tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άρθρο της Προέδρου της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του ΕΕΑ στο ΑΠΕ

Της Χριστίνας Φυτέα.


H επιχειρηματική πολυμορφία ήταν ανύπαρκτη μέχρι τον 18ο αιώνα , ωστόσο το 1825 η Rebecca Lukas υπήρξε η πρώτη Γυναίκα επικεφαλής  Βιομηχανικής εταιρίας στην Αμερική (Πηγή:Fortune).Ο δρόμος από τότε για τις γυναίκες που μπήκαν στον κόσμο των επιχειρήσεων ήταν και είναι μακρύς, περιπετειώδης, ποικιλόμορφος. Κι όμως γυναίκες που κουράστηκαν, δυσκολεύτηκαν, απέτυχαν, δεν σταμάτησαν ποτέ. Αντίθετα, συνέχισαν με σθένος για να αποδείξουν πως ο κόσμος των επιχειρήσεων δεν έχει γένος.
Είναι γεγονός πως ο ρόλος της Γυναίκας σε όλων των ειδών τις ευθύνες και τις ενέργειες αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη ,την συνοχή και την καλή λειτουργία της κοινωνίας.
Στοιχεία όπως η υψηλή ενσυναίσθηση ,η έγκαιρη πρόβλεψη του κινδύνου ,η σωστή αξιολόγηση και διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού , η χρηστή και σφαιρική διαχείριση , δεν κατάφεραν να συρρικνώσουν το χάσμα στην εργασιακή κουλτούρα των δύο φύλων. Ειδικά  σε περιόδους κρίσης δεν οδήγησαν στην απαιτούμενη εξισορρόπηση και εναρμόνιση που επιβάλλεται ώστε να γεφυρωθούν τα κενά.
Και οι έρευνες συνεχίζουν και τα στατιστικά καταδεικνύουν πως ενώ οι  γυναίκες αποτελούν το 47% του εργατικού δυναμικού, μόνο το 25% αυτών κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις (Μέλη Διοικητικών Συμβουλίων, Διευθυντικά στελέχη, Κυβερνητικά Στελέχη). Τα στοιχεία δείχνουν πως εταιρίες που διευθύνονται  από Γυναίκες έχουν μεγαλύτερη κερδοφορία σύμφωνα με έρευνες (Έρευνα BNP Baribas Global Enterpreneur Report/2016). Είναι φιλόδοξες και ενδιαφέρονται όχι μόνο για το κέρδος επί της αρχικής τους επένδυσης αλλά και για την επόμενη γενιά και την κοινωνική ευθύνη.
Ίσως είναι η στιγμή να σκεφτούμε τα πολλαπλάσια οφέλη που οι επιχειρήσεις θα έχουν τόσο στους ποσοτικούς όσο και στους ποιοτικούς τους δείκτες εάν δημιουργήσουν κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε οι Γυναίκες να μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο απόλυτο τις δεξιότητες και τις ικανότητες τους. Δεν είναι τυχαίο ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει ήδη ασχοληθεί ενεργά με την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι μέσω της ανάπτυξης της μπορεί να τονωθεί ακόμα περισσότερο η ελληνική οικονομία. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να βοηθήσουν και τα νέα δεδομένα που επικρατούν στην αγορά.
Η digital εποχή επιτρέπει την απομακρυσμένη εργασία και η Γυναίκα επιχειρηματίας χωρίς να μειώνει το παραγωγικό της αποτέλεσμα αποκτά την ίδια στιγμή ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια της.
Η ενίσχυση της εκπαίδευσης των Γυναικών σε τομείς STEM (Sience,Technology,Engeeniring,Maths) είναι εξίσου σημαντική, να σημειωθεί πως μόνο το 35% των κοριτσιών προχωρά σε ανώτερες σπουδές σε θέματα STEM,αφού δεν υπάρχει ανάλογη ενθάρρυνση ώστε να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες για να κάνουν μία επιτυχημένη πορεία σε αυτούς τους κλάδους.
Η ανάπτυξη  αξιοκρατικών  τρόπων  σκέψης και διαχείρισης των καταστάσεων που βιώνουν οι γυναίκες στο σύνολο τους-όπως για παράδειγμα οι ανεπαρκείς υποδομές για φύλαξη παιδιών ή η κάκιστη σε πολλές περιπτώσεις αντιμετώπιση της μητρότητας-,θα υποστηρίξουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και θα βοηθήσουν στην ανέλιξη τους στην Ανώτερη Ιεραρχία.
Οι ίσες ευκαιρίες επίσης στις οικονομικές απολαβές θα ενισχύσουν την γυναικεία νεανική επιχειρηματικότητα .
Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες και ενέργειες από χώρες της Ευρωζώνης (με πρώτη την Νορβηγία) που θέλουν να έχουν το προβάδισμα, που θέλουν να καινοτομήσουν θεσπίζοντας σχετική νομοθεσία υπέρ της ενίσχυσης της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας. Ας ελπίσουμε πως οι αποσπασματικές αυτές ενέργειες θα λειτουργήσουν για το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης και θα συμβάλουν στην πτώση των κοινωνικών στερεοτύπων που το μόνο που πετυχαίνουν είναι την οπισθοδρόμηση της Κοινωνίας.
Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμώ ότι έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον η εκδήλωση που είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 19 Ιανουαρίου στις 12.00, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και Ψηφιακή Καινοτομία». Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στο οποίο έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος της Επιτροπής για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Να μία ακόμα απόδειξη ότι η Διοίκηση του Επιμελητηρίου μας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων που στο «τιμόνι» είναι γυναίκες και στηρίζει έμπρακτα τις δράσεις που στοχεύουν στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο επιχειρείν. Θεωρώ ότι στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την ανάκαμψη της οικονομίας μας και την οριστική έξοδο από την κρίση, η γυναικεία επιχειρηματικότητα μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μειωθεί ο ρόλος της και η δυνατότητα προσφοράς της. Στην εκδήλωση θα εκθέσουν τις απόψεις τους γυναίκες που έχουν διακριθεί σε διάφορους χώρους και θα αναλυθούν οι προοπτικές για το μέλλον της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
Δεν αρκεί μόνο να φανταζόμαστε έναν κόσμο δημιουργικότητας, ευαισθησίας, αρχών και υψηλού αξιακού συστήματος που όλοι μαζί θα πορευόμαστε αρμονικά. Πρέπει και να εργαστούμε συντεταγμένα για να τον κάνουμε πραγματικότητα!

 

Η Χριστίνα Φυτέα είναι επιχειρηματίας και πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.