tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άποψη: Τι ζητούν οι καπνοπώλες κύριοι της κυβέρνησης;

Το έχει παραδεχτεί και ο κ. Αλεξιάδης αυτό, τον Δεκέμβριο του 2015, ομολογώντας ότι αυξάνει το λαθρεμπόριο και μειώνονται τα έσοδα.

Την Τετάρτη, 27 Ιουλίου, ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής στα τσιγάρα και γενικότερα στα καπνικά είδη. Όπως διαβεβαίωσε ο αρμόδιος για το θέμα, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης, τον Πρόεδρο του ΕΕΑ κ. Γιάννη  Χατζηθεοδοσίου, με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα εφαρμοστεί η χρήση νέων τεχνολογιών με ταινίες ταυτότητας του πακέτου, μοναδικές, με όλα τα στοιχεία του, πράγμα που αυτομάτως θα ελέγχεται η γνησιότητα.

 

Πώς φτάσαμε όμως σε μια κατάσταση όπου από τη μια να βάζουμε νέους φόρους, νέες τεχνολογίες ελέγχου, νέους ελέγχους και από την άλλη να έχουμε αύξηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής και μείωση των εσόδων από τους φόρους; Το έχει παραδεχτεί και ο κ. Αλεξιάδης αυτό, τον Δεκέμβριο του 2015, ομολογώντας ότι αυξάνει το λαθρεμπόριο και μειώνονται τα έσοδα.  

Η αιτία είναι ότι, η Πολιτεία δεν αντιλήφθηκε ότι όλα τα πράγματα έχουν όρια και όταν ξεπερνιούνται τότε εκ των πραγμάτων παράγεται αντίθεση για την αποκατάσταση των ισορροπιών. Και αυτή η αποκατάσταση, όταν δεν μπορεί να γίνει νομίμως γίνεται παράνομα! Διαπίστωση επιβεβαιωμένη από τα πράγματα, ιδίως στη φορολογία, εδώ και χρόνια.

 

Σήμερα τα πράγματα στα καπνικά παρουσιάζονται στη χειρότερη κατάσταση. Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να τα διορθώσει. Όμως από τη στιγμή που διέλυσε μια δομή ελέγχου της διακίνησης σε χονδρικό και λιανικό επίπεδο, η αποκατάσταση είναι δύσκολη.

 

Όπως και να έχουν τα πράγματα, οι κυβερνήσεις διαχρονικά απαξίωσαν και αποσταθεροποίησαν το πλέον δυνατό μοχλό πάταξης της παρανομίας στα καπνικά: Τα περίπτερα! Έδωσε υπερβολικά προνόμια στις εταιρείες, απέκλεισε τους περιπτερούχους, μείωσε δραστικά το κέρδος τους κάνοντάς το μη βιώσιμο. Πως ήθελαν να μην ανθίσει το παραεμπόριο από παράνομα κυκλώματα;

 

Ας μη μακρηγορούμε. Οι περιπτερούχοι έκαναν μια πρόταση – τροπολογία στο νομοσχέδιο για την κατοχύρωση ενός βιώσιμου ποσοστού κέρδους για τα σημεία πώλησης καπνικών προϊόντων . Αν η κυβέρνηση θέλει να στήσει ξανά στα πόδια του τον νόμιμο μηχανισμό ελέγχου της πώλησης των καπνικών, δεν έχει παρά να στηριχθεί στον κορμό έλεγχου που λέγεται περίπτερο, μικρές επιχειρήσεις λιανικής καπνικών.

 

Καμία τεχνολογία και καμία νομοθεσία προστίμων δεν θα αποτρέψει τους λαθρεμπόρους. «Είναι πολλά τα λεφτά κύριε Τρύφωνα» θα έλεγαν οι λαθρέμποροι στον αρμόδιο Υπουργό, παραφράζοντας τη γνωστή φράση! Μόνο αν στους μηχανισμούς ελέγχου, στα τεχνολογικά στοιχεία προστεθεί ο ανθρώπινος παράγοντας που ζει το πρόβλημα, μπορεί να πετύχει ο έλεγχος της παραβατικότητας. Δώστε όλα τα κίνητρα στους περιπτερούχους να ανακάμψουν, να γίνουν βιώσιμοι, να ανοίξουν όσα περίπτερα έκλεισαν και να περάσουν από αυτούς οι πωλήσεις. Με μικρές διορθωτικές κινήσεις που αφορούν τα ποσοστά κέρδους όπως το κατέθεσαν, τους φόρους, την κατανομή των περιπτέρων και τα προβλήματα προμηθειών καπνικών που δημιουργούν οι μονοπωλήσεις, μπορεί και πάλι να κινηθεί το νόμιμο εμπόριο. Τότε θα είναι δυνατή μια πορεία μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης  παράλληλα με αύξηση των δημοσίων εσόδων.

 

Τι ζητούν από εσάς κύριοι της Κυβέρνησης και βουλευτές του Κοινοβουλίου;  Να επιβιώσουν, να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και να παταχθεί η παραβατικότητα. Είναι πολλά;

 

 

Τα στοιχεία που τεκμηριώνουν μια άλλη πολιτική για τα καπνικά.

 

 

  • Το έτος 2009 τα ενεργά περίπτερα ήταν 20.000 περίπου. Σήμερα είναι 8.500 σε όλη την Ελλάδα με πτωτική τάση.

  • Τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης το 2009 ήταν 3 δις 850 εκατ. περίπου με πιο φτηνές ονομαστικές τιμές από σήμερα.

  • Το 2015 βάση των στοιχείων που κατέθεσαν στην Βουλή η ίδια η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό τα έσοδα ήταν 2 δις 150 εκατ. περίπου.

  • Το λαθρεμπόριο καταλαμβάνει από πολύ μεγαλύτερο μέρος από το 23% που αναφέρουν διάφορες πηγές για το 2015.

  • Το λαθρεμπόριο Καπνικών στην Ελλάδα για το 2015 ήταν 33,2% βάσει επισήμων στοιχείων  και όχι 23% που αναφέρουν διάφορες πηγές για το 2015.

  • Το Λαθρεμπόριο Καπνικών το 2009 επισήμως ήταν 3% και ανεπισήμως περί  το 6%

  • Άνω του 40%, το λαθρεμπόριο, αν υπολογιστούν αλλοδαποί καπνιστές και παράπλευρες  απώλειες.

  • 20.000 οικογένειες, που εργάζονταν στον κλάδο έχουν μείνει στον δρόμο.

  • Η φορολογία στα τσιγάρα είναι 84% στη μέση λιανική τιμή

 

 

 

Πίνακες

 

Πίνακας στοιχείων καπνικών το 2009

 

Πίνακας στοιχείων καπνικών το 2014

 

Συγκριτικός πίνακας στοιχείων καπνικών

 

 

ΣΙΓΜΑ ΒΗΤΑ