tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ακριβό μου ακίνητο….

Γράφει ο Γιώργος Παππούς, δημοσιογράφος και συνεργάτης του Ε.Ε.Α.

Γράφει ο Γιώργος Παππούς, δημοσιογράφος και συνεργάτης του Ε.Ε.Α. 

Για πέμπτη συναπτή χρονιά ο πολυσυζητημένος ΕΝΦΙΑ χτύπησε την πόρτα σε περίπου 6,5 εκατομμύρια εξαντλημένους φορολογούμενους, επιδεικνύοντας μια αξιοθαύμαστη συνέπεια, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι από τη ψήφιση του κιόλας, υπουργοί και βουλευτές όλων των «χρωμάτων» υπόσχονταν την κατάργηση του. 

Η αλήθεια είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ, όπως κι αν ονομαστεί, όποιες αλλαγές κι αν γίνουν στη δομή του, θα μείνει «ζωντανός» όσο το υπουργείο Οικονομικών δεν παύει να αντιμετωπίζει τα ακίνητα ως τη χήνα με τα χρυσά αυγά. Το επιχείρημα ξένων και Ελλήνων τεχνοκρατών είναι ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει θεσμοθετημένος, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, κάποιος φόρος κατοχής ακινήτων, είτε αυτός μπαίνει στον Κρατικό Προϋπολογισμό, είτε εισπράττεται από τοπικές κυβερνήσεις, είτε αποδίδεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό που αποσιωπάται, μάλλον εσκεμμένα, είναι ότι στην Ελλάδα το φορολογικό βάρος στην ακίνητη περιουσία είναι σχεδόν εξοντωτικό κι εν τέλει αντιεπενδυτικό. 

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αποκαλύπτουν ποια είναι η κατάσταση σε όλη την Ευρώπη και η εικόνα είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Τα φορολογικά βάρη στα ακίνητα στην Ελλάδα έκαναν ένα άλμα 2 ολόκληρων ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, από την αρχή της κρίσης έως σήμερα, δηλαδή σχεδόν τετραπλασιάστηκαν! Το όχι και τόσο μακρινό 2008, το σύνολο των φόρων στην ακίνητη περιουσία ανερχόταν στο 0,8% του ΑΕΠ. Η «εφεύρεση» του ΕΕΤΗΔΕ- του περιβόητου χαρατσιού της ΔΕΗ- κι εν συνεχεία του ΕΝΦΙΑ, εκτίναξε τους φόρους στο 2,2% το 2012 και τελικά στο 2,8%, καθώς παρά τις εξαγγελίες και της σημερινής κυβέρνησης, ο φόρος ούτε καταργήθηκε ούτε μειώθηκε. 

Θα περίμενε κανείς ότι σε μια χώρα, που υπέστη «πολεμική» απώλεια του ΑΕΠ της κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες, που τα ακίνητα έχουν χάσει σχεδόν το 45% της αξίας τους, που η ανεργία στον κλάδο των κατασκευών έχει χτυπήσει «κόκκινο», που τα φορολογικά βάρη έχουν δημιουργήσει μια στρατιά 4 εκατομμυρίων οφειλετών κι ένα βουνό 102 δις ευρώ χρεών στην εφορία, που η ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων δεν είναι άμεση αλλά κατεπείγουσα, η φορολογία της ακίνητης περιουσίας να ήταν όχι απλώς λογικότερη αλλά πιο έξυπνη. 

Εν όψει εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών σε όλους τους υπόλοιπους φόρους- μόνο για τον ΕΝΦΙΑ ίσχυσαν τώρα- από την Πρωτοχρονιά και πολύ περισσότερο εν όψει του νέου γύρου αναπροσαρμογής των Τιμών Ζώνης, το μήνυμα που στέλνουν οι άνθρωποι της αγοράς, οι απλοί πολίτες είναι ότι θα ήταν εγκληματικό να υπάρξει μια μετάλλαξη του σημερινού ΕΝΦΙΑ- γιατί υπάρχει τέτοιο σενάριο- σε ένα φόρο που υποτίθεται θα «χτυπάει» μόνο τους «έχοντες», αλλά στην πραγματικότητα θα πλήξει καίρια μια από τις ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας.