tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αναθερμαίνεται το γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ήλθε, συζήτησε, άκουσε, ενημερώθηκε κι έφυγε. Αυτό που μένει είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον γερμανικών επιχειρήσεων, που μένει να μετουσιωθεί σε πράξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 120 γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν 27.000 εργαζόμενους κι έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 7,7 δις ευρώ.

Το σύνολο των γερμανικών επενδύσεων διαμορφώνεται στα 5,976 δισ ευρώ, από 2,973 δισ ευρώ το 2010, δείχνοντας έτσι ότι τα γερμανικά κεφάλαια δεν αποσύρθηκαν από την Ελλάδα λόγω κρίσης. Ο αντίλογος είναι ότι αυτή η αύξηση στις γερμανικές επενδύσεις οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση της θέσης της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, καθώς και στις παραχωρήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport, ενώ αντιθέτως δεν υπήρξε η προσδοκώμενη γερμανική παρουσία σε άλλα projects.

Η έξοδος από το Μνημόνιο και η πορεία επιστροφής της Ελλάδας στην κανονικότητα φαίνεται, όμως, ότι αναθερμαίνει το γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο τομέας των αγροδιατροφικών προϊόντων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαχείριση απορριμμάτων, η ανακύκλωση, ο τουρισμός, τα Logistics και η τεχνολογία είναι ορισμένοι από τους τομείς, στους οποίους επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, ενώ παρατηρείται έντονη κινητικότητα στη Β. Ελλάδα, η οποία μπορεί να εξηγήσει και το ζωηρό ενδιαφέρον του Βερολίνου για επίλυση του Μακεδονικού προβλήματος. Σημειωτέον ότι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ, είναι η Γερμανία.

Όσον αφορά στον όγκο του διμερούς εμπορίου, στο πρώτο μισό του 2018 καταγράφηκε αύξηση κατά 7,9%, στα 3,96 δισ ευρώ.