tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΑμΕΑ: Ακούει κανείς;

«Παγκόσμιας Ημέρα» των αναπήρων ή αλλιώς των Ατόμων με Εδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), η 3η Δεκεμβρίου 2018. Ωστόσο όπως και για άλλες «Ημέρες» λέγεται συχνά, μια μέρα δεν φέρνει την άνοιξη σε ανθρώπους που υποφέρουν όλες τις άλλες ημέρες.

Δυστυχώς, δεν είναι γιορτή μιας και η κοινωνία μας δεν έχει ευαισθητοποιηθεί τόσο ώστε τα δικαιώματα των ΑμΕΑ να τα θεωρεί και δικά της δικαιώματα. Αντίθετα, πολλές φορές βλέπουμε και απλούς πολίτες να τα καταπατούν όπως ο αποκλεισμός διαβάσεων ΑμΕΑ στα πεζοδρόμια από ασυνείδητους οδηγούς, τα παράνομα εμπόδια τους δρόμους και τους πεζόδρομους, η έλλειψη κατασκευών πρόσβασης σε κτήρια και σε υπηρεσίες, η αδιαφορία για προβλήματα που ανταμώνουν στο δρόμο, ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος τους και ακόμη και ορισμένες ρατσιστικές συμπεριφορές, υπολείμματα παλιών στερεότυπων για τους αναπήρους, σαν απόκληρους της κοινωνίας! Αλλά, και η Πολιτεία δεν φημίζεται για ιδιαίτερη στοργή απέναντί τους, ιδίως στα χρόνια της κρίσης.

Κι όμως, όλα αυτά που ζητούν θα έπρεπε να είναι αυτονόητα σήμερα. Δυστυχώς δεν είναι. Τη φωνή τους δεν την ακούει κανείς!

Για να διαμαρτυρηθούν για τα βάσανα της ζωής τους και για τις κυβερνητικές πολιτικές απέναντί τους, τα ΑμΕΑ πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος. Την συγκέντρωση κάλεσε η Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες – Ιδρύματα – Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ). Κεντρικά συνθήματα ήταν «Τίποτα για εμάς- χωρίς Εμάς» «Η ανάπτυξή τους είναι τραγωδία, είναι για τα κέρδη της πλουτοκρατίας» και «Φτώχεια, ανεργία, ρατσισμός, είναι ο πολιτισμός», «Οι ανάπηροι δεν σκύβουν το κεφάλι, με τη ΣΕΑΑΝ αντίσταση και πάλη». Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Μιλώντας ο Γιάννης Βουτσινάς, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, κατήγγειλε το ρόλο των ΚΕΠΑ, που όπως είπε, «έχουν αφαιρέσει το προνοιακό επίδομα από 60.000 αναπήρους. Έτσι, βγάζουν τα πλεονάσματα… Ένα δίνουν, δέκα παίρνουν. Κανένας να μην πιστέψει πως η ζωή μας θα καλυτερέψει. Γι’ αυτό δεν έχουμε άλλο δρόμο, από τον αγώνα. Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, για εμάς και τα παιδιά μας…».

Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η εξαίρεση των αναπηρικών επιδομάτων από τον συνυπολογισμό σε εισοδηματικά κριτήρια, η μη μείωση του αφορολόγητου για τα άτομα με αναπηρία, η απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, από τα τεκμήρια του εισοδήματος και από τον ΕΝΦΙΑ.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, η ΓΣΕΕ κήρυξε παναττική στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 15.00, ώστε να δώσει τη δυνατότητα στους εργαζομένους με αναπηρία, στους γονείς τους, στα μέλη των οικογενειών τους, αλλά και σε κάθε ευαισθητοποιημένο εργαζόμενο, να μετάσχει στο συλλαλητήριο.

Θεμελιώδης αρχή κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και ρητή επιταγή του Συντάγματος, η στήριξη των ΑμεΑ, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.