tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άρθρο. Ανάλυση απόφασης Δώρου Χριστουγέννων και παράταση Πόθεν Έσχες

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.


Ο Δεκέμβριος προχωρά και οδεύουμε ολοταχώς προς τα Χριστούγεννα, αφού είμαστε μόλις 15 ημέρες πριν από αυτά! Φέτος βέβαια πέφτουν Σάββατο κι έτσι μειώνονται οι επίσημες μη εργάσιμες ημέρες, αφού και η 26η Δεκεμβρίου έτσι κι αλλιώς θα ήταν μη εργάσιμη, επειδή είναι Κυριακή, το ίδιο και η Πρωτοχρονιά που πέφτει Σάββατο. Βέβαια, εάν το δούμε από την πλευρά των εργαζόμενων στα εμπορικά καταστήματα, για αυτούς είναι καλύτερα φέτος, διότι διαφορετικά τα Σαββατοκύριακα θα ήταν εργάσιμα λόγω του εορταστικού ωραρίου. Φέτος οι «εορταστικές Κυριακές» θα είναι η Κυριακή μεθαύριο και η αμέσως επόμενη στις 19 Δεκεμβρίου.

Για όλα τα προαναφερόμενα ελπίζουμε να συμφωνεί και το Υπουργείο Εργασίας και να μην μας επιφυλάσσει καμιά από τις παλιές εκπλήξεις που μας έκανε, ορίζοντας προθεσμίες που έληγαν Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο, ανήμερα του Πάσχα, Κυριακές και ούτω καθεξής. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, τώρα τελευταία τα ημερολόγια μάλλον παρακολουθούνται κι έτσι έχουμε λιγότερες σχετικές δυσάρεστες εκπλήξεις. Όχι ότι τα χρονοδιαγράμματα που ζητούνται είναι φυσιολογικά, αλλά τουλάχιστον δεν λήγουν σε ημέρες αργίες και μη εργάσιμες ημέρες.

Μιας και αναφέραμε το Υπουργείο Εργασίας, αξίζει να σημειώσουμε ότι δημοσιεύθηκε η απόφαση που ορίζει τι γίνεται με το Δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων που ήταν σε καθεστώς αναστολής εργασίας ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα Συνεργασία το διάστημα 1/5/2021- 31/12/2021.

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση 101478/9.12.2021 του Υπουργείου Εργασίας οι επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οποτεδήποτε εντός του χρονικού διαστήματος από 1.5.2021 έως 31.12.2021, οι επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, καθώς και οι επιχειρήσεις – εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 201 του ν. 4855/2021 (Α’ 215) και του άρθρου 2 του ν. 4824/2021 (Α’ 156) καταβάλλουν το επίδομα εορτών Χριστουγέννων που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής απασχόλησης των μισθωτών τους κατά το χρονικό διάστημα από 1.5.2021 έως 31.12.2021.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι για τις ημέρες που ήταν σε αναστολή σε αυτό το διάστημα, θα λάβουν από το κράτος αναλογία Δώρου Χριστουγέννων, η οποία θα υπολογίζεται με βάση το ποσό της ειδικής αποζημίωσης και όχι με βάση τον πραγματικό μισθό. Όπως ακριβώς είχε συμβεί και πέρυσι δηλαδή. Φυσικά το ποσό αυτό θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, όπως άλλωστε συμβαίνει με την ειδική αποζημίωση γενικότερα. Οι εργαζόμενοι για να λάβουν αυτά τα χρήματα δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάποια επιπλέον αίτηση, αφού λαμβάνεται υπόψιν η αρχική αίτησή τους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Τα χρήματα από το κράτος θα καταβληθούν σε δύο φάσεις, έως τις 21/12/2021 για τις ημέρες αναστολής Μαΐου έως Νοεμβρίου και έως τις 31/1/2021 για τις ημέρες αναστολής του Δεκεμβρίου. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, είναι υποχρεωμένες από τη μεριά τους να καταβάλουν το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους έως τις 21 Δεκεμβρίου, όπως έτσι κι αλλιώς γνωρίζουμε τόσα χρόνια, σύμφωνα με την παλιά και διαχρονική εγκύκλιο 19040/81. Αυτονόητο είναι ότι εάν το Δώρο αφορά εργαζόμενο που ήταν ή είναι σε αναστολή εργασίας, η επιχείρηση μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου είναι υποχρεωμένη να καταβάλει το σύνολο της αναλογίας του Δώρου που καλείται να καταβάλει σύμφωνα με την εγκύκλιο.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι το ίδιο θα γίνει και για τις ασφαλιστικές εισφορές. Το κράτος δηλαδή θα καλύψει την αναλογία των εισφορών που αφορά τις ημέρες αναστολής. Η διαφορά όμως σε σχέση με την ειδική αποζημίωση είναι ότι θα υπολογίζονται με βάση τον πραγματικό μισθό. Η επιχείρηση θα καλύψει τις εισφορές του Δώρου Χριστουγέννων που αναλογούν στις εργάσιμες ημέρες και το κράτος θα καλύψει τις εισφορές που αναλογούν στις ημέρες αναστολής, θα καλύψει δηλαδή τη διαφορά. Οι εγγραφές στην ΑΠΔ είναι πλέον γνωστές και από τα προηγούμενα δώρα, οπότε δεν χρειάζεται να αναφερθούμε εκτενώς σε αυτές.

