tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αφήνοντας πίσω τη χρονιά της μάσκας…

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.


Σήμερα θα γράψουμε κάπως διαφορετικά. Ας μην μιλήσουμε για λογιστικά θέματα, θα έχουμε τον χρόνο να το κάνουμε αυτό άλλωστε μέσα στο νέο έτος. Είναι καλό να κάνουμε, όπως συνηθίζεται, μια μικρή ανασκόπηση για το έτος που ζήσαμε…

Η χρονιά που μας πέρασε λοιπόν, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι ήταν τελείως διαφορετική από τις άλλες…

Ήταν ένα έτος κάτι παραπάνω από ιδιαίτερο, έτος που χρειάστηκε να απομακρυνθούμε μεταξύ μας, ακόμη και από τις ίδιες μας τις οικογένειες, έτος που χρειάστηκε να λειτουργήσουμε υπό απίστευτη πίεση, πολλές φορές με ανασφάλεια που δημιουργούταν αφενός από τις υγειονομικές συνθήκες και αφετέρου από τις εναλλασσόμενες οδηγίες, οι οποίες πολλές φορές δημιουργούσαν προβλήματα, παρά έλυναν.

Έτος που βέβαια εμείς σαν κλάδος δεν είχαμε την «πολυτέλεια» να μπορούμε να μπούμε σε αναστολή, αντιθέτως χρειάστηκε να υπερδιπλασιάσουμε το χρόνο που ήμασταν στα γραφεία μας ή που έπρεπε να είμαστε σε αυτά απομακρυσμένα.

Στη ζωή μας μπήκαν όροι που δεν είχαμε συναντήσει ξανά… «Προσωρινή αναστολή», «επιχείρηση κλειστή με κρατική εντολή», «πληττόμενη επιχείρηση», «τηλεργασία», «ειδική αποζημίωση», «άδεια ειδικού σκοπού», «επιστρεπτέα προκαταβολή», «δηλώσεις covid», «μείωση ενοικίου με κρατική παρέμβαση», «βεβαίωση μετακίνησης», email στις υπηρεσίες για κλείσιμο ραντεβού και άλλες πολλές τέτοιου τύπου έννοιες και καταστάσεις που γεννήθηκαν από τις δεκάδες των νόμων και τις εκατοντάδες των εγκυκλίων που υπήρξαν μέσα στο έτος, γύρω από τα ζητήματα που προέκυψαν από την πανδημία που έπληξε όλο τον πλανήτη.

Σε όλα αυτά μπορούμε άνετα να προσθέσουμε και τους υγειονομικούς – κι όχι μόνο – όρους, που μπήκαν βιαίως στη ζωή μας, όπως «κορωνοιός», «covid-19», «κρούσματα», «ΜΕΘ», «rapid test», «μοριακό τεστ», «τεστ αντισωμάτων», «καραντίνα», «προληπτική καραντίνα», «lockdown», «απαγόρευση μετακίνησης» και πολλά άλλα τέτοια.

Ήταν μια χρονιά που είχε τη μοναδικότητα του να περιμένουμε όλοι με αγωνία την απογευματινή ενημέρωση της ανακοίνωσης των κρουσμάτων, όπως και να περιμένουμε τα Δελτία Τύπου και τα διαγγέλματα, τα οποία μπορεί και μερικά από αυτά να ξεπέρασαν σε νούμερα τηλεθέασής ακόμα και τον τελικό του euro 2004!!!

Όσον αφορά τις εγκυκλίους, τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές στα άρθρα μας… Προηγούμενο δεν έχει υπάρξει και θέλουμε να πιστεύουμε ότι ούτε πρόκειται να υπάρξει ξανά. Υπήρξε μια εμμονή να εκδίδονται σημαντικές εγκύκλιοι μέσα στη νύχτα, ξημερώματα αργιών, Σαββατοκύριακα και γενικότερα ημέρες που υποτίθεται ότι ήταν ημέρες ξεκούρασης. Μάλιστα, πολλές από αυτές έθεταν καταληκτικές ημερομηνίες μη λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι συνέπιπταν με ημέρα αργίας. Πόσες προθεσμίες έληγαν Σάββατο ή Κυριακή; Πόσες προθεσμίες ξέχασαν ακόμα και το Πάσχα ή τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο ;

Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να πούμε άνετα ότι το 2020 ήταν έτος μοναδικό στο είδος του και σίγουρα όχι βαρετό. Εάν γράψουμε σε χαρτί όλα αυτά τα μοναδικά που περάσαμε, σίγουρα φτιάχνουμε βιβλίο ή μπορεί και τόμο εγκυκλοπαίδειας… Όμως, καλό είναι να μην στεκόμαστε στα αρνητικά, αλλά να προσπαθήσουμε όλοι μας, ανεξαρτήτως ιδιότητας και θέσεως, να μάθουμε από αυτά και να τα μετατρέψουμε σε μαθήματα που στο μέλλον δεν θα γίνονται παθήματα. Για να πιάσει αυτό όμως, θα πρέπει να γίνει από όλους, ώστε να λειτουργήσει σωστά η αλυσίδα της αναθεώρησης. Εάν μπορέσουμε όλοι μας να το κάνουμε στάση ζωής, ίσως κάποια πράγματα αλλάξουν προς το θετικότερο.

