tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Χατζηθεοδοδίου: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ειδικά έχει να αντιμετωπίσει ουκ ολίγες δύσκολες καταστάσεις

«Ομιλία του Προέδρου Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου,

στη κοπή πίτας του ειδησεογραφικού πόρταλ Pitsounicity.gr.»

·       Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Βουλευτές, Δήμαρχοι, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, καλησπέρα σας. Εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους. Τέτοιες εκδηλώσεις σαν την αποψινή αποτελούν πάντα μία ξεχωριστή ευκαιρία για να συναντηθώ με φίλους και η αλήθεια είναι ότι σε αυτή την αίθουσα υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι με τους οποίους μας συνδέουν πολλά. Και σε φιλικό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό, με την έννοια των διεκδικήσεων και των μαχών που δίνουμε για όσους εκπροσωπεί ο καθένας από εμάς.

·       Να ευχαριστήσω λοιπόν τον φίλο Αντώνη Δεωνά για την πρόσκληση του και για τη δυνατότητα που μου δίνει να βρεθώ με όλους εσάς. Και βέβαια, με αφορμή την κοπή της πίτας του ειδησεογραφικού πόρταλ Αττικής PITSOUNICITY.GR, να ευχηθώ στο μέσο να συνεχίσει την εξαιρετική δουλειά που κάνει και να βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης.

·       Τέτοιου είδους ενημερωτικές δραστηριότητες είναι πάρα πολύ σημαντικές γιατί εστιάζουν σε δήμους, ασχολούνται με τα ζητήματα και τα προβλήματα τοπικών κοινωνιών, αναζητούν λύσεις, προσπαθούν για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων. Δεν χάνονται στα πολλά και διάφορα αλλά εστιάζουν σε θέματα που απασχολούν τοπικές κοινωνίες, όπως για παράδειγμα πολλών περιοχών της Αττικής. Ακόμα και η άσκηση καλοπροαίρετης κριτικής είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη απόδοση και στη διατήρηση της εγρήγορσης όσων ασχολούνται με τα κοινά.

·       Είναι πραγματικά σπουδαίο πράγμα για κάθε δημότη να μαθαίνει έγκαιρα και έγκυρα τι συμβαίνει στο Δήμο που κατοικεί, τι συζητείται σε συνεδριάσεις κάποιου δημοτικού συμβουλίου, ποια λύση προωθείται για ένα τοπικό πρόβλημα. Και τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς συζητάμε περισσότερο για προβλήματα παρά για κινήσεις που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και την οικονομία μας.

·       Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ειδικά έχει να αντιμετωπίσει ουκ ολίγες δύσκολες καταστάσεις. Από θέματα σχετικά με το περιβάλλον, όπως τη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, την αύξηση του ενεργειακού κόστους που λόγω των περιορισμένων πόρων η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη, την έλλειψη προσωπικού που παρατηρείται σε πολλούς δήμους της χώρας, την ανάγκη στήριξης της τοπικής οικονομίας και την άσκηση πολιτικών με στόχο τη χάραξη μίας αναπτυξιακής πορείας.

·       Ως Επιμελητήριο έχουμε ενημερωθεί για πάρα πολλά θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς είμαστε σε συνεχή επαφή με αρκετούς Δήμους της Αττικής –και όχι μόνο. Είτε γιατί συνεργαζόμαστε με κάποιους από αυτούς για την υλοποίηση του πρότζεκτ «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου –Open Mall», είτε γιατί στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις δράσεις που προωθούν και ενισχύουν την τοπική επιχειρηματικότητα και οικονομία, όπως για παράδειγμα οι «Λευκές Νύχτες», είτε εφαρμόζοντας ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο όπως αυτό που υλοποιούμε τώρα στο εμπορικό ιστορικό της Αθήνας, το Agora Athens, για το οποίο είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

·       Επίσης θέλω να θυμίσω την ενίσχυση που παρείχε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε πολλούς δήμους, τόσο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όσο και μετά από μεγάλες καταστροφές εξαιτίας κάποιας πυρκαγιάς ή πλημμύρας, με αποκλειστικό γνώμονα την ανακούφιση των πιο ευάλωτων. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν προχωρήσαμε στη διανομή υγειονομικού υλικού σε επιχειρήσεις διαφόρων δήμων της Αττικής.

·       Παράλληλα ως Επιμελητήριο έχουμε προχωρήσει στη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων σε δήμους, πάντα με την συνεργασία της δημοτικής αρχής και του τοπικού εμπορικού συλλόγου, ενώ έχουμε δηλώσει την πρόθεση μας να βοηθήσουμε όπως και όπου μπορούμε προκειμένου να δούμε πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται σε πιο ισχυρές τοπικές οικονομίες.

·       Ανάφερα όλα τα παραπάνω για να δείξω με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι όταν φορείς όπως τα Επιμελητήρια στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, ουσιαστικά στηρίζουν και δημοτικές αρχές και τοπικές αγορές και οικονομίες. Αυτό λοιπόν που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, μια και υπάρχουν απόψε σε αυτή την αίθουσα τόσοι πολλοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι ότι Επιμελητήρια και Δήμοι βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του ποταμού. Όλοι θέλουμε την πρόοδο των επιχειρήσεων, όλοι προσβλέπουμε στην ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών ώστε μέσω της κατανάλωσης να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όλοι θέλουμε να έρθουν καλύτερες μέρες και για την οικονομία και για την κοινωνία. Και ο μοναδικός τρόπος για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών από όλους μας και κυρίως η συνεχής συνεργασία.

·       Φίλες και φίλοι, πολλές φορές τα προβλήματα και οι πιέσεις που υπάρχουν, γίνονται αφορμή για να έρθουν πιο κοντά άνθρωποι, φορείς, ακόμα και πολιτικές δυνάμεις, κάτι που στο παρελθόν μπορεί να έμοιαζε ουτοπικό. Αν σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο, νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω σήμερα.

·       Ευχαριστώ ξανά τον Αντώνη Δεωνά για την πρόσκληση, εύχομαι το 2023 να είναι μία υπέροχη χρονιά για το pitsounicity και ελπίζω φέτος να μπουν οι βάσεις για τη βελτίωση του επιχειρείν, να επιλυθούν τα προβλήματα που ταλανίζουν την αγορά, να δημιουργηθούν τα κατάλληλα αναχώματα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και να χαράξουμε επιτέλους έναν καθαρά αναπτυξιακό δρόμο μετά από τόσα χρόνια συνεχόμενων και πολύ σοβαρών κρίσεων. Να είστε όλοι καλά! “