Άρθρο του Γ. Χατζηθεοδοσίου στην εφημερίδα «Η ΒΡΑΔΥΝΗ»: «Η πρόοδος των μικρομεσαίων θα φέρει την ανάπτυξη»

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου εξέφρασε τις απόψεις του για την ελληνική οικονομία με άρθρο του στην Εφημερίδα «Η ΒΡΑΔΥΝΗ. Τοποθετήθηκε αναδεικνύοντας από τη μια τον ρόλο των ΜμΕ στην ανάκαμψη που αρχίζει να διαφαίνεται, τονίζοντας από την άλλη την ανάγκη για την εκπόνηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση και την τεχνολογία ανέλυσε τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες, ουσιαστικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ε.Ε.Α. όσον αφορά στα νέα δεδομένα και την προσφορά των υπηρεσιών στα μέλη του, επιχειρηματίες και επαγγελματίες.

Ακολουθεί το άρθρο του κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου:

«Μετά από πολλά χρόνια καθήλωσης της οικονομίας μας, έφτασε η στιγμή να κοιτάξουμε μπροστά με περισσότερη αισιοδοξία και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την οριστική αλλαγή του κλίματος.

Μπορεί να βλέπουμε κάποια ψήγματα βελτίωσης, αλλά σίγουρα δεν αρκούν για να θεωρήσουμε ότι ξεπεράσαμε τον σκόπελο. Ίσως και να βρισκόμαστε στο πιο κομβικό σημείο, καθώς οι επιλογές που θα κάνουμε αυτή την περίοδο θα καθορίσουν το πώς θα κινηθούμε στη νέα εποχή.

Δεν αποτελεί βέβαια μυστικό ότι η βαρύτητα των πολιτικών επιλογών θα πρέπει να στραφεί προς την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αφού το σημείο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα για την ανάκαμψη, είναι αυτό που σχετίζεται με την πρόοδο των επιχειρήσεων μας.

Τι έχει σήμερα ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία μας; Σίγουρα την αύξηση του ΑΕΠ και οπωσδήποτε περισσότερες θέσεις εργασίας. Πώς μπορούν αυτά τα ζητούμενα να γίνουν δεδομένα; Μόνον μέσα από την ανάπτυξη των μικρομεσαίων. Άρα η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εκπονήσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο για αυτές τις επιχειρήσεις, γιατί μέχρι τώρα διαπιστώνουμε ότι στρέφει περισσότερο την προσοχή της στις μεγάλες. Αν σκεφθεί κανείς ότι οι μικρομεσαίες καλύπτουν το 99,2% της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, μπορεί εύκολα να καταλάβει ποιος πρέπει να προηγηθεί και γιατί. Η μείωση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και η δημιουργία περισσότερων χρηματοδοτικών εργαλείων, δεν θα δώσουν απλώς «το φιλί της ζωής» στο επιχειρείν, αλλά θα συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του. Εδώ να σημειώσω ότι η ρεαλιστική προσέγγιση στον υπολογισμό των φόρων, δεν σχετίζεται μόνο με την πρόοδο των υφιστάμενων επιχειρήσεων αλλά και με τη δημιουργία νέων. Η χώρα χρειάζεται περισσότερες επιχειρηματικές προσπάθειες και κυρίως σοβαρές επενδύσεις.

Παράλληλα, υποχρέωση όλων μας είναι να προσαρμοστούμε στις νέες απαιτήσεις και κυρίως στις εξελίξεις που φέρνει η τεχνολογία. Έχοντας ήδη μπει στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, δεν νοείται να εμμένουν ορισμένοι σε συνταγές του παρελθόντος. Είμαι υπερήφανος γιατί στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών διαγνώσαμε έγκαιρα την σημασία που έχει η τεχνολογία και επενδύσαμε σε αυτήν. Από την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών προς τα μέλη μας –όλα πλέον γίνονται μέσα σε μία ημέρα και χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου- μέχρι εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση όσων θέλουν να διευθετήσουν μία υπόθεση τους σχετική με τις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου μας.

Αυτή όμως που μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά είναι η δράση που ανακοινώσαμε, πριν από λίγες ημέρες, στην εκδήλωση της απονομής των Βραβείων Επιχειρηματικότητας του Ε.Ε.Α. Θα στηρίξουμε εντελώς δωρεάν το κάθε μέλος μας που επιθυμεί να δημιουργήσει e-shop και περιμένουμε από την Πολιτεία να σταθεί δίπλα μας. Αυτή η πρωτοποριακή κίνηση μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην επιχειρηματικότητα και να ενισχύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομία μας. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές –σε όλους τους τομείς- είναι το μέλλον και όποιος δεν το καταλάβει εγκαίρως, κινδυνεύει να μείνει εκτός αγοράς. Δεν σταματάμε όμως εδώ, αφού την ίδια ώρα εκπονούμε δέκα μελέτες για την στήριξη κλάδων που είναι σε θέση να βελτιώσουν κατά πολύ τους οικονομικούς δείκτες.

Μόνο με πράξεις και στοχευμένες δράσεις έχουμε ελπίδες για να ανέβουμε στο τραίνο της ανάπτυξης. Και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα συνεχίσει να δρα και να προσφέρει, για να μη χαθεί αυτό το τρένο. »