tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αναγκαία η επαναλειτουργία των δικαστηρίων – έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες υποθέσεις

Στο θέμα του «ανοίγματος» των δικαστηρίων αναφέρθηκε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Μάλιστα ανακοίνωσε πως έρχεται τροπολογία για τα ζητήματα που σχετίζονται με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων.

Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής ο Κ. Τσιάρας σημείωσε πως «ξέρουμε ότι είναι αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση, θα επιχειρήσουμε μέχρι την Πέμπτη στην Ολομέλεια να φέρουμε την τροπολογία αυτή η οποία θα ρυθμίζει όλα αυτά τα ζητήματα της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων». Στόχος της κίνησης αυτής είναι να μην χαθούν κρίσιμες ημερομηνίες για τη διεκπεραίωση σημαντικών διαδικασιών.

Όσον αφορά στο «άνοιγμα» υπογράμμισε πως «δε σας το κρύβω ότι από τη δική μου πλευρά και, βεβαίως, μετά από συνεχή συζήτηση που γίνεται με τους συνεργάτες μου, τον κ. Υφυπουργό, τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ερχόμαστε, να προτείνουμε άνοιγμα διαδικασιών, αλλά νομίζω ότι όλο αυτό πάντα μπαίνει στη γνωστή διελκυστίνδα του «κατά πόσο μπορούμε, να βάζουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, όταν υπάρχουν ζητήματα ακόμα ανοιχτά» Παράλληλα σημείωσε ότι «θέλω, όσο κι αν αντιλαμβάνομαι ότι, όντως, υπάρχει πρόβλημα επαγγελματικό – το καταλαβαίνω – στο χώρο των δικηγόρων, ότι, όντως, υπάρχουν αυτή τη στιγμή μεγάλες καθυστερήσεις στη συγκεκριμένη ενότητα του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης, μιας και πολλές υποθέσεις έχουν πάει για αργότερα, πρέπει όλοι να καταλάβουμε και το λέω για πολλοστή φορά, ότι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία, είναι η ανθρώπινη ζωή και η δημόσια υγεία κι εκεί στεκόμαστε».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός σημείωσε πως «εμείς νομίζουμε ότι μπορούσαν να λειτουργήσουν τα δικαστήρια με μέτρα προστασίας, με διανομή αντισηπτικών, με rapid test στις εισόδους των δικαστηρίων σε αυτούς που είναι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, με ειδικό εμβολιασμό αυτής της κατηγορίας δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων, δικηγόρων που να μπορούν να δικάζουν αυτές τις υποθέσεις, γιατί δεν μπορεί σε μια ευνομούμενη πολιτεία να μη λειτουργεί η Δικαιοσύνη».

Παράλληλα υπογράμμισε πως «η κατάσταση την επόμενη μέρα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όποτε επαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια θα είναι τραγική, τόσο σε άποψη ρυθμού απονομής, γιατί έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες υποθέσεις, όπως αντιλαμβάνεστε, όσο και από την άποψη του επαναπροσδιορισμού. Διότι σε πάρα πολλά δικαστήρια, ειδικά στα περιφερειακά Ειρηνοδικεία, προσδιορισμοί δεν γίνονται αυτή τη στιγμή. Στο Πρωτοδικείο Αθήνας υπάρχουν προσδιορισμοί που δεν γίνονται αυτή τη στιγμή ακόμα. Σε περιφερειακά δικαστήρια δεν γίνονται επαναπροσδιορισμοί υποθέσεων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δ. Βερβεσός στην οικονομική κατάσταση του κλάδου, λέγοντας «είναι προφανές ότι όταν κλείνουν τα δικαστήρια για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας, οι δικηγόροι δεν μπορούν να έχουν καμία επαγγελματική και οικονομική ανάπτυξη. Έχουμε 70% μείωση των γραμματίων προείσπραξης τους μήνες που έχουν κλείσει τα δικαστήρια, 95% στην πρώτη φάση της πανδημίας και 70% σήμερα πλέον, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία δυνατότητα προσωπικής επαγγελματικής ανάπτυξης με κλειστά τα δικαστήρια και με τους δικηγόρους να έχουν πάρει 600 ευρώ, δηλαδή 50 ευρώ το μήνα. Σας θυμίζω ότι, από την πρώτη φάση της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» έχουν πάρει 9.029 και 13.000 από τη δεύτερη φάση, από το σύνολο των 40.000 και προχθές από τα περιβόητα 400 ευρώ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πήραν 44.000 συνολικά επιστήμονες από 120.000. Πόσοι δικηγόροι είναι μέσα σε αυτούς και πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι αυτοί; Με τι οικονομικά μέσα;»

Πηγή: www.euro2day.gr

Β