tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Διάλογος ΕΕΑ- Γιακουμάτου

Πλούσιος διάλογος «εφ’ όλης της ύλης», για τις μικρομεσαίες, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις ήταν απολαυστικός, με πολύ χιούμορ αντιπαράθεσης

Ένας εκτεταμένος διάλογος με τοποθετήσεις, «ερωτοαπαντήσεις», αντεγκλήσεις και αρκετό χιούμορ, διεξήχθη μεταξύ των μελών του  ΔΣ του ΕΕΑ και του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γεράσιμου Γιακουμάτου.

 

Όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει, ο κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, πραγματοποίησε στις 22 Σεπτεμβρίου, επίσκεψη στο ΕΕΑ και συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΔΣ. Εκεί διεξήχθη πλούσιος διάλογος «εφ’ όλης της ύλης», ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις ήταν απολαυστικός, με πολύ χιούμορ αντιπαράθεσης.

 

Ξεκινώντας την συζήτηση ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου έθεσε όλα τα τρέχοντα προβλήματα των μικρομεσαίων, τα όποια αναζητούν λύση από την κυβέρνηση. Αναφέρθηκε σε ζητήματα όπως του ανταγωνισμού, των τιμών, του παραεμπορίου, της Κυριακής αργίας, των φόρων, των  οφειλών στα Ταμεία καθώς και στον επιμελητηριακό θεσμό με την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων.

 

Μετά την αρχική τοποθέτηση του κ. Γιακουμάτου διεξήχθη έντονος διάλογος με τα μέλη του ΔΣ.

 

Δείτε ορισμένα αποσπάσματα του διαλόγου σε βίντεο.

 

Γ. Ρεκλείτης: η πολιτική σας για τις μικρομεσαίες είναι για.. «άντε γεια»!

 

 
 

Ο ΟΑΕΕ, τα χρέη, οι τριγωνικές πωλήσεις των πολυεθνικών, τα κόκκινα δάνεια, το τραπεζικό καρτέλ, το αναπτυξιακό σχέδιο και… άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε!

 

Οι τιμές, τα μονοπώλια, οι Κυριακές κ.α.

 

 

 

 

Η τοποθέτηση του κ. Γιακουμάτου στα θέματα που έθεσε αρχικά ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου

 

«Και, βέβαια, όπως είπε ο άλλος προλαλήσας, κινδυνεύω 25  χρόνια, όλοι καραδοκούν να πέσω 25 χρόνια που βγαίνω ανελλιπώς στη Β΄Αθηνών. Μην ονειρεύονται, λοιπόν, διότι με εκνευρίζουν και παλεύω, ενώ θα ήθελα να πάω σπίτι μου, γιατρός είμαι, μια χαρά.

            Λέει κάποιος ότι, όταν είσαι καβάλα στο άλογο, να χαιρετάς και να βλέπεις και να ακούς τον κόσμο, γιατί όταν ξεκαβαλικέψεις ή θα σε χαιρετάνε ή θα σε μουντζώνουν. Κι επειδή το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και γενικά όλοι οι φορείς και ως άτομα αλλά και ως όργανο θεσμικό, είτε υπό το αξίωμα του Προέδρου είτε ο,τιδήποτε, είναι μικρή η Ελλάδα, θα τα πούμε και σε ένα χρόνο και σε δύο και σε τρία. Άρα, πρέπει να είμαι ξεκάθαρος, δεν μπορώ να κοροϊδέψω και δεν μπορώ να λέω πράγματα τα οποία δεν γίνονται για να  χαϊδέψω αυτιά. Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα ποια είναι κι εκεί να προσαρμοστούμε.

           

Η Ελλάδα που ήταν πριν πέντε  χρόνια, αυτή η Ελλάδα που γνωρίσαμε εμείς, δεν θα ξαναγυρίσει πίσω. Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Πρέπει να δούμε από εδώ και πέρα πώς θα χτίσουμε μια σοβαρή, υπεύθυνη νέα Ελλάδα, όχι το χάλι που έχουμε την τελευταία 5ετία, όπου οι επαγγελματίες πραγματικά, αλλά και οι βιοτέχνες και οι επιχειρηματίες και οι βιομήχανοι και ο συνταξιούχος πάνω  απ΄όλα και ο εργαζόμενος περνάνε μια τρομακτική κρίση. Ό,τι και να μου πείτε, τη διάγνωση την κάνουμε όλοι, το ξέρω, το βλέπω, το ζω. Το θέμα είναι πώς παλεύει ο καθένας  να λυθεί  αυτή η κρίση.

           

Πάμε στα δικά σας.

1/1/2015, υποχρεωτικότητα:  Δεν είναι Νόμος δικός μου. Είναι Νόμος του κράτους. Λέει, 1/1/15 σταματάει η υποχρεωτικότητα της συνδρομής. Δυο δρόμους έχω:

  •  Ο ένας είναι – δεν το δεσμεύομαι, δεν το βλέπω, αλλά τους δυο δρόμους λέω-  μπας και πάρω μια παράταση. Δύσκολο. Δεν το δεσμεύομαι, δεν το εξαγγέλλω. Δύσκολο.
  • Ο δεύτερος, ο σίγουρος δρόμος είναι ότι με τη Νομοπαρα-σκευαστική Επιτροπή που έκανα, μέχρι την άλλη Πέμπτη θα έχει τελειώσει η Επιτροπή το πόρισμα, γιατί όπου πολλοί συσκέπτονται δεν σκέπτονται, θα καταλήξω σε ένα σχέδιο Νόμου, όπου θα αφορά  όλη τη Νομοθεσία, όχι μόνο την υποχρεωτικότητα, αλλά όλη τη Νομοθεσία που διέπει τα Βιοτεχνικά, Οικονομικά και Επαγγελματικά Επιμελητήρια. Όλα! Διότι αυτός ο Νόμος είναι και παλιός, μέχρι και Διατάγματα του 1925 υπάρχουν μέσα σ΄αυτόν τον Νόμο.

Άρα, λοιπόν, θέλει αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό αυτή η  Νομοθεσία. Αφού καταγράψουμε, κ.Πρόεδρε, όλες τις θέσεις  τις δικές σας και των άλλων φορέων, θα το βάλω στη διαβούλευση, δεν θα αιφνιδιάσω, αυτός ο Νόμος πρέπει να είναι έτοιμος να πάει στη Βουλή το αργότερο τον Νοέμβριο. Κοντά σιμά έχουμε Οκτώβρη.  Θα έχετε, όμως, όταν είναι έτοιμο το σχέδιο Νόμου, κι εκεί να κάτσει …, άρα δεν θα αιφνιδιαστεί κανείς και δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε κανέναν.

      Πάμε στο δεύτερο τώρα.  Ο Νόμος αυτός – και ποιο είναι το ζητούμενο; Τα μπικικίνια! Πώς θα λειτουργήσουν τα Επιμελητήρια, τι χρήματα χρειάζονται. Βέβαια, δεν μπορώ να ξαναφτάσω πάλι στα 99 εκατομμύρια που ήταν μέχρι τώρα. Υπερβολική η σπατάλη και πολλά τα λεφτά, 99 εκατομμύρια για τα Επιμελητήρια. Πρέπει να βρούμε μια οικονομία κλίμακας και να δούμε πράγματι, πώς μπορούν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς, χωρίς κλεισίματα και τέτοια. Αυτό το υπολογίζω στα 35 με 40 εκατομμύρια, 45 οροφή – όπως είπε ο Πρόεδρος- θα είναι ικανά να λειτουργήσουν όλα τα Επιμελητήρια. Το πώς θα βρεθούν οι τρόποι;  Είναι το ΓΕΜΗ, είναι και άλλα πολλά που θα παράγεται έργο, για να μπορείτε πράγματι να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα.

      Αυτό, όμως, πριν τελειώσει η Επιτροπή, δεν μπορώ να το ανακοινώσω. Αυτά για την υποχρεωτικότητα.

      Το δεύτερο:    ΟΑΕΕ (Ταμείο Εμπόρων, ΤΕΒΕ, ΤΣΑΥ).  Είναι μια βασανισμένη ιστορία. Σήμερα είχα τον κυρ-Αντώνη, έναν φοβερό υδραυλικό, του λέω «ρε Αντώνη, να φτιάξεις εδώ τις βρύσες». Μου λέει, «κύριε Γιακουμάτο, έδωσα το Δελτίο Παροχής, το κατέθεσα, δεν έχω να πληρώνω τη δόση του ΟΑΕΕ και τώρα δεν κάνω επάγγελμα.» Κι αυτός είναι 50 χρόνων και θα μείνει χωρίς σύνταξη. Θα πάνε στράφι και όλες του οι εισφορές που είχε μέχρι τώρα. Αυτό είναι τρομερό.

Εδώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Το ένα είναι – εγώ το πολεμάω, ο Χατζηθεοδοσίου το πολεμάει, εσείς το φωνάζετε, ο λαός το φωνάζει-  οι 100 δόσεις . Η Ιταλία έκανε 120. Τι δεσμεύτηκε ο Σαμαράς, που αυτό είναι το πιο σίγουρο και φερέγγυο; Είπε στη Θεσσαλονίκη ότι, θα κάνω τις δόσεις σε μακρότερο χρονικό διάστημα. Υπάρχει και μια διαπραγμάτευση με την Τρόϊκα, η οποία θα τελειώσει τέλη Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, όπου εκεί «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του». Εκεί θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Δεν μπορείς να το πας παραπάνω. Άρα, λοιπόν, εκεί θα ξέρουμε, αν είναι, κ.Πρόεδρε, 72 ή 100 ή 120.  Αυτό δεν το λέω τώρα, για να μην πείτε μετά « ο Γιακουμάτος είπε…». Ο Γιακουμάτος πολεμάει 100 δόσεις. Πολεμάει 120 δόσεις, αλλά δεν είναι δέσμευση που μπορώ να σας πω ησυχάστε.

Πάμε, λοιπόν, στα κόκκινα δάνεια που έχει μέσα και το φόρο και τις ασφαλιστικές εισφορές και όλα. Τα δάνεια, σήμερα, τα κόκκινα, οι εισφορές Δημοσίου και Ασφαλιστικών Ταμείων είναι γύρω στα 155 δις. 77-80 δις είναι τα Ασφαλιστικά Ταμεία και άλλα τόσα είναι οι Τράπεζες.  Κάθε μήνα, το ΄14, είναι 1 δις ανείσπρακτες βεβαιωμένες οφειλές και τώρα πήγαμε τον Αύγουστο 1,3 δις. Άρα, αντιλαμβάνεστε, ότι αυτά-  «ουκ αν λάβεις εκ του μη έχοντος-  δεν περπατάνε.

Δεν είναι θέμα της Τράπεζας Ελλάδος που λέτε Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα της Ελλάδος . Αν περιμένεις από τους Τραπεζίτες και από την Τράπεζα της Ελλάδος, σώθηκες! Τα κόκκινα δάνεια θα γίνουν μαύρα, σαν τον Χάρο . Είναι θέμα κυβερνητικής βούλησης.

Ήδη ο Δένδιας, γιατί είναι 5μελής εξ Υπουργών Επιτροπή, που επεξεργάζεται το ιδιωτικό χρέος, που έχει συσταθεί με Υπουργική Απόφαση, με Νόμο, όπου επεξεργάζεται τη λύση των κόκκινων δανείων. Τέλη Οκτωβρίου το αργότερο θα έχει μπει στη διαβούλευση ο Νόμος αυτός. Ο Νόμος αυτός έχει πολλές παράπλευρες απώλειες . Δηλαδή, πάλι εδώ δεν δεσμεύομαι.  Εγώ σας λέω, η σκέψη που επικρατούσε στην Επιτροπή. Να πάρουμε, λοιπόν, τον Χατζηθεοδοσίου. Χρωστάει στον ΟΑΕΕ 50.000, στην Εφορία 30.000 και χρωστάει 80.000 σε κόκκινο δάνειο, συνολικά 150.000. Τι μέλλει γενέσθαι και τα τρία μαζί;

 Πρώτον, πρέπει να δούμε το προφίλ της επιχείρησης του Χατζηθεοδοσίου. Είναι επαγγελματίας μπαταξής και δεν πληρώνει και έχει το καγιέν και το πούρο; Έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Έχει τη μεγάλη περιουσία; Η δουλειά που έχει είναι αεριτζίδικη;  Αφού δεις, λοιπόν, το προφιλ της επιχείρησης και δεις ότι αυτή είναι βιώσιμη με κέρδη Α, τότε μπορείς να κάνεις έναν διακανονισμό και να πεις: Διαγράφω ένα μέρος από τις προσαυξήσεις, τους τόκους, και το υπόλοιπο το κάνω σε πάρα πολλά χρόνια, ανάλογα. Αυτή είναι η μία σκέψη. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει λύση για τα κόκκινα δάνεια. Μέχρι 31.12. 2014 η πρώτη κατοικία είναι με Νόμο κατοχυρωμένη, δεν κινδυνεύω με πλειστηριασμό. Τώρα μέχρι τον Οκτώβριο θα το έχουμε το Νομοσχέδιο και που θα έχει αναρτηθεί για διαβούλευση, θα μπορούμε να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας .

Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού,  δεν είναι του επιθυμητού. Επιθυμητό δικό μου ήταν να μου τα διαγράψει όλα, αλλά δεν μπορεί να γίνει αυτό. Αυτά όσον αφορά τα δάνεια και τα κόκκινα δάνεια που συζητείται πάρα πολύ.

Να πάω στην Τράπεζα να διαπραγματευτώ;  Πήγε προχθές ο αστυνομικός μου. Πήρε δάνειο 50.000, έχει πληρώσει 53.000 η αδερφή του, αυτός είναι εγγυητής, έχει πάει στο Νόμο Κατσέλη, τον κυνηγάνε για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Και λέει, συγγνώμη, η δίκη έχει προσδιοριστεί για το 2017. Αν εγώ πληρώσω τα 23.000 και το Δικαστήριο μου τα κόψει, θα μου τα δώσει τα λεφτά πίσω;  Οι Τράπεζες δεν διαπραγματεύονται, είναι σκληρές. Εκεί χρειάζεται κυβερνητική βούληση. Ξέχνα την Τράπεζα της Ελλάδος. Εδώ τι θα κάνει η Κυβέρνηση και ποιες οδηγίες θα έχουν και ποιες συνέπειες θα έχουν τα goldenτσόγλαν, γιατί και αυτά μας κάψανε.

      Άκουσα τώρα για την κλάση, γιατί πράγματι δεν μπορείς να πληρώσεις τώρα 1.000 ευρώ συνδρομή. Θα ήθελα να το έχω γραπτά, γιατί τα λέτε και μετά τα ξελέτε, – όχι για σας- να μπορεί εύκολα, αν χρειάζεται τροπολογία ή τι χρειάζεται, να αλλάζω κλάση. Αφού δεν έχω βρε αδερφέ, να πάω στην τελευταία κλάση που είναι 225. Αυτό πρέπει να γίνει εκ των ουκ άνευ. Αυτό θα ήταν καλό μέχρι την Πέμπτη-Παρασκευή να το έχω με ένα φαξ, να μου στείλεις την κλάση, να μπορούμε να την αλλάζουμε.

Άλλα θέματα που απασχολούν το Υπουργείο αυτή τη στιγμή, πολλά είναι, από το τυρί, από τα μπρόκολα, από τα αγγούρια, μέχρι τα τελευταία, το γάλα. Ένα που με απασχολεί πάρα πολύ και έχει συνάφεια με εσάς, είναι το παρεμπόριο. Είναι μεγάλη πληγή, πολλά δισεκατομμύρια. Ήδη έχω συστήσει μια Επιτροπή από τους Γενικούς Γραμματείς όλων των Υπουργείων ( Ναυτιλίας, Δημοσίας Τάξεως, Υπουργείο Οικονομικών η κα Σαββαϊδου, και το Υπουργείο το δικό μας), όπου έληξε σήμερα να καταθέσουν προτάσεις όλα τα Υπουργεία, αυτά τα πέντε συναρμόδια Υπουργεία.

      Αυτές οι προτάσεις θα κωδικοποιηθούν σε μια εβδομάδα από μένα και θα πάνε στον Σαμαρά και θα κάνουμε μια Συνέντευξη Τύπου στο Μαξίμου, όπου ο  Σαμαράς για να δώσει δύναμη, θα μπορέσει να βάλει το παρεμπόριο σε νέες βάσεις . Παρεμπόριο με το Τελωνείο και τα σύνορα ανοιχτά να μπαίνουν και να βγαίνουν ό,τι ώρα θέλουν, δεν χτυπιέται. Δεν πάει να χτυπάμε εμείς τη «μαρδίτσα», γόνος, μαρίδα, και μπαίνουν οι καρχαρίες από τα Τελωνεία. Προχθές πιάσανε εκεί στην Πειραιώς, πάνω από 1 εκατομμύριο εσώρουχα σε ντάνες. 0, 0 , 4 είδαμε το τιμολόγιο η αγορά. Πόσο το πουλάει αυτό το σώβρακο; 70 ευρώ; Αντιλαμβάνεστε το τι γίνεται!  Σας λέω ένα από τα ακραία χιλιάδες παραδείγματα.  Άρα, αυτό πρέπει να χτυπηθεί.

