tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αντιδράσεις από τους κοινωνικούς εταίρους για το φορολογικό

Την αντίθεσή τους στο νέο φορολογικό εξέφρασαν οι κοινωνικοί εταίροι εκθέτοντας τη θέση τους Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Την αντίθεσή τους στο νέο φορολογικό εξέφρασαν οι κοινωνικοί εταίροι εκθέτοντας τη θέση τους Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Σε μια σχετικά ήρεμη συζήτηση εκτέθηκαν στοιχεία και επιχειρήματα που ανέδειξαν τις μικρές και μεγάλες αντιφάσεις των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχει το νομοσχέδιο. Το κυριότερο στοιχείο των αντιφάσεων αυτών είναι η μεγάλη αύξηση της φορολογίας για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας εισοδήματος των ΑΕ και ΕΠΕ.


 


 Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος μίλησε για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 16,5% στο 6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα (ΑΕ, ΕΠΕ). Και δραματική επιβάρυνση κατά 50%, 80% έως και 420% στις υπόλοιπες (94%) μικρές επιχειρήσεις. Παρατήρησε ακόμη ότι βασικά χαρακτηριστικά του νέου φορολογικού είναι ο διαχωρισμός των πολιτών ανάλογα με την πηγή του εισοδήματος και όχι το ύψος αυτού. Καταργείται το αφορολόγητο όριο και οι φοροαπαλλαγές, ακόμα και για ιατρικά έξοδα για τους επιχειρηματίες. Επίσης επισημάνθηκε ως πολύ αρνητική η μεγάλη αύξηση του τέλους επιτηδεύματος.


 


Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ως μόνο θετικό ότι το νομοσχέδιο δεν έχει αναδρομική ισχύ όπως είχαν τα προηγούμενα. Μιλώντας για τη φοροδιαφυγή ανέφερε ότι οι δηλώσεις για εξοικονόμηση 2 έως 2,5 δισ. δεν φοβίζουν τους φοροφυγάδες, αλλά τρομοκρατούν τους συνεπείς. «Δεν διαισθάνεστε έναν κίνδυνο αναγκαστικής εσωτερικής παύσης πληρωμών; Όταν για φόρους 18 δισ. του 2012 λείπουν 11 δισ., πώς πιστεύετε πως θα βγάλετε τα πρόσθετα;», ρώτησε ο κ. Κορκίδης. Στη συνέχεια ανέφερε την τραγική κατάσταση του εμπορίου αφού στην αγορά μέχρι σήμερα έχουν μπει 68000 λουκέτα, 63000 επιχειρήσεις είναι στο κόκκινο και άλλες 35000 επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτα στο πρώτο εξάμηνο. Για την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που «έγινε Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών» σημείωσε ότι και πάλι ρίχνονται τα βιβλία με την υποκειμενική κρίση του κάθε εφόρου. «Αν αυτή είναι μεταρρύθμιση, εμείς δεν μπορούμε να το χωνέψουμε» κατέληξε ο κ. Κορκίδης.

Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης, εκτίμησε πως το νομοσχέδιο έχει καθαρά φοροεισπρακτικό χαρακτήρα και, ζήτησε να υπάρξουν στοχευμένες φοροαπαλλαγές σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας που το αντιμετωπίζουν με οξύτητα.

Ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, εξέφρασε τη διαφωνία του με τις αυξήσεις της φορολογίας στις ομόρρυθμες και εταιρικές εταιρείες όπως και στους ελεύθερους επαγγελματίες, που φτάνουν, όπως υπολόγισε, μέχρι και στο 60%.