Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για την Τρ.Κύπρου

Δύο κρίσιμα θέματα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα καθορίζουν τις εξελίξεις αυτή την εβδομάδα.

Δύο κρίσιμα θέματα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα καθορίζουν τις εξελίξεις αυτή την εβδομάδα.

Αυτά αφορούν την Τράπεζα Κύπρου και το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ακινήτων. Το πρώτο δυνατό τεστ περνά σήμερα η Τράπεζα και αυτό θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Ιουλίου. Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση  κεφαλαίου €1 δισ.

Το κρίσιμο ερώτημα αφορά την τιμή διάθεσης της μετοχής. Η τιμή της μετοχής, όπως τονίζει η διοίκηση, αναμένεται να καθοριστεί από την αγορά και με βάση το ενδιαφέρον που θα καταγραφεί στο βιβλίο προσφορών.

Όπως αφήνεται να διαρρεύσει, υπήρχε όλο αυτό το διάστημα επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από hedge funds, τραπεζικούς οργανισμούς, ασφαλιστικά ταμεία, ιδιώτες και υφιστάμενους μετόχους. Σκιά στο επενδυτικό περιβάλλον είναι οι εξελίξεις με την πορτογαλική Espirito Santo, ενώ υπάρχει προβληματισμός κατά πόσον οι εξελίξεις με την FBME στην Κύπρο επηρεάσουν την έκδοση.

Από την άλλη, αγώνα δρόμου κάνει το Υπ. Οικονομικών προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την Τρόικα για το νομοσχέδιο αναφορικά με τις εκποιήσεις.

Οι πληροφορίες φέρουν τις δύο πλευρές να διαφωνούν σε πτυχές του νομοσχεδίου που ενδεχομένως να επηρεάζουν τόσο το χρονικό πλαίσιο όσο και την τιμή για τις εκποιήσεις, καθώς επίσης και το να μην έχει ρόλο το Κτηματολόγιο.

Προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου αναμένεται να παραδώσει η Τρόικα στο Υπ. Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα μέχρι την Τετάρτη και η τελική διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί ώς την Παρασκευή.