tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

8ο Envolve Award Greece: Στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας- ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες

Απολύτως δεσμευμένη να συνεχίσει απαρέγκλιτα την προσπάθεια για την απλούστευση των διαδικασιών του κράτους και τη δημιουργία των σωστών κινήτρων και πολιτικών και των κατάλληλων θεσμών, είναι η κυβέρνηση, όπως επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή απονομής των βραβείων του 8ου Envolve Award Greece.

«Ήδη, το gov.gr περιλαμβάνει πάνω από 1.100 διαδικασίες, οι οποίες παρέχονται ψηφιακά σε πολίτες και επιχειρήσεις και εκτιμώ ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα. Είναι κάτι που το λέμε συχνά. Η χώρα είχε παραδοσιακά το hardware, αν έπρεπε να κάνουμε μια αναλογία από τον χώρο της πληροφορικής, αλλά της έλειπε το software. Της έλειπαν οι σωστοί κανόνες του παιχνιδιού, τα σωστά κίνητρα, οι σωστές πολιτικές και οι κατάλληλοι θεσμοί. Μέσα σε αυτούς τους θεσμούς ανήκουν τα βραβεία σας, αλλά φυσικά και όλες εκείνες οι πολιτικές, όλο εκείνο το πλέγμα πολιτικής, το οποίο θα επιτρέψει στους ανθρώπινους πόρους της χώρας να απελευθερώσουν τον πλούτο των δυνατοτήτων τους. Είμαστε απολύτως δεσμευμένοι να συνεχίσουμε σε αυτή την προσπάθεια απαρέγκλιτα, και αυτό είναι κάτι το οποίο, νομίζω, ότι ήδη φαίνεται στη πράξη» επισήμανε.

Ο κ. Πιερρακάκης, εκπροσωπώντας στην εκδήλωση την προεδρία της κυβέρνησης, υπενθύμισε ακόμα, ότι το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει πολλά καλά νέα σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και συνολικά την τεχνολογική και ψηφιακή της αναβάθμιση. Ενδεικτικά ανέφερε την αναρρίχηση της Ελλάδας κατά 12 θέσεις, σε μόλις δύο χρόνια, στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας το ΙMD, αλλά και την ευρωπαϊκή έρευνα του «European Innovation Scoreboard», η οποία την κατατάσσει ανάμεσα στις πέντε χώρες, που «τρέχουν» πιο γρήγορα το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με τις επιδόσεις τους στην καινοτομία.

«Η δουλειά του κράτους σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, για εμάς είναι σαφής. Από τη μία να αφαιρείς εμπόδια – αυτό προσπαθούμε διαρκώς να κάνουμε μέσα από την απλούστευση διαδικασιών και την ψηφιοποίηση νέων υπηρεσιών – κι από την άλλη να δημιουργείς ένα πολύ σταθερό περιβάλλον ευκαιριών, για να αναδειχθούν νέες ιδέες» σημείωσε. Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αυτή ήταν η στρατηγική, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, πρόσθεσε ο υπουργός.

«Από τη μία, τρέξαμε γρήγορα τον διαγωνισμό που έχει σχέση με το φάσμα συχνοτήτων του 5G και από την άλλη δημιουργήσαμε, με τα έσοδα αυτής της δημοπρασίας, με το 25% των εσόδων, ένα νέο fund, το ‘Φαιστός’, το οποίο θα επενδύσει στο οικοσύστημα του 5G στη χώρα μας» υπογράμμισε. Αναφερόμενος δε, ειδικά στα βραβεία, επισήμανε ότι είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός, που τα προηγούμενα χρόνια, απέδειξε μέσω της πολύπλευρης στήριξης νέων και καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, πόσο μεγάλη προοπτική έχει η επιχειρηματικότητα στην πατρίδα μας.

