tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αυξάνονται τα προβλήματα με την Thomas Cook

Παρότι η ελληνική κυβέρνηση αλλά και κυβερνήσεις άλλων χωρών λαμβάνουν μέτρα για πρόληψη των συνεπειών από την πτώχευση του ομίλου Thomas Cook, φαίνεται πως αυτό είναι δύσκολο γιατί ξεπροβάλλουν νέα προβλήματα. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας κοστολόγησε τις ζημίες στα 315 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τα ξενοδοχεία ενώ απειλείται και η απασχόληση εκατοντάδων υπαλλήλων σε ξενοδοχεία πολύ συνδέονταν με την πτωχευμένη εταιρεία.

Η  κυβέρνησης ανακοίνωσε μέτρα  για τη στήριξη των εργαζομένων και των τουριστικών επιχειρήσεων.

Ο ΟΑΕΔ

Την ίδια στιγμή o Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) «ανταποκρινόμενος άμεσα στην ανάγκη λήψης μέτρων που θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πτώχευση της εταιρείας Thomas Cook Group», αποφάσισε, στη συνεδρίαση της 1/10/2019 του διοικητικού του συμβουλίου, την κατάρτιση «ειδικού προγράμματος διατήρησης 4.500 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, με επιχορήγηση της εργοδοτικής εισφοράς σε τουριστικές επιχειρήσεις, που επλήγησαν από την πτώχευση της εταιρείας ‘Thomas Cook Group’» και προχώρησε στην υποβολή γνώμης προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ).

Ιδιαίτερα βαρύ είναι το πλήγμα που υπέστη η υποδομή φιλοξενίας της χώρας από την πτώχευση του Thomas Cook, σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ).

Με βάση έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η συνολική ζημία στα καταλύματα της χώρας από την πτώχευση της Thomas Cook, αποτιμάται στα 315 εκατ. ευρώ.

Υπογραμμίζεται ότι η έρευνα πεδίου του Ινστιτούτου πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 24/09/2019 έως 27/09/2019 και αφορά την καταγραφή πρωτογενών στοιχείων από ξενοδοχεία που συνεργάζονταν με την Thomas Cook την 23/09/2019, ημερομηνία που ανακοινώθηκε η πτώχευσή της.

Στην έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου καταγράφεται ότι από το σύνολο των 9.917 ξενοδοχείων της χώρας, 1.193 ξενοδοχεία συνεργάζονται με τον Όμιλο Thomas Cook το 2019, αριθμητικό δεδομένο που αντιστοιχεί στο 12% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της Ελλάδος. Επίσης μεταξύ άλλων αποτυπώνεται χαρακτηριστικά πως το 48% των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων με την Thomas Cook εντάσσεται στις κατηγορίες 1, 2 και 3 αστέρων.

Ωστόσο οι αρνητικές επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνον στις απαιτήσεις του 2019 που δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν. Σύμφωνα με την έρευνα, οι εκτιμώμενες απώλειες αφίξεων και διανυκτερεύσεων για τον τουριστικό κλάδο, εξαιτίας της πτώχευσης της Thomas Cook για το 2020 προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ (929.073.511 ευρώ). Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, για ολόκληρη την οικονομία, με βάση τον τουριστικό πολλαπλασιαστή, οι απώλειες θα αγγίξουν τα 2,5 δισ. ευρώ το 2020.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, επισήμανε ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος επεξεργάζεται ήδη δέσμη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων που πλήττονται και τη στήριξη της βιωσιμότητας των ξενοδοχειακών μονάδων.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης συμμαχίας, κυβέρνησης, ΕΟΤ, Περιφερειών, δήμων, φορέων, επιχειρήσεων -ενόψει του κινδύνου απώλειας 2,5 δις ευρώ από την πραγματική οικονομία το 2020- προκειμένου να δοθεί ειδική έμφαση στην προβολή και διαφήμιση της χώρας καθώς και στην πραγμάτωση εναλλακτικών συνεργιών.

«Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών είναι στόχοι που πλέον αποκτούν κατεπείγοντα χαρακτήρα για την τουριστική οικονομία στην χώρα μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Ο κ. Βασιλικός, αναφέρθηκε επίσης, στην ανάγκη θωράκισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος απέναντι στις παγκόσμιες διακυμάνσεις τονίζοντας τη σημασία του δεκαετούς σχεδίου για τον τουρισμό που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κόνσολας: Μέχρι αρχές Οκτωβρίου θα επαναπατριστούν οι 50.000 εγκλωβισμένοι τουρίστες.

Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία και μέχρι αρχές Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο επαναπατρισμός των 50.000 τουριστών από 13 προορισμούς οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας μετά την αιφνίδια κατάρρευση της Thomas Cook.

Την διαβεβαίωση αυτή έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Τουρισμού Μανώλης Κόνσολας , απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Φραγγίδη, που χαρακτήρισε τη πτώχευση της εταιρίας, βόμβα που εξέρραγει με σοβαρές συνέπειες στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας καθώς τα έσοδα από το τουρισμό αντιστοιχούν στο 20,5% του ΑΕΠ.

Ήδη από το Νότιο Αιγαίο έχουν επαναπατριστεί 6.331 τουρίστες και υπολείπονται άλλοι 958, όπως ανέφερε ο κ. Κόνσολας.

Ισπανία: 500 ξενοδοχεία θα κλείσουν στην Ισπανία, μετά την κατάρρευση της Thomas Cook

Περίπου 500 ξενοδοχεία «θα κλείσουν άμεσα» στην Ισπανία εξαιτίας της κατάρρευσης του βρετανικού ταξιδιωτικού πρακτορείου Thomas Cook, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ξενοδόχων της Ισπανίας.

«Υπάρχουν 500 ξενοδοχεία που θα κλείσουν άμεσα εξαιτίας της πτώχευσης της Thomas Cook και η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν η κυβέρνηση δεν λάβει άμεσα μέτρα» δήλωσε ο Χουάν Μολάς, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Cinco Dias.

Σύμφωνα με τον Μολάς, η συνομοσπονδία του οποίου αντιπροσωπεύει 15.000 επιχειρήσεις του τομέα στην Ισπανία, ο λογαριασμός των οφειλομένων που άφησε στην Ισπανία η Thomas Cook, η οποία πτώχευσε την 23η Σεπτεμβρίου, ενδέχεται να υπερβεί τις αρχικές εκτιμήσεις, που είχαν αναφερθεί από τους επαγγελματίες του τομέα, περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό «θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Μονάχα για 8 ξενοδοχειακές αλυσίδες το ποσό αγγίζει τα 100 εκατομμύρια» εξήγησε.

Εκ των 500 ξενοδοχείων που θα μπορούσαν να κλείσουν στην Ισπανία, τα 100 εξαρτιόντουσαν αποκλειστικά από την Thomas Cook.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Β