- 10/10/2019
Δ. Γαβαλάκης για προσχέδιο προϋπολογισμού: Θετικό στίγμα, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο
Θετικό είναι, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Δημήτρη Γαβαλάκη, το στίγμα του προσχεδίου του προϋπολογισμού, χρειάζονται ωστόσο ταυτόχρονα, όπως τονίζει, αποτελεσματικές παρεμβάσεις και προσήλωση στην υλοποίηση των μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98.9 και την εκπομπή “Τρίποντο στην οικονομία” με τον Χάρη Ντιγριντάκη (09/10/2019), ο κ. Γαβαλάκης σημειώνει, μεταξύ άλλων, την “ανάσα” που δίνεται με τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% και της φορολογίας διανεμόμενων κερδών από το 10% σε 5%, την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με εισαγωγικό συντελεστή 9% αλλά και τη θετική επίδραση που μπορούν να έχουν στην αγορά οι κοινωνικές παροχές.
Επισημαίνει, ωστόσο, την ίδια ώρα, αφενός την υψηλή αφετηρία από την οποία ξεκινούν οι μειώσεις – καθώς οι επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις από φόρους και εισφορές έφταναν τα τελευταία χρόνια έως και 75%- και αφετέρου τα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια.
“Είναι πολλά τα μέτωπα. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια, προσήλωση και παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι αποτελεσματικές και στοχευμένες”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. του ΕΕΑ και υπογραμμίζει τη μάχη που απαιτείται από την κυβέρνηση τόσο στο πεδίο των θεσμικών παρεμβάσεων όσο και στην πάταξη της φοροδιαφυγής, του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου, καθώς επιφέρουν σημαντική ζημία στα δημόσια έσοδα και παράλληλα δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Ασφαλιστικό
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ο κ. Γαβαλάκης εκτιμά ότι το σύστημα των τριών πυλώνων (1ος Κύρια, 2ος Επικουρική – υποχρεωτικά ή Προαιρετικά συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης ή / και Επαγγελματικά ταμεία, 3ος Προγράμματα Ιδιωτικής Ασφαλιστικής Κάλυψης), που φαίνεται να είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, μπορεί να δώσει “μια πραγματική απάντηση”.
Όπως εξηγεί, το στήσιμο του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα δεν σημαίνει κατάργηση του πρώτου πυλώνα, αλλά αντίθετα ενίσχυσης της κύριας σύνταξης μέσω της ανταποδοτικότητας των εισφορών που θα καταβάλλονται.
“Ο πρώτος πυλώνας θα υπάρχει. Θα αποτελεί τη βάση της σύνταξης. Είναι η αλληλεγγύη των γενεών. Όμως αυτή η σύνταξη, όπως όλοι ξέρουμε, στο μέλλον δεν φτάνει για να ζει ένας συνταξιούχος αξιοπρεπώς. Άρα πρέπει να δοθούν τα κίνητρα και το δικαίωμα της επιλογής” για να μπορεί κάποιος να χτίσει μία αξιοπρεπή σύνταξη, χρησιμοποιώντας τα οφέλη που έχουν οι μακροχρόνιες επενδύσεις, σημειώνει ο Γ.Γ. του ΕΕΑ.
Ακούστε τη συνέντευξη: