Αναποτελεσματικό το μέτρο των αποδείξεων

Αναποτελεσματικό χαρακτηρίζει το μέτρο των αποδείξεων η ΕΣΕΕ εστιάζοντας στην εφαρμογή του μέτρου επιλεκτικά μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Αναποτελεσματικό χαρακτηρίζει το μέτρο των αποδείξεων, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, αναφερόμενη στις εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά την έκπτωση των αποδείξεων. Η ΕΣΕΕ εστιάζει τις αντιρρήσεις της στην εφαρμογή του μέτρου επιλεκτικά μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Επίσης θεωρεί παράλογη την απαλλαγή από τις αποδείξεις των φορολογούμενων με εισοδήματα άνω των 42.000€, που είναι αυτοί που μπορούν, βάσει του εισοδήματός τους να αγοράσουν κάτι και να τονώσουν την καταναλωτική δαπάνη.
Στην ουσία, το μέτρο είναι κατά την ΕΣΕΕ «ψευδεπίγραφο», γιατί «οι δικαιούχοι των αποδείξεων δεν μπορούν βάσει εισοδήματος να αγοράσουν και όσοι μπορούν ακόμα να καταναλώσουν εξαιρούνται», σημειώνει.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Οικονομικών, σε ό,τι αφορά την έκπτωση των αποδείξεων, προβλέπεται σταθερό ποσό έκπτωσης 2.100 € για τα εισοδήματα μέχρι 21.000 €, με την προϋπόθεση της κάλυψης του 25% του εισοδήματος. Από τα 21.000 μέχρι τα 42.000 € προβλέπεται τμηματική μείωση της έκπτωσης, μέχρι την πλήρη εξάλειψη για ποσά άνω των 42.000 €, ενώ προβλέπονται πρόστιμα και κλιμακωτές αυξήσεις με φοροποινές έξτρα φόρου για λιγότερες αποδείξεις.
Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι έχει προτείνει να εκπίπτουν όλες οι αποδείξεις όλων των επαγγελματικών κλάδων και όλων των φορολογουμένων κατά ένα ποσοστό από το εισόδημά τους και το υπόλοιπο διαθέσιμο εισόδημα να φορολογείται με βάση την φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων.
Όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, «η αφομοίωση ενός συστήματος όπου οι αποδείξεις θα είναι οι κύριες φοροαπαλλαγές μας θα βελτίωνε τη φορολογική συνείδηση των υπόχρεων καθώς όλοι θα είχαν κίνητρο να ζητούν αποδείξεις, ενώ το συγκεκριμένο μέτρο θα είχε μεγάλη αποτελεσματικότητα εάν εφαρμοζόταν στον κλάδο του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, προκειμένου όλοι να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις στα καταστήματα λιανικής, με αποτέλεσμα τη μείωση της φοροδιαφυγής και την προστασία της αγοράς και των καταναλωτών από το παραεμπόριο».