Το 2022 ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την Πολιτεία Καινοτομίας στο κτήριο της ΧΡΩΠΕΙ

Εντός των πρώτων μηνών του 2022 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας (μέσω ΣΔΙΤ) στο πρώην εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ (Χωματουργείας Πειραιά) στην Αθήνα, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον σύμβουλο στρατηγικής brand, Peter Economides, στο πλαίσιο της τελετής απονομής των βραβείων του 8ου Envolve Award Greece.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις υποψηφίους (που ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή στη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) και τους επόμενους μήνες θα προχωρήσουμε στο τελευταίο στάδιο. Ελπίζουμε ότι τους πρώτους μήνες του 2022 θα έχουμε τελειώσει με τον διαγωνισμό και θα αρχίσουμε να χτίζουμε τη συγκεκριμένη περιοχή καινοτομίας στο κτήριο της ΧΡΩΠΕΙ στο κέντρο της Αθήνας» σημείωσε ο κ.Δήμας.

Στο ερώτημα του κ. Οικονομίδη για το ποιος πιστεύει ότι θα είναι ο ρόλος που θα παίξουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην ελληνική οικονομία στα επόμενα δύο χρόνια, ο υφυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτός θα είναι πολύ σημαντικός. Πρόσθεσε ότι μέχρι πρόσφατα, το κράτος δεν γνώριζε πόσες είναι οι startups στην Ελλάδα, σε ποιους τομείς λειτουργούν και πόσους ανθρώπους απασχολούν: «Δεν υπήρχε καθόλου πληροφορία για το οικοσύστημα των startup και όταν δεν έχεις στοιχεία, δεν είναι δυνατόν να έχεις αποτελεσματικές πολιτικές. Αυτό μας οδήγησε στη δημιουργία της Elevate Greece» σημείωσε και συμπλήρωσε πως είναι πλέον στρατηγική του κράτους να βοηθήσει τους ανθρώπους να δημιουργήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις, δεδομένου ότι η ύπαρξη ενός οικοσυστήματος startup είναι πολύ σημαντική για την απασχόληση και την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων – και αν η Ελλάδα δεν το δημιουργήσει, θα το κάνουν άλλες χώρες.

Μέσω της Elevate Greece, τόνισε, «έχουμε 400 startups και έχουμε δώσει υπηρεσίες και κίνητρα», σε μια προσπάθεια να ενωθεί το όλο σύστημα. Αναφερόμενος δε στα βραβεία, τόνισε ότι ως θεσμός έχουν δώσει ώθηση, έχουν εμπνεύσει και έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό κίνητρο για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.

Μεγαλύτερη έμφαση στην κριτική σκέψη και την ενσυναίσθηση στα ελληνικά σχολεία από Σεπτέμβριο

Με νέα, εμπλουτισμένη φιλοσοφία, θα βρει το ελληνικό σχολείο η νέα σχολική χρονιά που ξεκινά τον Σεπτέμβριο, με μεγαλύτερη έμφαση στις δεξιότητες, την κριτική σκέψη, την ενσυναίσθηση και την επίλυση προβλημάτων, όπως διαβεβαίωσε κατά τον χαιρετισμό της, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

Όπως εξήγησε, η αλλαγή αυτή συντελείται μεταξύ άλλων, με την εισαγωγή των εργαστηρίων δεξιοτήτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα και με τα νέα προγράμματα σπουδών. «Τα εργαστήρια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα που υλοποιούμε μέσω του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, θα ενταχθούν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων όλης της χώρας, εισάγοντας στα σχολεία θεματικές, όπως η ρομποτική, η επιχειρηματικότητα, η σεξουαλική αγωγή, η προστασία του περιβάλλοντος, η οδική ασφάλεια. Η καινοτόμος αυτή δράση βραβεύτηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού του ευρωπαϊκού δικτύου GENE για το έτος 2020- 2021» επισήμανε. Πρόσθεσε δε, ότι ενισχύθηκε ο θεσμός των πρότυπων και πειραματικών σχολείων: «Από τα 62 πρότυπα και πειραματικά που λειτούργησαν φέτος, τα αυξήσαμε πλέον σε 112 και βρίσκονται σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης της χώρας» είπε, ενώ υπενθύμισε και το νέο εργαλείο άμεσης επικοινωνίας που εγκαινίασε το υπουργείο Παιδείας με τίτλο «Πες την ιδέα σου», που στόχο έχει να καταγράψει σκέψεις και προτάσεις.