      Η Αλβανία έχει 17 ηλεκτρονικές πύλες. Εμείς δεν έχουμε ούτε μία. Κάναμε αγώνα τώρα, βγάλαμε διαγωνισμό για να βάλουμε επιτέλους, ένα σκάνερ. Ούτε σκάνερ! Άρα, γίνεται μάχη για το παρεμπόριο, όπου πιστεύω ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχω καταφέρει να χτυπήσω ένα  πολύ μεγάλο κομμάτι από το παρεμπόριο. Πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι.

      Πάμε τώρα για το ΕΣΠΑ. Εγώ η παλιά αντίληψη που είχα ήταν KOXIMPA, KAΓΙΕΝ, βίλες και διακοπές. Ποιοι πήραν τα ΕΣΠΑ; Ειδικά το πρώτο και το δεύτερο;  Πώς δίνονταν τα ΕΣΠΑ; Πήγανε στην παραγωγή; Πήγανε στην ανάπτυξη; Πήγαν στο εμπόριο;

Το νέο ΕΣΠΑ 2014-2022 θα είναι μόνο για την επιχείρηση. Δεν θα είναι σε χρήματα, θα πληρώνεται κατευθείαν το τιμολόγιο από το ΕΣΠΑ και όχι από τον ιδιώτη. Θα πρέπει, δηλαδή, να στοχεύσουμε πολύ δυνατά για να έχουμε ανάπτυξη με το νέο ΕΣΠΑ που θα γίνει. Θα ανοίξει τον Νοέμβρη, πιστεύω ότι μέχρι τον Φεβρουάριο να έχει τελειώσει όλο το διαδικαστικό.

Άφησα τελευταίο, είπε ο Πρόεδρος εδώ ότι θα κάνετε κάτι για την εταιρική κοινωνική ευθύνη . Προχθές κάλεσα τους supermarketάδες και τους γαλακτοβιομήχανους και ζήτησα, επειδή είναι πολύ της μόδας, έχω πάει τώρα 2,5-3 μήνες στο Υπουργείο, «τι είναι ακριβό, κα Μαρία μου; Τι είναι εκείνο που σε ενοχλεί η ακρίβεια στην αγορά;»  « Τι λες, κύριέ μου, το γάλα δεν το βλέπεις;»  Πας στον άλλον «το γάλα δεν το βλέπεις;» Δηλαδή, κοιμόμουν και μου έγινε έμμονη ιδέα το γάλα. Λέω, έχω κάνει μελέτη ολόκληρη . Το γάλα έχει 0,96 ιδιωτική ετικέτα μέχρι 1,66 που είναι το ακριβότερο. Το γάλα, πριν την κρίση, που έφερα νομοσχέδιο στη Βουλή να πέσει η Κυβέρνηση για να φτηνύνει, να πάει στο 7ήμερο, δεν φτύνηνε και γι΄αυτό βρήκαν και πρόσχημα, ήταν ψυχολογικό το πράγμα.  Ζήτησα, λοιπόν, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, διότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη, κ.Πρόεδρε, πρέπει να την καλλιεργήσεις και στα μέρη σου πάρα πολύ.  Το βλέπω πολύ σημαντικό για το μέλλον.

Μια χώρα που δοκιμάζεται, ένας καταναλωτής που δεν έχει αγοραστική δύναμη, θα πρέπει εμείς  που έχουμε ένα όφελος, ένα κέρδος από αυτόν τον καταναλωτή, να του επιστρέψουμε ένα κομμάτι από τα κέρδη. Δεν έχω παράπονο. Οι supermarketάδες όλοι- παρότι θα πει ο καθένας, εγώ προσωπικά που χειρίστηκα το θέμα, είμαι πολύ ευχαριστημένος- άμεσα έκαναν ανακοίνωση, 5% η ΝΟΥΝΟΥ, 10%  ο Βερόπουλος, 5% οριζόντια ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ και αυτή την εβδομάδα θα ανακοινώσουν  όλοι τη μείωση του γάλακτος στα super market.

