tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αυστηρότερες προϋποθέσεις για την πέμπτη επιστρεπτέα

Ασπίδα προστασίας στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στον 5ο κύκλο  του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής μέχρι την έξοδο από την κρίση του κορωνοϊού, φιλοδοξεί να εξασφαλίσει η κυβέρνηση, θέτοντας ως προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης έως το τέλος Ιουνίου.

Η ικανοποιητική –για τα δεδομένα της κρίσης– επίδοση της χώρας μέχρι τώρα στο θέμα της απασχόλησης αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στους περιορισμούς που θέτουν τα προγράμματα στήριξης στις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους. Στους προηγούμενους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής ο κανόνας ήταν να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας για τέσσερις μήνες μετά την προκήρυξη. Ετσι, όσοι εντάχθηκαν στον 4ο κύκλο δεν μπορούν να απολύσουν εργαζομένους έως το τέλος Μαρτίου του 2021. Για τον επικείμενο 5ο κύκλο, του Ιανουαρίου, ο σχεδιασμός, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει μια παράταση της προστασίας κατά έναν επιπλέον μήνα, ώστε να φτάσουν συνολικά τους πέντε μετά τον Ιανουάριο, δηλαδή έως το τέλος Ιουνίου. «Θα τους πάμε μέχρι την έξοδο από την κρίση, που θα βλέπουν τα πράγματα τελείως διαφορετικά», σχολιάζει πηγή του οικονομικού επιτελείου.

Κατά τα λοιπά, ο σχεδιασμός για τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής προβλέπει, επίσης, ότι η ένταξη θα γίνεται με κριτήριο την πτώση τζίρου κατά τουλάχιστον 20% στην περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019 και όχι –όπως στον 4ο κύκλο– για όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει ανεξαρτήτως τζίρου, καθώς πολλές, που κάνουν π.χ. delivery, μπορεί να έχουν ακόμη και αύξηση τζίρου. Ο προϋπολογισμός υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ. Επίσης, θα εξακολουθήσει να ισχύει η πρόβλεψη να είναι μη επιστρεπτέο το 50% του ποσού της στήριξης.

Σημειώνεται ότι η ένταξη στην επιστρεπτέα 4 έχει θέσει σε καθεστώς προστασίας 739.00  εργαζομένους μέχρι το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Το συγκεκριμένο μέτρο όπως και η αναστολή των συμβάσεων θεωρούνται τα πιο αποτελεσματικά για τη συγκράτηση της ανεργίας. Η συμμετοχή στην επιστρεπτέα 4 σημείωσε ρεκόρ με συμμετοχή 448.000 επιχειρήσεων.

Στο οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν με ικανοποίηση πως το ποσοστό της ανεργίας τον Σεπτέμβριο συγκρατήθηκε στο 16,1% έναντι 16,9% τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, και ελπίζουν να διατηρήσουν την καλή επίδοση ως προς την απασχόληση έως
το τέλος της κρίσης.

Παράλληλα όμως ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη διάρκεια της κρίσης και τις επιπτώσεις της στις επιχειρήσεις και στον προϋπολογισμό του κράτους που καλείται να τις στηρίξει.

«Οσο καθυστερούμε, αυξάνεται το κόστος για τον προϋπολογισμό, ενώ για τις επιχειρήσεις  το πρόβλημα λειτουργεί σωρευτικά», επισημαίνει η πηγή του οικονομικού επιτελείου, προβλέποντας ότι μέχρι τον Μάρτιο τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών δεν είναι υπέρ του ανοίγματος των επιχειρήσεων, αν υπάρχει κίνδυνος να ξανακλείσουν αμέσως μετά. Ιδίως ανησυχούν για την εστίαση, η οποία και θα ανοίξει τελευταία, ενώ το λιανεμπόριο εκτιμάται ότι μπορεί να ανοίξει τον Ιανουάριο.

Πηγή: Καθημερινή

 

Β