tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Α.Σταύρου:O επιχειρηματίας που ανοίγει νέα μαγαζιά μέσα στην κρίση

Ο Αντώνης Σταύρου o πρόεδρος του Ομίλου Καστελόριζο,στο ΄Εθνος που βραβεύτηκεμε το «Βραβείο Βιώσιμης - Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας» από το ΕΕΑ

Μία διαδρομή 40 ετών έχει διανύσει ήδη στον χώρο της εστίασης ο Αντώνης Σταύρου, πρόεδρος του Ομίλου Καστελόριζο, ο οποίος για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο και τη διαχρονική, συνεχή ανάπτυξη των εστιατορίων του βραβεύτηκε πριν από περίπου έναν μήνα με το «Βραβείο Βιώσιμης – Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας» από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Μία διαδρομή 40 ετών έχει διανύσει ήδη στον χώρο της εστίασης ο Αντώνης Σταύρου, πρόεδρος του Ομίλου Καστελόριζο, ο οποίος για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο και τη διαχρονική, συνεχή ανάπτυξη των εστιατορίων του βραβεύτηκε πριν από περίπου έναν μήνα με το «Βραβείο Βιώσιμης – Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας» από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

 «Ξεκίνησα το 1977 δουλεύοντας ως σερβιτόρος, στη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας στο εστιατόριο ''Μήτσος'' στις Τζιτζιφιές, μου άρεσε η επαφή με τον κόσμο και αφού προηγήθηκε ένα αποτυχημένο μου εγχείρημα στη γενέτειρά μου, τα Γιάννενα, άνοιξα μαζί με ένα από τα 11 αδέρφια μου, τον Ανδρέα, το πρώτο μου κατάστημα το 1981 στις Τζιτζιφιές, τον ''Γλάρο''» θυμάται ο κ. Σταύρου, ο οποίος ξεκίνησε μπαρκάροντας ως ναυτικός στα 16 του αλλά δεν άντεξε πάνω από 4-5 μήνες και στράφηκε στον κλάδο της εστίασης.

Οταν, με τους σεισμούς του 1981, το κατάστημα βγήκε ουσιαστικά… «άχρηστο» ο δαιμόνιος Ηπειρώτης άνοιξε στην απέναντι γωνία το πρώτο «Καστελόριζο». «Πώς μου ήρθε αυτό το όνομα; Απλά υπηρετούσα σε αυτό το νησί το οποίο είναι ένα πανέμορφο μέρος» απαντάει ο επιχειρηματίας ο οποίος τότε περίπου γνωρίζει και τη σύντροφο και συνεργάτη της ζωής του, Στεφανία.

«Πέντε χρόνια αργότερα ξεκινήσαμε το εστιατόριο στην Κηφισιά. Τότε… πήρα ένα κρεατάδικο και το έκανα ψαράδικο, το ''Καστελόριζο Κηφισιάς''. Είμαι από τους πρώτους που πήγαν το ψάρι στο… βουνό» υπογραμμίζει ενώ προσθέτει: «Τότε ήταν ''χρυσές εποχές'', υπήρχε πολύ χρήμα, ήταν ευνοϊκό το κλίμα για όλες τις επιχειρήσεις».

Το 1990 η οικογένεια Σταύρου κατέβηκε στη Γλυφάδα, στον χώρο που βρίσκονται σήμερα τα κεντρικά γραφεία – όπου για μία δεκαετία λειτουργούσε το «Καστελόριζο». Το 1994 ξεκίνησε το «Καστελόριζο Βάρκιζας», ενώ το 2001 άνοιξαν οι «Ορίζοντες» στον Λυκαβηττό.

Το 2003 ο κ. Σταύρου θυμάται μια άτυχη στιγμή στην καριέρα του, καθώς τότε «έβγαινε ο Φλοίσβος σε πλειστηριασμό, εμείς τον πήραμε σε διαγωνισμό, αλλά λίγο αργότερα μας το πήρε ο δήμος για πολιτιστικό κέντρο -μέσω απαλλοτρίωσης- και χάσαμε αρκετά χρήματα, περίπου 2 εκατ. ευρώ».