Άρα, λοιπόν, πρέπει να καταλάβουμε όλοι κι εμείς οι πολιτικοί τι εταιρική κοινωνική ευθύνη έχουμε, τι έχετε εσείς, τι έχουν όλοι. Έτσι θα πάμε καλά. Χρειάζεται αγώνας και προσπάθεια. Ό,τι μπορώ, δεν είμαι στους 3 μήνες απόλυτα ευχαριστημένος για το τι γίνεται στο Υπουργείο Εμπορίου. Εγώ δεν το ήξερα πριν πάω, είχε χαθεί από τον χάρτη, δεν υπήρχε Υπουργείο Εμπορίου. Ξέφραγο αμπέλι!

Ιούλιο η EUROSTAT και η ELSTAT, στοιχεία επίσημα, όχι δικά μου, δείξανε 1,7% μέσο όρο μείωση των τιμών. Αύγουστος, 2,8%. Θα μου πεις, τι σημασία έχει αυτό που εγώ δεν έχω μία να πάω να ψωνίσω;  Εγώ σε καταλαβαίνω. Άρα, και η ακρίβεια και η φτήνια παίζουν κάποιο ρόλο. Στέλνεις Δελτίο Τύπου. Κανένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, κανένα, δεν αναφέρει ούτε λεξούλα. Έτσι για πλάκα. Μόλις βγει τον άλλον μήνα, αν βγει, 1% πάνω οι τιμές, θα δείτε στα μανταλάκια κρεμασμένη όλη την Κυβέρνηση, θα γράφουν κάθε μέρα και θα βρίζουν κάθε μέρα! Εδώ, λοιπόν, υπάρχει μια κακή νοοτροπία όσον αφορά την ενημέρωση του λαού. Και, βέβαια, για την ακρίβεια και τελειώνω, επειδή αυτός είναι ο πρώτος στόχος μου, η Ελλάδα πριν την κρίση την αναθεματισμένη, είχε 5% ιδιωτική ετικέτα καταναλωτές. Με τη μεγάλη κρίση τώρα που υπάρχει στη 5ετία, έχει φτάσει στο 18% ιδιωτική ετικέτα. Η Βόρειος Ευρώπη που είναι αρκετά εύρωστη οικονομικά, έχουν 45-48%. Τι σημαίνει αυτό; Κάτι φταίει. Βέβαια, εγώ είπα, και το είπα και κεφαλλονίτικα, για τις γυναίκες που παρεξηγήθηκαν κιόλας, να μην πηγαίνουν στο super market σαν το παγώνι να κοιτάνε έτσι, αλλά να κοιτάνε και κάτω και στο πλάϊ, να κάνεις έρευνα στην αγορά. Άμα κάνεις έρευνα, θα δεις τι διαφορά έχει.

      Ένα παράδειγμα: super market πουλάει το επώνυμο γάλα, όλα τα επώνυμα, Δευτέρα και Τρίτη, 0,96. 0,96 αυτό που είχε 1,66 ή 1,26. Το ίδιο γάλα. Δευτέρα και Τρίτη κάνει προσφορά. Άρα, λοιπόν, γιατί η γυναίκα να μην πάει να πάρει Δευτέρα και Τρίτη 4 μπουκάλια γάλα;  Αυτό θα της πάει 0,96  ενώ το άλλο θα το πληρώσει 1,66.

Τέλος πάντων, θα τα βρούμε αυτά στην πορεία, γιατί με έφαγε και ο Ιούλιος, ένα μήνα κάναμε να πάρουμε αρμοδιότητες, χωρίς την ευθύνη του Υπουργού, ήταν για άλλους λόγους, και ένας  μήνας ο  Αύγουστος  νεκρός. Ο Σεπτέμβρης προχωράει καλά. Εγώ πιστεύω ότι του χρόνου, μετά που θα κάνετε και εκλογές, θα ξανάρθω, να έχουμε λύσει, κ.Πρόεδρε, τα βασικά προβλήματα, γιατί όλα δεν λύνονται ποτέ, για να μπορέσω πράγματι να έρθω να σας πω ότι αυτά που σας είπα σήμερα έχουν υλοποιηθεί τουλάχιστον στο 90%.  Ευχαριστώ πάρα πολύ».