tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Διάλογος Θεοχάρη – Σούρλα για τη φοροδιαφυγή

"Αυτά συμβαίνουν όταν άνθρωποι χωρίς γνώση των θεμάτων εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία διατάξεις που δεν έχουν καμία σχέση με την αγορά"

Ο πρώην γγ Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γ. Σούρλας απέδωσε ευθύνες στον τέως γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη, για την εγκύκλιο που εξέδωσε δέκα μήνες πριν την παραίτησή του από το υπουργείο και είχε ως συνέπεια τη διαγραφή φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων, εταιρειών που δραστηριοποιούνται μέσω off shore.

Συγκεκριμένα, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Χάρη Θεοχάρη, ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων του για την είσπραξη των φόρων «δεχόταν απειλές» και ότι «αντιστάθηκε μέχρι ενός σημείου, αλλά μετά έπρεπε να φύγει» ο κ. Σούρλας ρωτά: «Μήπως εννοεί ότι μετά από τέτοιες πιέσεις εξέδωσε στις 21.8.2013, περίπου δέκα μήνες πριν την παραίτησή του, την ΠΟΛ 1198 εγκύκλιό του με την οποία προσπαθούσε, μεταξύ άλλων, να ερμηνεύσει κατά τέτοιο τρόπο τον νόμο ώστε να μην εισπραχθούν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για τις χρήσεις 2010 και 2011, που είχαν επιβληθεί σε εταιρείες που δραστηριοποιούνταν με τριγωνικές συναλλαγές μέσω off shore εταιρειών; Δεν γνώριζε, άραγε, ότι μία εγκύκλιος, όπως η δική του, δεν παράγει δίκαιο και, ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να τροποποιήσει τις ισχύουσες τότε διατάξεις νόμου; Άλλωστε, ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο η συγκεκριμένη εγκύκλιός του δεν έγινε δεκτή από τις ελεγκτικές και εισπρακτικές υπηρεσίες».

«Ωστόσο, η εγκύκλιος του κ. Θεοχάρη αποτέλεσε την αφετηρία για την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων, μέσα από αλλεπάλληλες προσπάθειες με τροπολογίες. Δυστυχώς, παρά τις επισημάνσεις της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας ότι όχι μόνον δεν έπρεπε να ψηφιστούν αυτές οι ρυθμίσεις αλλά αντιθέτως έπρεπε να επανέλθουν οι σχετικές διατάξεις του ν. 3842/2010 για να τεθεί τέρμα στο αμαρτωλό καθεστώς των τριγωνικών συναλλαγών, "διαγράφηκαν" τελικά φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συνεχίζεται και το αμαρτωλό αυτό καθεστώς των τριγωνικών συναλλαγών με off shore εταιρείες» καταλήγει ο κ. Σούρλας.

 

Θεοχάρης: Θέτει ερωτήματα που δεν τα κατανοεί

Η απάντηση του κ .Θεοχάρη αναφέρει ότι ο κ. Σούρλας θέτει ερωτήματα για θέματα τα οποία είναι φανερό πως δεν κατανοεί.

Η διόρθωση της διάταξης ήταν ορθή. Συνεπώς, όσοι αντιτίθεντο σε αυτή την αλλαγή κάνουν λάθος.

Οι τριγωνικές συναλλαγές στον 3842/2010 είχαν οριστεί με λανθασμένο τρόπο, και συνεπώς συμπεριλάμβαναν και χρηματιστηριακές συναλλαγές που εξ ορισμού έχουν διαφανή τιμολόγηση, καθώς οι τιμές των χρηματιστηρίων είναι δημόσιες. Δεν νοούνται τριγωνικές συναλλαγές όταν είναι γνωστή η τιμή, καθώς ο σκοπός των συναλλαγών αυτών είναι να αποκρύψουν την πραγματική τιμή αγοράς. Με το να τις περιλάβει στις τριγωνικές συναλλαγές, ο νόμος οδήγησε στο παράδοξο να μην αναγνωρίζεται ως έξοδο των διυλιστηρίων η αγορά του αργού πετρελαίου και συνεπώς να φορολογούνται αυτά, στον τζίρο αντί στα κέρδη.

Αν επιμέναμε σε αυτή την πρακτική θα οδηγούμασταν σε πρόστιμα, στα δύο διυλιστήρια, που ξεπερνούσαν την αξία των ίδιων των επιχειρήσεων και συνεπώς θα τα οδηγούσαμε μαθηματικά στο κλείσιμο. Δεν θα είχαμε δηλαδή ως χώρα πετρέλαιο. Αυτά συμβαίνουν όταν άνθρωποι χωρίς γνώση των θεμάτων εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία διατάξεις που δεν έχουν καμία σχέση με την εμπορική πρακτική ή πραγματικότητα.
Όσοι λοιπόν δεν έχουν άμεση γνώση των θεμάτων αυτών, θα ήταν φρόνιμο να μην δημιουργούν εντυπώσεις για δικούς τους λόγους.

Ίσως ο χρόνος όλων μας να ήταν παραγωγικότερος αν είχαμε τεκμηριωμένες μελέτες για το λαθρεμπόριο ή την φοροδιαφυγή αντί για αυθαίρετα νούμερα που λαμβάνονται άκριτα ως δεδομένα και οδηγούν σε λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις.

Αυτό όντως θα ήταν μια καλή υπηρεσία του κ. Σούρλα προς την Κυβέρνηση.