«Δρομολογούμε επίσης την άμεση διασύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με την πραγματική οικονομία, προκειμένου να αποτελέσει συνειδητή επιλογή και εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής και να καλυφθεί το χάσμα που παρατηρείται μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Προωθούμε την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, διευκολύνουμε τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με τις ανάγκες της οικονομίας, με τη δημιουργία συστημάτων νεοφυών επιχειρήσεων και γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας, με την καλύτερη διασύνδεση πανεπιστημίων και αγοράς εργασίας, με βιομηχανικά διδακτορικά, με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, με ανταλλαγές τεχνογνωσίας και ανθρώπινου δυναμικού μεταξύ ιδρυμάτων, με ερευνητικά προγράμματα, με αναβάθμιση ποιοτικών δεικτών, με πρωτοπόρες μελέτες και δημοσιεύσεις, ψηφιοποίηση συστημάτων και διαδικασιών» τόνισε. Αναφερόμενη ειδικά στα βραβεία, επισήμανε πως «η διάκριση και η βράβευση των πιο φρέσκων, πρωτοποριακών και εναλλακτικών ιδεών, η χρηματοδότησή τους, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και η ουσιαστική στήριξη τους από το Envolve και το παγκόσμιο δίκτυο υποστηρικτών του, αποτελεί για τις νέες επιχειρηματικές προτάσεις και τους εμπνευστές τους, την ώθηση να πάνε πιο πέρα».

Το πρόγραμμα βράβευσης Envolve Award Greece που ιδρύθηκε από τον Όμιλο Libra, διεξάγεται για λογαριασμό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Hellenic Initiative) και υποστηρίζεται από δεκάδες οργανισμούς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις ΗΠΑ. Από το 2012, το Envolve έχει αναδείξει 31 νικητές, που δραστηριοποιούνται σε 19 τομείς της οικονομίας. Οι νικητές αυτοί έχουν συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία με τη δημιουργία περισσότερων από 1.800 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η συνολική τους αποτίμηση ξεπερνά σε αξία τα 340 εκατ. ευρώ..

«Δεν υπάρχει τέλος της ημέρας για τον startuper». Τέσσερις άνθρωποι των επιχειρήσεων μεταφέρουν την εμπειρία τους

«Στην επιχειρηματικότητα βρίσκεσαι μέσα σε μια μάχη, που την έχεις επιλέξει εσύ. Χρειάζεται να έχεις πάθος και αφοσίωση. Να ξυπνάς και να κοιμάσαι με την ιδέα και το όραμά σου. Δεν υπάρχει τέλος ημέρας για τον startuper». «Την επιχείρηση δεν μπορείς να την κάνεις ως πάρεργο, ως παράλληλο πρότζεκτ. Χρειάζεσαι αφοσίωση. Και καλή ομάδα». «Σε έναν κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα, είναι βασικό να μπορείς να υπηρετείς την αλλαγή, να προσαρμόζεσαι, να ανακαλύπτεις πράγματα, να κάνεις λάθη». «Η επιχειρηματικότητα είναι ένα ωραίο ταξίδι, που όμως έχει πολύ τρέξιμο και χρειάζεται μεγάλη υπομονή».

Με τις φράσεις αυτές, τέσσερις άνθρωποι των επιχειρήσεων μετέφεραν στη φετινή τελετή απονομής των βραβείων του 8ου «Envolve Award Greece», τη δική τους εμπειρία από την πορεία τους στον χώρο, ενόσω «έτρεχε» η διαδικασία ανάδειξης των νικητριών startups μεταξύ των 10 φιναλίστ.

Ποντάροντας στο ίντερνετ, την εποχή που κάποιοι δεν είχαν ακόμα υπολογιστή

Όταν ο δημοσιογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας, Φώτης Καρύδας, ίδρυσε εν έτει 2002 μια νεοφυή επιχείρηση που βασιζόταν στα διαφημιστικά έσοδα από το διαδίκτυο, ελάχιστοι πήραν την προσπάθειά του στα σοβαρά. Πολλοί από τους υποψήφιους πελάτες της εταιρείας του – επιχειρηματίες του χώρου του τουρισμού – δεν είχαν καν υπολογιστή στις επιχειρήσεις τους. Έπρεπε λοιπόν πρώτα να παραδώσει ένα μίνι σεμινάριο για το τι ακριβώς είναι το ίντερνετ, πριν τους πείσει να γίνουν πελάτες του. Ταυτόχρονα, μη βρίσκοντας προσωπικό, ακριβώς επειδή δεν υπήρχαν άνθρωποι με προϋπηρεσία στον κλάδο, χρειάστηκε να επισκεφτεί ο ίδιος χιλιάδες επιχειρήσεις, να κάνει το «last mile» μέχρι την πόρτα τους, για να τις «κερδίσει».