Στα υπόλοιπα ζητήματα, αξίζει να αναφέρουμε στο γεγονός ότι προχθές δημοσιεύθηκε η παράταση της υποβολής του εντύπου Πόθεν Έσχες για τη χρήση του 2020, το οποίο αρχικά έπρεπε να υποβληθεί 3 μήνες μετά τη λήξη των φορολογικών δηλώσεων. Με την νέα προθεσμία που δόθηκε, οι ενδιαφερόμενοι έχουν στη διάθεσή τους περιθώριο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου προκειμένου να καταθέσουν την εν λόγω δήλωση.

Θέλει προσοχή όμως, γιατί πολλές φορές υπάρχει παρανόηση για τα δεδομένα που θα πρέπει να δηλωθούν μέσα στο έντυπο. Αφού το εν λόγω έντυπο αφορά τη χρήση του 2020, τα δεδομένα που θα αναφέρονται θα είναι αυτά του 2020. Για παράδειγμα, για τους τραπεζικούς λογαριασμούς θα πρέπει να αναφέρεται το υπόλοιπο που υπήρχε στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 και όχι του 2021, έστω κι εάν η δήλωση υποβληθεί το 2022. Αναφέρουμε τους τραπεζικούς λογαριασμούς γιατί εκεί πολλές φορές παρατηρούνται οι περισσότερες παρανοήσεις, οι οποίες συνήθως ανακαλύπτονται έναν χρόνο μετά, όταν πρέπει να υποβληθεί το έντυπο της επόμενης χρονιάς. Το ίδιο ισχύει φυσικά και με τα υπόλοιπα δεδομένα που ζητούνται (επενδυτικά προϊόντα, ομόλογα, μετοχές, ακίνητα, μεταφορικά μέσα, κ.λπ.) όπου και σε αυτά δεν έχουν καμιά θέση στη φετινή δήλωση τα δεδομένα του 2021.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε τη σοβαρότητα του εν λόγω εντύπου, η οποία θα πρέπει να γίνεται γνωστή και στον υπόχρεο υποβολής του. Δεν μπορεί το εν λόγω έντυπο να υποβάλλεται «με το μάτι» γιατί μπορεί μελλοντικά να δημιουργήσει πολλά και διάφορα προβλήματα. Στο παλαιότερο άρθρο μας «Πόθεν Έσχες 2019» είχαμε δώσει περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από το εν λόγω έντυπο. Το έντυπο σε σχέση με τότε δεν έχει καμιά διαφορά, ως εκ τούτου και τα βασικά παραμένουν ίδια.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναφερθούμε πάλι στα τμήματα κεφαλαίου των αρμόδιων Δ.Ο.Υ. Όπως αναλύσαμε και στο προηγούμενό μας άρθρο, στα εν λόγω τμήματα επικρατεί ο κακός χαμός, όπως πατροπαράδοτα γίνεται κάθε τέλη έτους. Φέτος όμως ο χαμός είναι ακόμα μεγαλύτερος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, αλλά και λόγω του ότι οι αντικειμενικές αξίες αλλάζουν με το νέο έτος. Πολλοί φορολογούμενοι τρέχουν να προλάβουν τις παλιές αντικειμενικές για ευνόητους λόγους, όμως, από την άλλη, οι υπάλληλοι όσες υπεράνθρωπες προσπάθειες κι εάν κάνουν, ο χρόνος δεν επαρκεί… Εδώ το Υπουργείο θα πρέπει να κινηθεί άμεσα και να πάρει θέση, δίνοντας παράταση στην όλη διαδικασία. Μπορεί για παράδειγμα απλά να παραταθεί για έναν μήνα η εφαρμογή των φετινών αξιών ή έστω να κλειδώνει την παλιά τιμή όποιος έχει υποβάλλει έγγραφα έως τα τέλη του έτους. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η έναρξη της εφαρμογής myPROPERTY και για τις δωρεές και τις γονικές παροχές μπορεί να θεωρηθεί και ως θετική εξέλιξη, όμως μένει να δούμε και την εφαρμογή της στην πράξη.

Πηγή: www.e-forologia.gr