Ακραία παραβατικότητα, αθέμιτος ανταγωνισμός

Φοροδιαφυγή πέρα από κάθε φαντασίά την ώρα που χιλιάδες μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις προσπαθούν "στα ίσα" να τα βγάλουν πέρα

Το Σαββατοκύριακο ήταν "πυκνό" σε επικαιρότητα από το μέτωπο της Φορολογικής Διοίκησης, καθώς αποκαλύφθηκαν περίπτώσεις ακραίας παραβατικότητας, για τον εντοπισμό της οποίάς χρειάστηκε, μάλιστα, να επιστρατευτούν και… εναέρια μέσα. 

Στη Σαντορίνη, εφοριακοί και λιμενικοί χρησιμοποίησαν drone για να "μαντρώσουν" καμιά εκατοστή τουριστικά σκάφη, που δηλώνουν "ψίχουλα" και θησαυρίζουν. Από τις πρώτες εκτιμήσεις, ο ημερήσιος καθαρός τζίρος τους υπολογίζεται σε πάνω από 340.000 ευρώ, ενώ οι αποδείξεις που εξέδιδαν με το ζόρι έφταναν στις 3.000 ευρώ. 

Προκλητική φοροδιαφυγή έδειξαν και οι έλεγχοι στη… στεριά. Ξεχωρίζει ο ελεγχος σε γνωστή επιχείρηση εστιασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τι προέκυψε; Ανακριβής έκδοση αποδείξεων σε 24 περιπτώσεις συνολικής αποκρυβεισας αξίας 994,45€. Αυτό είναι, όμως, το λιγότερο. Όπως διαπιστώθηκε, η φοροδιαφυγή διενεργείται μέσω εκ των υστέρων εκπτώσεων σε ποσοστό περίπου 75% επί της αξίας των εκδοθέντων στοιχείων. Ο έλεγχος θα συνεχιστεί καθώς κατασχέθηκαν όλα τα αρχεία txt από τους εν ενεργεία φορολογικούς μηχανισμούς. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η λειτουργία της επιχείρησης ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 και αξίζει να σημειωθεί ότι για τους έξι μήνες λειτουργίας της το 2017 που υποβλήθηκε Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος τα δηλωθέν τα ακαθάριστα έσοδα ανήλθαν σε 1.500.000€ ενώ το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιές ύψους 50.000€.
Επιπροσθέτως προέκυψαν ανακριβεις δηλωσεις ΦΠΑ ως προς τις εκροές ύψους άνω των 850000€. 

Σε αυτό το… χορό της φοροδιαφυγής συμμετέχουν κέντρα αισθητικής, μεγάλες "πίστες" της παραλιακής που δεν υποβάλουν κάν φορολογική δήλωση, ακόμα και γραφείά κηδειών. Κι όλα αυτά με φόντο τις τελευταίές μετρήσεις της Κομισίόν, που δείχνουν απώλεια ΦΠΑ γύρω στα 6 δισ το χρόνο, αλλά και τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών ότι η "γκρίζα" οικονομίά στην Ελλάδα φτάνει ή ξεπερνά το 30% του ΑΕΠ! 

Όλο και συχνότερα ακούγεται το επιχείρημα ότι οι πολίτες πρέπει να… αμύνονται απέναντι στο αδυσώπητο Κράτος, που απαιτεί το 50% ή το 60% ή το 70% των εισοδημάτων μας κι ως εκ τούτου η φοροδιαφυγή είναι… δικαιολογημένη! Αν και η υπερφορολόγηση είναι πραγματικότητα, σε κανένα πολιτισμένο κράτος του κόσμου δεν νοείται παροχή δημόσιων υπηρεσιών- πρόνοια, υγείά, παιδείά- χωρίς φόρους. Συνεπώς το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι πόσο θα "κλέψουμε" το Κράτος, αλλά πώς θα γίνουν πιο δίκαιοι και ανταποδοτικοί οι φόροι που καταβάλλουμε. 

Ειδικά όσον αφορά στις επιχειρήσεις, η εφαρμογή των νόμων προς πάσα κατεύθυνση είναι το Α και το Ω για να μπορέσει η οικονομίά και κατ' επέκταση η Χώρα, να σταθούν στα πόδια. Η ανοχή, η αδυναμίά, η απροθυμίά, η ανικανότητα, η αμέλεια ή και ο δόλος των ελεγκτικών υπηρεσιών κατά την τέλεση των καθηκόντων τους, αλλά και η αδιαφορίά της νομοθετικής- εκτελεστικής εξουσίάς να εντοπίσουν τα "κενά", δημιουργούν συνθήκες ακραίου αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, που πάνε με το σταυρό στο χέρι, πασχίζοντας να εκπληρώσουν τις φορολογικές ή ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. 

Ως εκ τούτου, καλή και άγια η πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά δεν αρκεί αυτό. Η καταστολή ποτέ δεν έλυσε το πρόβλημα, χωρίς να υπάρχει η πρόληψη. Κι όσο υπουργείά και υπηρεσίές "πνίγονται" σε συναρμοδιότητες, εγκυκλίους, επιτροπές και υποεπιτροπές, τόσο οι "πονηροί" θα πίνουν στην υγείά των κορόιδων…