Η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, ιδίως όταν ξεκινάς πρώτος για να ανοίξεις μια αγορά, είπε σε συζήτηση με τον Τζίμι Αθανασόπουλο του ομίλου Libra, έχει ανηφόρα: «Πρέπει να έχεις πάθος. Αν δεν το έχεις, είναι αδύνατο να προχωρήσεις. Όταν είσαι startuper δεν υπάρχει τέλος μέρας, δεν υπάρχει νύχτα».

Πρόσθεσε ότι η πορεία του στη δημοσιογραφία, μεταξύ άλλων στο πολεμικό ρεπορτάζ, τον προπόνησε για την επιχειρηματικότητα, καθώς οι δύο χώροι μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά: τον σκληρό ανταγωνισμό, την αδρεναλίνη στα ύψη και τις ατέλειωτες ώρες εργασίας. Όπως στο ρεπορτάζ κυνηγάς την είδηση για να τη βγάλεις πρώτος, έτσι και στην επιχειρηματικότητα θέλεις να είσαι ο πρώτος που θα βελτιώσεις ένα προϊόν, σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο άνθρωπος που έχει πάθος, μπορεί να δημιουργήσει τα πάντα από το τίποτα. «Βρίσκεται μέσα σε μια μάχη που έχεις επιλέξει» είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς τις απογοητεύσεις που παρουσιάζει ο δρόμος της επιχειρηματικότητας, κάλεσε τους/τις επιχειρηματίες να αναπτύξουν νοοτροπία πρωταθλητή, γιατί ο πρωταθλητής μπορεί να νικηθεί, αλλά δεν απογοητεύεται. Σχετικά με το αν ένας/μια startuper πρέπει να μοιράζεται ανοιχτά την ιδέα του, διατύπωσε την εκτίμηση ότι καλό είναι να προχωρά γρήγορα στην εφαρμογή της, καθώς, όσο την κρατάει κρυφή, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να την/τον προλάβει κάποιος άλλος. Επιπλέον, όταν η ιδέα βγαίνει προς τα έξω, είναι σαν ο επιχειρηματίας να κοιτάζεται στον καθρέφτη – και τότε ίσως συνειδητοποιήσει πως η ιδέα του δεν είναι τελικά τόσο καλή. «Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα μπούμε στον δρόμο να κάνουμε κάτι άλλο» συνόψισε.

 Υπηρετώντας την αλλαγή

Για τη Μυλαίδη Στούμπου της Microsoft, η επιτυχία στο επιχειρείν στον σημερινό, ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη δυνατότητα προσαρμογής στην αλλαγή: «Σε μια περίοδο που ο κόσμος αλλάζει γρήγορα, ένα κύριο ζητούμενο είναι να υπηρετούμε την αλλαγή, να προσαρμοζόμαστε, να ανακαλύπτουμε πράγματα, να κάνουμε λάθη και να μαθαίνουμε από αυτά» σημείωσε και πρόσθεσε, ότι αν έχει να προτείνει κάτι, ειδικά στις γυναίκες, αυτό είναι να αναπτύξουν μεγαλύτερη διεκδικητικότητα και αυτοεκτίμηση.

Στο ερώτημα ποιες είναι σήμερα οι ευκαιρίες για τις startup, απάντησε ότι ζούμε μια κοσμογονία, καθώς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με την πανδημία, ολόκληροι κλάδοι αναδιαμορφώθηκαν και αναδιαρθρώθηκαν, ενώ και το ίδιο το κράτος ανασχηματίστηκε και οργανισμοί αυτοματοποιήθηκαν σε χρόνο- ρεκόρ. Στο σκηνικό αυτό, είπε, οι ευκαιρίες είναι πολλές, μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία, αλλά και του γεγονότος ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να δουλέψει από οπουδήποτε, συνεπώς και στην Ελλάδα, που είναι μια πολύ όμορφη – και για αυτό ελκυστική για τους ψηφιακούς νομάδες – χώρα.

