Αντιδράσεις για το «λουκέτο» της ΕΡΤ

Ισχυρές αντιδράσεις προκάλεσε το κλείσιμο της ΕΡΤ - Δηλώσεις πολιτικών

Πραξικόπημα χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΕΡΤ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας :
«Οπως κάποτε είχαμε τα βασιλικά διατάγματα, τώρα έχουμε τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου» είπε ο Αλ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Πρόκειται για πραξικόπημα, που στρέφεται ευθέως όχι μόνο ενάντια στους εργαζόμενους της ΕΡΤ αλλά ενάντια στον ελληνικό στο σύνολό του» τόνισε ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει «ψέμματα» πως κόπτεται για τη σπατάλη. «Λένε ψέματα γιατί η ΕΡΤ δίνει στον προϋπολογισμό δεν παίρνει. Την πληρώνει από την τσέπη του ο ελληνικός λαός για να ενημερώνεται».

Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να διαχωρίσουν τη θέση τους. Και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάρει πίσω την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να φέρει το θέμα στη Βουλή.

«Δεν έχουν δικαίωμα να διακόψουν το σήμα που εκπέμπει η δημόσια τηλεόραση. Είναι μια παράνομη πράξη, χωρίς να έχει έρθει το θέμα στη Βουλή, χωρίς να έχει ενημερωθεί το ΕΣΡ» προειδοποίησε ο Αλ. Τσίπρας. «Αυτό είναι μια επίθεση ενάντια στη Δημοκρατία όχι μόνο ενάντια στους εργαζόμενους» είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

Αργά το βράδυ στο Ραδιομέγαρο βρέθηκε πλάι στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ο οποίος υπενθύμισε τους λόγους εθνικής ασφαλείας, που «δεν υπολόγισαν» όσοι αποφάσισαν το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Ο γενικός γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης δήλωσε: «Η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να κλείσει. Απαιτούμε, όπως σε κάθε σύγχρονη χώρα, να εφαρμοσθεί ένα πλήρες σχέδιο αναδιάρθρωσης, με σεβασμό στους πολίτες που πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος, που πρέπει να μειωθεί. Μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας, δεν μπορεί να λειτουργεί με τετελεσμένα. Θέματα μείζονος σημασίας πρέπει να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων. Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να οδηγηθεί σε αδιέξοδο».

Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της σε ανακοίνωσή της επεσήμανε: «Η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή της με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Οι υπουργοί που υπέδειξε η ΔΗΜΑΡ δεν συνυπέγραψαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή. Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου οποτεδήποτε έρθει στη βουλή».

«Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο της ΕΡΤ βάζοντας λουκέτο στην ίδια τη δημόσια ενημέρωση και πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Είναι διαδικασία που οδηγεί στο να ρίξει στα χέρια των ιδιωτών όλη την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι για την πορεία της ΕΡΤ πρέπει να σημάνει συναγερμός! Αφορά όλο τον εργαζόμενο λαό, το εργατικό λαϊκό κίνημα. Χρειάζεται μαζική συμπαράσταση προς τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ» καταλήγει η δήλωση του Δημ. Κουτσούμπα.

Η ΠΟΕΣΥ ανακοίνωσε για την Τρίτη εξάωρη στάση εργασίας σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, από τις 7 μ.μ. ως τη 1 π.μ. μετά τα μεσάνυχτα.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ στάθηκε με ανακοίνωσή του ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος είχε θητεία στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και κάλεσε τον ελληνικό λαό να πει «"όχι" σε αυτήν την επίθεση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αίσθηση έκανε και η δημόσια παρέμβαση του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατό να σιγήσει η φωνή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».