η ισχύς της παρούσας ξεκινά από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 
   Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.