Η κα Στούμπου πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε πόλο έλξης επενδύσεων, αναφέροντας ενδεικτικά τις δύο της Microsoft (κέντρα δεδομένων και εξαγορά της Softomotive), το ψηφιακό κέντρο της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, τη Cisco και την εξαγορά της InstaShop από τη Delivery Hero. «Η Ελλάδα μπαίνει στο κάδρο της καινοτομίας» σημείωσε και πρόσθεσε πως στόχος δεν είναι να εξάγουμε ανθρώπινο ταλέντο, αλλά καινοτομία.

Ως προς το αν οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να εμπνευστούν σε κάτι από τις startup, αναφέρθηκε στο πάθος των startupers, στην ευελιξία τους, αλλά και στη δυνατότητά τους να αποτυγχάνουν γρήγορα ή ακόμα και συχνά (fail fast, fail often) και να σηκώνονται ξανά. Όπως είπε, οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως και τα μεγάλα πλοία, «στρίβουν» μεν δύσκολα, αλλά μπορούν να το κάνουν εμπνεόμενες από την κουλτούρα των startup. Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση επιχείρησης που στράφηκε στην παραγωγή αντισηπτικών όταν ξέσπασε η Covid-19.

Δεν μπορείς να είσαι επιχειρηματίας και να σε καταβάλλει ο φόβος

Κατά την Marina Hatsopoulos της Levitronix Technologies, επενδυτική άγγελο και συνιδρύτρια μιας από τις πρώτες εταιρείες στον τομέα της τρισδιάστατης εκτύπωσης το «μακρινό» 1994, όταν ήταν ακόμα μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΜΙΤ, η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να είναι πάρεργο.

Στο ερώτημα «πώς φτάνει η έρευνα στην αγορά;» απάντησε πως, ενώ στην Ελλάδα παράγεται πολλή έρευνα στα πανεπιστήμια, αυτή δεν αξιοποιείται εμπορικά, παρότι αυτό θα ήταν μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, για να φτάσει αυτή η έρευνα ως προϊόν στην αγορά, χρειάζεται μεταξύ άλλων μια αφοσιωμένη ομάδα – όχι ένας καθηγητής που θα ασχολείται τα Σαββατοκύριακα. «Χρειάζεται μια ομάδα φοιτητών που θα αποφασίσουν ότι αυτό θέλουν να κάνουν στα επόμενα δέκα χρόνια της ζωής τους», φοιτητές και φοιτήτριες που ιδεατά θα έχουν κάποια γνώση της αγοράς, πρόσβαση σε χρηματοδότηση, αλλά πάνω από όλα αφοσίωση. «Να είναι αφοσιωμένοι σε αυτό, να μην το κάνουν σαν πάρεργο ή παράλληλο πρότζεκτ» είπε και πρόσθεσε ότι πολλές φορές απαιτείται χρόνος για να «μαζέψει» κάποιος αρκετή αποφασιστικότητα, ώστε να αφοσιωθεί σε κάτι με τέτοιο τρόπο.

Οσον αφορά τις γυναίκες και την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας της τεχνολογίας, είτε ως επιχειρηματίες, είτε ως ερευνήτριες, είτε ως διοικητικά στελέχη, τόνισε: «Μη φοβόσαστε. Δεν μπορείς να είσαι επιχειρηματίας και να σε καταβάλλει ο φόβος. Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη εποχή στον κόσμο για να ασχοληθεί μια γυναίκα με την τεχνολογία. Οι γυναίκες είναι απαραίτητες, π.χ. στα διοικητικά συμβούλια έχουν ζήτηση και υπάρχει έλλειψη».

Τη δική του εμπειρία από τη διαδρομή του στον χώρο της επιχειρηματικότητας παρουσίασε ο Χρήστος Σπαθαράκης, συνιδρυτής και CEO της Ferryhopper, διηγούμενος πώς όταν η εταιρεία του βγήκε στον «αέρα», η κατάσταση στην αγορά ήταν πολύ διαφορετική σε σχέση με σήμερα και η Ferryhopper είχε πολύ μικρό leverage (μόχλευση). Χαρακτήρισε την επιχειρηματικότητα ως ένα ωραίο ταξίδι, που όμως έχει πολύ τρέξιμο και απαιτεί πολλή υπομονή._

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

B