tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ο Γ.Γ. του Ε.Ε.Α., Δ. Γαβαλάκης, στον Alpha 989 για το νέο ασφαλιστικό

Για τις προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που βρίσκεται υπό συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή και παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Ε.Ε.Α. από τον ίδιο τον Υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης του Ε.Ε.Α. κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, στον ραδιοσταθμό Alpha 989 και την εκπομπή «Τρίποντο στην Οικονομία» με τον Χάρη Ντιγριντάκη, στις 20/02/2020.

Αναφερόμενος στον πρώτο πυλώνα ασφάλισης (Κύρια), το αναδιανεμητικό δηλαδή κομμάτι της σύνταξης – αυτό που σε όλη την Ευρώπη αποκαλείται «αλληλεγγύη γενεών», καθώς οι ασφαλισμένοι χρηματοδοτούν τη σύνταξη των συνταξιούχων- ο κ. Γαβαλάκης εστίασε στο νέο σύστημα καθορισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, με ελεύθερη επιλογή μεταξύ 7 διαφορετικών κλάσεων.

Έκανε, συγκεκριμένα, λόγο για μία θετική παρέμβαση, που προσφέρει ευελιξία καθώς δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να επιλέγει κατηγορία – από την ελάχιστη έως την υψηλότερη- λαμβάνοντας -όσο αυξάνονται οι εισφορές- και μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης άρα και υψηλότερη σύνταξη. Με τον τρόπο αυτό, όπως σημείωσε, ο ασφαλισμένος γίνεται συμμέτοχος στον σχεδιασμό της σύνταξης που επιθυμεί να λάβει, με τον κ. Γ.Γ. του Ε.Ε.Α. να επικροτεί την αλλαγή αυτή φιλοσοφίας.

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης (Επικουρική – υποχρεωτικά ή Προαιρετικά συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης ή / και Επαγγελματικά ταμεία), ο κ. Γαβαλάκης επισήμανε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να εισαχθεί και να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τη λειτουργία των Επαγγελματικών Ταμείων, με το σχετικό πλαίσιο να καθίσταται πιο αυστηρό, δεδομένου ότι “πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός και προσοχή στον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων των εργαζομένων και των επαγγελματιών από τα εν λόγω Ταμεία”.

Εξηγώντας τον ρόλο των Επαγγελματικών Ταμείων, ή της επικουρικής ασφάλισης, όπως είναι γνωστή στην Ελλάδα, ανέφερε ότι στην πράξη πρόκειται για μία ομάδα-κατηγορία εργαζομένων (π.χ. γιατροί, νομικοί), που καταβάλουν μία εισφορά και με ανταποδοτικά κριτήρια – δηλαδή με βάση την έννοια του ατομικού λογαριασμού – γνωρίζουν το ύψος της σύνταξης που θα λάβουν ανάλογα με το αποτέλεσμα των επενδύσεων που θα πετυχαίνει ο φορέας, είτε δημόσιος είτε ιδιωτικός. Για την ώρα, στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο δημόσιοι φορείς και μία ομάδα ασφαλισμένων που δεν έχουν καθόλου επικουρική ασφάλιση.

Για τον τρίτο πυλώνα (Προγράμματα Ιδιωτικής Ασφαλιστικής Κάλυψης), παρότι, όπως υπογράμμισε, ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, δεν φαίνεται να είναι στα σχέδιά της, για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης, “ο χώρος για την ιδιωτική ασφάλιση”.

Σε μία εποχή χαμηλών επιτοκίων, όπως εξήγησε, ο πολίτης δεν αισθάνεται ότι η μακροχρόνια αποταμίευση είναι συμφέρουσα, γι’ αυτό και σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, υπάρχουν σημαντικά φορολογικά κίνητρα για τις σχετικές αποταμιεύσεις με τη μορφή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, παρακινώντας έτσι τους πολίτες να φροντίσουν για ένα επιπλέον κομμάτι της σύνταξής τους. Κάνοντας λόγο για ένα νομοθετικό έλλειμμα που πρέπει να καλυφθεί, διατύπωσε τον προβληματισμό του “για το πώς μπορούμε πραγματικά να έχουμε ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα”, όπου πέρα από τον πρώτο πυλώνα- την υποχρέωση για τη διασφάλιση του οποίου έχει η Πολιτεία- ο πολίτης θα μπορεί να ανταποκριθεί με όφελος γι’ αυτόν, στον δεύτερο και στον τρίτο πυλώνα.

Ακούστε τη συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί:

 


 

 

 

 

Ψηφιακός Βοηθός Ε.Ε.Α.
Έναρξη συνομιλίας