tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αποφεύχθηκε το ναυάγιο- Διάθεση συμφωνίας για την α’ κατοικία

Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Α. Τσίπρα δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, ωστόσο μετά από περίπου 2 ώρες, οι εκπρόσωποι των τραπεζών και οι συναρμόδιοι υπουργοί συμφώνησαν ότι μπορούν να συγκλίνουν. Έτσι αν και δεν υπήρξε οριστική συμφωνία, τα μηνύματα που εκπέμπουν και οι δύο πλευρές είναι ότι ως το τέλος του μήνα θα υπάρχει νέο πλαίσιο για την α’ κατοικία και δεν θα χρειαστεί νέα παράταση.

“Υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες, κάποιες είναι σημαντικές, που θα δούμε τις επόμενες ημέρες, για να καταλήξουμε. Είμαστε σε καλό δρόμο”, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ναι μεν υπάρχει διάθεση συμφωνίας, ωστόσο παραμένουν εκκρεμή τεχνικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα τα όρια προστασίας, που αποτέλεσαν ένα από τα βασικά σημεία τριβής με τις τράπεζες.

Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν για όριο 120.000 ευρώ ή ενδεχομένως 130.000 ευρώ, θέση που προσεγγίζει τις προτάσεις των τραπεζών (100.000 ευρώ) κι απέχει πολύ από το τελευταίο κυβερνητικό σχέδιο για 250.000 ευρώ. Ωστόσο, συμφωνία δεν υπάρχει ακόμα.

“Το πλαίσιο θα είναι τέτοιο, που να μη δημιουργεί κινδύνους στις τράπεζες, να είναι κοινά επωφελές και να προστατεύει την κύρια κατοικία”, ανέφεραν τραπεζικές πηγές, με φόντο πληροφορίες που θέλουν τις τράπεζες να αποδέχονται τη διεύρυνση της ομπρέλας προστασίας και στα μικρά επιχειρηματικά δάνεια, που έχουν προσημείωση την κύρια κατοικία.

Κρίσιμα θέματα είναι, επίσης, οι προϋποθέσεις για το “κούρεμα” του υπολοίπου των δανείων και τις επιμηκύνσεις, ενώ φαίνεται ότι η κυβέρνηση υποχώρησε και στο σχέδιο για οριζόντιες ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, τα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια ακινήτων ως 100.000 ευρώ αντιστοιχούν σε περίπου 224.000 νοικοκυριά, ενώ το “βάρος” τους φτάνει στα περίπου 9 δισ ευρώ, επί συνόλου 13,5 δισ “κόκκινων” στεγαστικών δανείων. Επιπλέον, τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση κύριας κατοικίας ως 100.000 ευρώ αντιστοιχούν σε περίπου 40.000 επιτηδευματίες, ενώ το “βάρος” τους υπολογίζεται σε κάτι λιγότερο από 1,5 δισ ευρώ.