Το «Καστελόριζο Κηφισιάς»
 

Το ξεκίνημα της κρίσης στη χώρα μας βρήκε τον κ. Σταύρου έτοιμο, καθώς με προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις φρόντισε να επεκτείνει περαιτέρω την επιχείρησή του.

Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «μετά, το 2009 που είδαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και αφού είχαμε αφουγκραστεί σωστά την αγορά, φροντίσαμε να φτιάξουμε οικονομικά μενού. 

Ξεκινήσαμε πρώτα από τη Βάρκιζα, συνεχίσαμε στις Τζιτζιφιές όπου το ''Καστελόριζο'' το κάναμε τον Δεκέμβριο του 2011 ρακάδικο (ΡΑΚΙ ΜΕΖΕ) στο οποίο με 16 ευρώ υπάρχει απεριόριστη κατανάλωση φαγητού και ποτού. Αυτό βοήθησε πάρα πολύ καθώς προπληρώνουμε τις πρώτες ύλες, πετυχαίνοντας τις καλύτερες τιμές στην αγορά».

Το 2010 άνοιξε το «Ομικρον» στην Κηφισιά, ένα εστιατόριο το οποίο ο Αντώνης Σταύρου χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 10 χρόνια προκειμένου να πάρει την πολυπόθητη άδεια. 

Στη συνέχεια, συνεχίζει ο κ. Σταύρου, «ανοίξαμε το ψητοπωλείο ''K.Grill'' στις Τζιτζιφιές, ενώ στην πορεία παντρεύτηκε η κόρη μου και μαζί με τον σύζυγό της άνοιξαν το ''Mezze'' στη Γλυφάδα και πέρυσι το ιταλικό εστιατόριο ''Ramino'' ακριβώς δίπλα». Πέρυσι επίσης, άνοιξε ένα νέο εστιατόριο, το ένατο του Ομίλου Καστελόριζο, το δεύτερο «Κ.Grill» στη Βούλα. 

Ο κ. Σταύρου στάθηκε ιδιαίτερα στα μέλη της οικογένειάς του, και ιδιαίτερα στα παιδιά του τα οποία δουλεύουν πάνω από 12 ώρες την ημέρα επιβλέποντας με επιμέλεια την κάθε επιχείρηση του ομίλου, ενώ προσθέτει ότι «διαχρονικά σεβόμαστε τον παράγοντα άνθρωπο, από τον αρχιμάγειρά μας μέχρι τον λαντζέρη, γι' αυτό και είναι όλοι δίπλα μας στην καθημερινή προσπάθεια, δίνοντας το καλύτερο των δυνατοτήτων τους». Ο όμιλος απασχολεί σήμερα περίπου 250 εργαζομένους, ενώ το 2015 πραγματοποίησε έναν τζίρο κοντά στα 8,65 εκατ. ευρώ.

 

Το «Ramino» στη Γλυφάδα, με ιταλικές γεύσεις
 

Γραφειοκρατία

Παρά την άκρως επιτυχημένη του διαδρομή έως τώρα, ο Αντώνης Σταύρου υπογραμμίζει ότι «η γραφειοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα για κάποιον που θέλει να επιχειρήσει στη χώρα», ενώ πεποίθησή του είναι πως για να καταφέρει να επιβιώσει θα πρέπει να διαθέτει υπομονή, επιμονή και καλή γνώση του αντικειμένου. «Δεν πρέπει να μπαίνουν άσχετοι στο επάγγελμα. 

Ολοι νομίζουν ότι το άνοιγμα ενός εστιατορίου είναι εύκολη υπόθεση και ότι θα βγάλουν χρήματα. Δεν είναι έτσι. Εχουν χαθεί αρκετά χρήματα στον κλάδο της εστίασης και έχουν βάλει λουκέτο πολλές επιχειρήσεις». Σε ό,τι αφορά στην υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών θεωρεί ότι «λύση δεν είναι η επιβολή περισσότερων φόρων, όπως π.χ. ο ΦΠΑ του 24%, αλλά ο σωστός έλεγχος και κατόπιν η επιβολή προστίμων σε όσους είναι παραβάτες των νόμων».
 

ΔΕΙΤΕ :http://www.ethnos.gr/oikonomia/arthro/o_epixeirimatias_pou_anoigei_nea_magazia_mesa_stin_krisi-64824685/