tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Δ. Γαβαλάκης στον Alpha Radio: Χρειάζεται να πιστέψουμε στην ιδιωτική ασφάλιση

Για την απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε επίπεδο διείσδυσης της Ιδιωτικής Ασφάλισης και τα σημαντικά περιθώρια «ψαλιδίσματός» της αν δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha Radio ο Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαμεσολάβησης του Ε.Ε.Α. κ. Δημήτρης Γαβαλάκης.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Τρίποντο στην οικονομία» και τον Χάρη Ντιγριντάκη, στις 20/11/2019, με αφορμή και την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, ο κ. Γαβαλάκης επισήμανε ότι παρότι το αποτύπωμα της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα είναι πολύ ισχυρό, έχει δηλαδή πολύ σημαντική συνεισφορά στα δημόσια έσοδα, η χώρα μας υπολείπεται άλλων ευρωπαϊκών κρατών σε ό,τι αφορά τη μακροχρόνια αποταμίευση, την ασφάλιση της περιουσίας κ.ά.

Αναφερόμενος ειδικά στα συμβόλαια μακροχρόνιων αποταμιεύσεων, απέδωσε το έλλειμμα που υπάρχει στην απουσία φορολογικών κινήτρων, τα οποία παρέχονται σε όλη την Ευρώπη.

Όπως εξήγησε, «η πρώτη μνημονιακή παρέμβαση περιελάμβανε το κόψιμο των φοροαπαλλαγών, αγγίζοντας και τα κίνητρα που δίνονταν για μακροχρόνιες αποταμιεύσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, εδώ και 9 χρόνια, μια δύσκολη πραγματικότητα για τον Έλληνα καταθέτη που θέλει να αποταμιεύσει μακροπρόθεσμα μέσω ασφαλιστηρίων συμβολαίων και να συμβάλει στη σύνταξή του. Δεν έχει το κίνητρο που έχει οποιοσδήποτε άλλος πολίτης στην Ευρώπη».

Ο Γ.Γ. του Ε.Ε.Α. υπογράμμισε, επιπλέον, τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα έχει για την οικονομία η αύξηση των μακροχρόνιων αποταμιεύσεων, σημειώνοντας: «Ένας μακροχρόνιος λογαριασμός μέσω μιας ασφαλιστικής εταιρίας παράγει επενδύσεις. Ήδη οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες και οι ξένες που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν 14 δισ. επενδύσεις στην χώρα μας. Αν αυξηθούν, θα προσδώσουν σημαντική πολλαπλασιαστική δύναμη στην ελληνική οικονομία».

Στάθηκε, ακόμη, σε ένα ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ασφαλιστική βιομηχανία, που θα προέλθει μέσω της ανάπτυξής της, θα έχει αποτέλεσμα 3,6 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια υγείας ο κ. Γαβαλάκης υπενθύμισε ότι οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας ανέρχονται σε 5,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο 600 εκατ. καλύπτουν, αυτή τη στιγμή, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Τόνισε, επιπλέον, την πρόταση του Ε.Ε.Α. για την ασφάλιση της περιουσίας, δεδομένου ότι πολλοί ιδιώτες είναι απροστάτευτοι απέναντι σε φυσικές καταστροφές. Προκειμένου οι πολίτες να μπορούν πιο εύκολα να ασφαλίσουν την περιουσία τους, το Επιμελητήριο έχει προτείνει μία συνδυαστική προσέγγιση του ΕΝΦΙΑ και την ασφάλιση περιουσίας. Θα μπορούσε, δηλαδή, να υπάρχει μια φοροαπαλλαγή από τον φόρο περιουσίας (ποσοστό) σε αναλογία με το ασφάλιστρο που θα πληρώνει ο πολίτης στην ιδιωτική ασφάλιση.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του για την ιδιωτική ασφάλιση ο κ. Γαβαλάκης υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να πιστέψουμε στην ιδιωτική ασφάλιση, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, με κανόνες αξιοπιστίας των ασφαλιστικών εταιριών και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών», επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη γίνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Αξιοπιστία της ασφαλιστικής βιομηχανίας, φορολογικά κίνητρα και σωστός σχεδιασμός» είναι, σύμφωνα με τον Γ.Γ. του Ε.Ε.Α. το αναγκαίο τρίπτυχο.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης ο κ. Γαβαλάκης αναφέρθηκε και στον θεσμό των Βραβείων Βιώσιμης, Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας που απονέμονται, για 4η φορά, από το Ε.Ε.Α. την Τετάρτη 27/11/2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Ο αγώνας μας είναι να αναδεικνύουμε τους επιχειρηματίες που τα καταφέρνουν και μετά την κρίση να έχουν ανάπτυξη, εξωστρέφεια και καινοτομία», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ακούστε τη συνέντευξη: