Άποψη: Ή μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα ή μείωση συντάξεων!

Από τέτοιους εκβιασμούς κάποια κόμματα έψαχναν την ψήφο τους!

Το νέο αφήγημα της κυβέρνησης, οδεύοντας προς τις εκλογές, είναι ο «αγώνας δρόμου» που λέει ότι κάνει, για να μη ισχύσουν οι μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου που έχει η ίδια νομοθετήσει από 1.1.2019 και από 1.1.2020 αντίστοιχα!

 

Λέγοντας τη μισή αλήθεια η κυβέρνηση σκοπεύει να πείσει του ψηφοφόρους ότι ο νους της είναι στους συνταξιούχους και στους αδύναμους.

 

Ολόκληρη η αλήθεια είναι ένας σκληρός, σκληρότατος εκβιασμός όλης της κοινωνίας: ή πληρώνει τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ή πληρώνει δια μέσω της μείωσης συντάξεων και αφορολόγητου!

 

Ήδη η κυβέρνηση κυκλοφορεί την αντίληψη ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα, πάνω από 3,5% του ΑΕΠ πάνε καλά και αυτό θα εξαναγκάσει τους θεσμούς να συναινέσουν στη επανεξέταση του μέτρου για τις συντάξεις. Το «παράθυρο» αυτό το άνοιξε ο και κ. Π. Μοσκοβισί.

 

Τι να επιλέξει κανείς; Να πληρώσει όλη η κοινωνία το υπερ-πλεοόνασμα για να μη μειωθούν οι συντάξεις ή, μέσα στην αδυναμία του, να αφήσει να μεθούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο;

 

Το δίλημμα φέρει υπογείως και τον κοινωνικό αυτοματισμό ώστε: όσοι δεν εξαρτώνται από τις συντάξεις να προτιμούν τη μείωσή τους ενώ 2 εκ. νοικοκυριά συνταξιούχων καθώς και μεγάλος αριθμός εξαρτώμενων νέων και ανέργων να προτιμά την εξάντληση κάθε μέσου σε βάρος όλης της κοινωνάς για το υπερπλεόνασμα!

 

Όσο για τη μείωση του αφορολόγητου αυτό ανατρέπει ευθέως τον ψευδή ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση νοιάζεται για τους πιο αδύναμους. Με τη μείωση, αυτούς και μόνο αυτούς κτυπάει ευθέως.

 

Η κυβέρνηση παριστάνοντας την «ουδέτερη» θα πει το απλό: διαλέξτε με ποιον τρόπο θα πληρώσετε τα ίδιο ποσό! Εκβιασμός σκληρός, ωμός, απάνθρωπος!

 

Η ιστορία έδειξε ότι κάποιες φορές τα διλήμματα επιστρέφουν στις κυβερνήσεις: ή αλλάζετε την πολιτική σας ή παύετε να κυβερνάτε! Από τέτοιες επιστροφές, κάποια κόμματα έψαχναν την ψήφο τους!

 

 

ΑΣΒ