tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Μπέρδεμα με τον ΦΠΑ στην εστίαση

Από την επόμενη Δευτέρα, 20 Μαΐου, τίθενται σε ισχύ οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε τυποποιημένα τρόφιμα, στην ενέργεια και στην εστίαση, ωστόσο από την κατάθεση κιόλας της σχετικής τροπολογίας ανέκυψαν ερωτήματα για το ΦΠΑ δύο “ταχυτήτων” που θα ισχύουν σε προϊόντα, τα οποία θα διατίθενται και στην εστίαση.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στα είδη του αριθμού 16 του Παραρτήματος (Αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι, μαντζουράνα η κοινή, μολόχα, δενδρομολόχα, μέντα (δυόσμος) όλων των ποικιλιών, ρίγανη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, δίκταμο, γριάδα η ιαματική και λουίζα, νωπά ή ξερά, έστω και κομμένα, σπασμένα ή σε σκόνη), τα οποία επιστρέφουν σε ΦΠΑ 13%, αλλά στην εστίαση- όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη- παραμένουν στο 24% ως ροφήματα. Το ίδιο ισχύει και για το κακάο, που ως πρώτη ύλη επιστρέφει στο 13%, αλλά ως ρόφημα στην εστίαση μένει στο 24%.

Στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ότι ενώ όλα τα παραπάνω είδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως φαγώσιμα άρα να επιβαρύνονται με 13%, όντας ροφήματα στην εστίαση θα υπάγονται σε ΦΠΑ 24% και ήδη αναζητείται κάποια φόρμουλα, χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νομοτεχνικής βελτίωσης.

Το μπέρδεμα με το ΦΠΑ από 20/5

Προϊόν

ΦΠΑ

Super Market

ΦΠΑ Καφενεία, Εστιατόρια, Ζαχαροπλαστεία
Καφές 24% 24%
Κακάο 13% 24%
Ελληνικά αφεψήματα (τσάι βουνού, χαμομήλι, λουίζα κ.λ.π.) 13% 24%
Τσάι 24% 24%
Χυμοί 24% 24%
Αναψυκτικά 24% 24%
Το δημοσιονομικό κόστος των αλλαγών στο ΦΠΑ μόνο για φέτος υπολογίζεται σε 441 εκατ. ευρώ (άλλα 667 εκατ. ευρώ το 2020) και σε συνδυασμό με τα 830 εκατ. ευρώ της 13ης σύνταξης, υπερβαίνουν τον εκτιμώμενο δημοσιονομικό χώρο των 1,14 δισ ευρώ. Ερωτήματα προκαλεί, ωστόσο, η Ειδική Έκθεση του ΓΛΚ για τις αλλαγές του ΦΠΑ, καθώς σημειώνει ότι “η ανωτέρω απώλεια εσόδων, θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού”.