Κάνοντας αναδρομή στο περυσινό μας πρώτο άρθρο, είχαμε γράψει στον πρόλογο : Το 2019 αποτελεί μια γλυκιά ανάμνηση αφήνοντας τη θέση του στο 2020 με την ελπίδα να αποτελέσει μια καλύτερη χρονιά για όλους, με υγεία προπαντός και καλύτερες όσο το δυνατόν ειδήσεις για τον τομέα της φορολογίας.

Πόσο πεζή άραγε φαινόταν τότε η ευχή «να έχουμε υγεία»;

Πλέον όλοι μας έχουμε καταλάβει καλύτερα ότι είναι το πρώτο από το οποίο θα πρέπει να ξεκινάμε πάντα. Τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο ψηλά, να είναι σημαντικότερο από την υγεία. Για αυτήν θα πρέπει να παλεύουμε όλοι μας κατά το δυνατόν. Τη ζωή δεν μπορεί κανείς να την γυρίσει πίσω. Για να υπάρχει υγεία απόλυτη όμως, θα πρέπει να έχουμε όλοι μας και την ανάλογη ψυχραιμία, αλλά και υπομονή, ώστε να ανταπεξερχόμαστε στις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε.

Με τα προηγούμενα δεν προσπαθούμε να κάνουμε φιλοσοφικές αναλύσεις και συζητήσεις. Προσπαθούμε να μεταφέρουμε κάποιες σκέψεις μας, τις οποίες μέσα στην καθημερινότητα δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε.

Βέβαια, το 2020 δεν άφησε μόνο αρνητικές καταστάσεις και δύσκολες συνθήκες…

Υπήρξαν και κάποια θετικά ζητήματα όσον αφορά την καθημερινότητά μας σε σχέση με το δημόσιο. Από την πρώτη στιγμή του πρώτου lockdown, είχαμε τονίσει ότι η κατάσταση ίσως ήταν μια καλή ευκαιρία για την αναπροσαρμογή κάποιων λειτουργιών του δημοσίου. Δεν μπορούμε λοιπόν να μην σταθούμε στο γεγονός ότι το 2020 άφησε «προίκα» μια σειρά συναλλαγών που μπορούν πλέον να γίνουν ηλεκτρονικά. Για παράδειγμα, φανταζόταν κανείς ότι θα μπορεί να κάνει εξουσιοδότηση από την καρέκλα του γραφείου του; Ότι θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες; Το gov.gr είναι μια σημαντική παρακαταθήκη που μας άφησε η χρονιά που μας πέρασε.

Βέβαια, κάθε αρχή και δύσκολη, ειδικά όταν γίνεται μέσα σε ειδικές καταστάσεις και εν μία νυκτί. Άλλωστε, είναι πράγματα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες και αποδείχθηκε στην πράξη ότι ήταν δυνατόν να γίνουν άμεσα. Τα προβλήματα ; Πάρα πολλά… Αλλά τουλάχιστον έχει γίνει το πρώτο βήμα, η αρχή. Στα χέρια των αρμοδίων είναι να ακολουθήσει και η σωστή συνέχεια.

Τα αρμόδια Υπουργεία θα πρέπει να οργανωθούν, ώστε να λύσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει, τα οποία στην πλειονότητά τους κουβαλούν γραφειοκρατικά ζητήματα του παρελθόντος. Ας ελπίσουμε ότι το 2021 θα είναι ένα έτος που θα μας ξεκολλήσει από τα προβλήματα και τις αμαρτίες του παρελθόντος. Μην περιμένουμε την επόμενη πανδημία για να τα λύσουμε. Είπαμε, το 2020 ας είναι μια αρχή για κάτι σωστό και οργανωμένο…

Κλείνοντας λοιπόν αυτό το διαφορετικό άρθρο, θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλους τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους να έχουν υγεία και δύναμη, η οποία θα πλαισιώνεται από υπομονή, επιμονή, αλλά και ελπίδα… Τα δύσκολα θέλουμε να πιστεύουμε ότι πέρασαν και θα ακολουθήσουν από τα καλύτερα!

Καλή χρονιά λοιπόν!

Πηγή: www.e-forologia.gr