tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ακόμη υψηλότερη φορολογία στα ποτά;!

Για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα οι πωλήσεις των αλκοολούχων ποτών υποχώρησαν κατά 45,7% την περίοδο 2009-2012

Εξαιρετικά ανήσυχες είναι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών από τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και τα οποία κάνουν λόγο για πιθανή αύξηση των φόρων στα ποτά, είτε του ΦΠΑ είτε του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ). Κι αυτό διότι ο εν λόγω κλάδος έχει ήδη υποστεί καθίζηση από τις προηγούμενες αυξήσεις των φόρων και συγκεκριμένα του ΕΦΚΟΠ κατά 125% την περίοδο 2009-2010 και την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 19% στο 23%. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα οι πωλήσεις των αλκοολούχων ποτών υποχώρησαν κατά 45,7% την περίοδο 2009-2012,κάτι που είχε αρνητικό αντίκτυπο και στα δημόσια έσοδα. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών τα έσοδα από λοιπούς ΕΦΚ για το πρώτο εννεάμηνο του 2014 εμφανίζονται μειωμένα κατά 3,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2013. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα έσοδα από τον ΕΦΚΟΠ στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν σε διάστημα διετίας – από 348,76 εκ. ευρώ το 2011 σε 296,05 εκ. το 2012 και 290,94 εκ. ευρώ το 2013, υποχωρώντας πλέον στα επίπεδα του 2009.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Συμβούλιο Παραγωγών και Εταιρειών Διακίνησης Αλκοολούχων Ποτών (ΣΠΕΔΑΠ) την περίοδο 2009-2012 υπολογίζεται ότι χάθηκαν στον κλάδο περί τις 20.000 θέσεις εργασίας ενώ τα διαφυγόντα έσοδα από τη μη καταβολή ΕΦΚΟΠ λόγω της αύξησης του λαθρεμπορίου ποτών υπολογίζονται σε 97,7 εκατ. ευρώ ετησίως. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο όγκος του παράνομα διακινούμενου τσίπουρου διημέρων, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς είναι περίπου 1,2 εκ. 9λιτρα κιβώτια ή 10,8 εκ. λίτρα, ενώ επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμά την παράνομη εμπορία σε περίπου 18 εκ. λίτρα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, ο ΕΦΚΟΠ στα αλκοολούχα ποτά είναι ο υψηλότερος μεταξύ των κατηγοριών οινοπνευματωδών ποτών και ανέρχεται σε 25,50 ευρώ ανά λίτρο αιθυλικής αλκοόλης, στα εμφιαλωμένα αποστάγματα είναι 12,75 ευρώ αντιστοίχως, ενώ στο τσίπουρο και την τσικουδιά των διήμερων παραγωγών ισχύει διακριτική φορολόγηση με εφάπαξ κατ’ αποκοπή φόρο 1,40 ευρώ ανά λίτρο αιθυλικής αλκοόλης (40% Vol.) ή 0,59 ευρώ ανά κιλό τελικού προϊόντος, με το αιτιολογικό ότι προορίζονται για προσωπική χρήση ή για περιορισμένη εμπορική διάθεση. Η μπύρα φορολογείται με 6,5 ευρώ, ενώ για το κρασί δεν καταβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.

«Καθίσταται σαφές από τη μέχρι τώρα εμπειρία ότι η ακολουθούμενη πολιτική υπερφορολόγησης δεν δύναται να συμβάλει σε καμία περίπτωση στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά αντιθέτως προκαλεί βαθιές στρεβλώσεις στην αγορά, ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση με τον εκπεφρασμένο στόχο της κυβέρνησης να πατάξει το λαθρεμπόριο και την παραοικονομία», τονίζει το ΣΠΕΔΑΠ σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι το ΣΠΕΔΑΠ  αποτελείται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Αποσταγμάτων και Οινοπνευματωδών Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π.) και από την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π.).

 

Πηγή:Καθημερινή