- 03/10/2017
ΑΑΔΕ – Με τις εμπορικές αξίες οι πλειστηριασμοί των ακινήτων
έγγραφη απάντηση στη Βουλή, μετά από επίκαιρη ερώτηση
Με έγγραφη απάντηση που κατέθεσε στη Βουλή, μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ν. Κακλαμάνη, το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με τις εμπορικές αξίες και όχι με τις αντικειμενικές. Το έγγραφο χορήγησε στο ΥΠΟΙΚ η αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ.
Το έγγραφο αναφέρει αναλυτικά τα εξής :
Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2017
Αριθ. Πρωτ.: Δ.ΕΙΣΠΡ. Β 1131852 ΕΞ 2017
Ημερομηνία: 2017.09.12 10:21:47 EEST
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ – Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΤΜΗΜΑ Β'
Θέμα: Απάντηση στην με αρ. πρωτ. 8360/31-8-2017 Ερώτηση του βουλευτή κ. Νικήτα Κακλαμάνη.
Σε απάντηση του υπ’ αριθμ. πρωτ. ΑΤΚΕ 0009378 ΕΞ 2017/1781/4-9-2017 υπηρεσιακού σημειώματος σας, με το οποίο αποστείλατε την υπ’ αριθμ. πρωτ. 8360/31.8.2017 ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κακλαμάνη , στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Με τις διατάξεις του άρθρου 78 του ν. 4472/2017 (Α'74) τροποποιήθηκαν οι διατάξεις των άρθρων 36 και 39 του ν.δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ) αναφορικά με τον προσδιορισμό και τον καθορισμό της τιμής πρώτης προσφοράς για τους διενεργούμενους κατά ΚΕΔΕ πλειστηριασμούς, με στόχο την εναρμόνιση του δικαίου της διοικητικής εκτέλεσης με το δίκαιο της (κοινής) αναγκαστικής εκτέλεσης και ειδικότερα τις διατάξεις των άρθρων 993 και 995 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ως προς τον τρόπο της εκτίμησης της αξίας του κατασχεθέντος ακινήτου, καθώς και ως προς τον ορισμό της τιμής πρώτης προσφοράς του ακινήτου που εκπλειστηριάζεται αντίστοιχα (σχετική και η αιτιολογική έκθεση του νόμου). Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τροποποιήθηκαν προσφάτως με τις διατάξεις του ν.4335/2015 (Α'87) θεσπίζοντας για τα ανωτέρω ζητήματα την εμπορική αξία των ακινήτων αντί της αντικειμενικής ως ίσχυε.
Η Πρ/νη Δ/νσης Ε. Χατζηπαναγιώτου
Πηγή: Taxheaven
ΣΒ