Αρθρο. Εποχή φορολογικών δηλώσεων σε περιβάλλον κρίσης

Οφείλουμε να ανταπεξέλθουμε στο νέο οικονομικό, επιχειρηματικό περιβάλλον , είναι όχι μόνο υποχρέωση μας, είναι ο προορισμός μας

Γράφει ο

ΖΗΣΗΣ ΨΑΡΡΑΣ

Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Μέλος Δ.Σ Ε.Ε.Α.

 

Την χρονική στιγμή αυτή που όλοι έχουμε την υποχρέωση να συντάξουμε τις φορολογικές μας δηλώσεις, θα ήθελα να προσεγγίσουμε το θέμα της φορολογίας μέσα από το πρίσμα της ανάπτυξης.

Θα αναρωτιέστε πως είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο φορολογικό περιβάλλον να μπορεί η ανάπτυξη να έχει προοπτικές.

Η κρίση σήμερα στην Ελληνική οικονομία, όπου το δημόσιο χρέος μετατρέπεται σε οικογενειακό, είναι μια κρίση θεσμών  , αξιών και επαγγελμάτων.

Όλοι εμείς οι παραγωγικοί πολίτες που στην καθημερινότητα αγωνιζόμαστε να ανταπεξέλθουμε, μέσα σ’ αυτό το οικονομικό περιβάλλον, προκειμένου  να είμαστε εντάξει σε όλες μας τις υποχρεώσεις, καλούμαστε με τις προτάσεις στους πελάτες μας να ερμηνεύσουμε το σήμερα και να δημιουργήσουμε το αύριο.

Πρέπει με αποφασιστικότητα  να πορευθούμε στον δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων ενώ  συνεχίζουμε να είμαστε δέσμιοι αντιαναπτυξιακών πρακτικών από το κράτος.

Η λύση στο πρόβλημα δεν είναι άθροισμα αποσπασματικών φορολογικών και εισπρακτικών μέτρων.

Επιβάλλεται μια συνολική, βαθειά φορολογική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε ένα σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί ανατρέπονται, ο προγραμματισμός  των επιχειρήσεων ακυρώνεται, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, μισθωτοί, συνταξιούχοι δεν ξέρουν πώς να χειριστούν τις νέες καταστάσεις, με αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης.

Η συνεχής αύξηση φορολογικών συντελεστών, η επιβολή νέων φόρων  , αιφνιδιαστικών έκτακτων εισφορών, χαρατσιών, δηλαδή η υπέρμετρη φορολόγηση των φορολογουμένων και δη των συνεπών φορολογουμένων, δεν μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη.

Έχουμε 1,5 εκατομμύριο άνεργους. Είναι επιτακτική η επιβίωση όλων αυτών των μικρών επιχειρήσεων που στήριξαν την ανάπτυξη της κοινωνίας μας μέχρι σήμερα.

Για το λόγο αυτό πρέπει να σηκώσουμε περισσότερο βάρος από αυτό που πραγματικά μας αναλογεί, να ερμηνεύσουμε και να προτείνουμε λύσεις που να αντιμετωπίζουν τα νέα δεδομένα μέσα από ενέργειες αναπτυξιακού χαρακτήρα για την μικρομεσαία επιχείρηση.

Η φορολογική μας δήλωση δεν πρέπει τουλάχιστον φέτος να αντιμετωπιστεί μόνο ως μια απλή αποτύπωση των οικονομικών μας δεδομένων αλλά να μπει σε μια διαδικασία ανάλυσης ,  αναζήτησης ευκαιρειών στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που βιώνουμε προκειμένου να αφουγκραστούμε τις μικρές , τις πολύ μικρές αλλά τόσο χρήσιμες δυνατότητες που μπορούμε να εκμεταλευτούμε για να μας οδηγήσουν στην επαγγελματική μας επιβίωση.

Η δύσκολη περίοδος που όλοι λίγο ως πολύ διανύουμε μπορεί να προκριθεί ως μια αφετηρία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε σχέση με όσους αφήνουν τα πράγματα στην τύχη και χωρίς προγραμματισμό.

Η μικρομεσαία επιχείρηση σήμερα πρέπει να αντέξει.

Πιστεύω βαθύτατα ότι από την πραγματική αγορά και την τοπική οικονομία με μικρές και πολλές επενδύσεις θα προέρθει ξανά η αναπτυξιακή λογική και θα μπορέσουμε να προσφέρουμε φως στο βάθος του τούνελ  σε όλους αυτούς τους ανέργους.
 

Ως εκ τούτου, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν τρεις επιλογές: ή να εκσυγχρονισθούν ή να συνεργαστούν για να  γίνουν παραγωγικότερες και μεγαλύτερες ή να κλείσουν.

Οφείλουμε να ανταπεξέλθουμε στο νέο οικονομικό, επιχειρηματικό περιβάλλον , είναι όχι μόνο υποχρέωση μας ,  είναι ο προορισμός μας…