tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Διαμαρτυρία του ΠΑΣΥΠΙΕ για αιφνιδιαστική νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας

Γράφει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών κ. Επιφάνης Ευάγγελος:

Σε απόγνωση οι προμηθευτές των νοσοκομείων για άλλη μια φορά.

Την αδυναμία του συστήματος να ελέγξει τους προϋπολογισμούς  και τις δαπάνες των νοσοκομείων ο κύριος Γεωργιάδης θέλει να την πληρώσουν για άλλη μια φορά οι προμηθευτές των νοσοκομείων με οριζόντια μέτρα.

Με νόμο τον οποίο έχει ανεβάσει για διαβούλευση και αφορά την Ψυχική υγεία και συγκεκριμένα στο άρθρο 66 επιβάλει Rebate, κοινώς εκπτώσεις κατά το δοκούν σε όλα τα  προϊόντα που έχουν αγοράσει τα νοσοκομεία από την αρχή του έτους 2024. Το μέτρο θα είναι μόνιμο και επαναλαμβανόμενο κάθε τρίμηνο. Δηλαδή κάθε τρεις μήνες το κάθε νοσοκομείο θα πληρώνει ότι έχει ευχαρίστηση και όχι ότι του έχουν τιμολογήσει οι προμηθευτές. Να τονίσουμε  ότι οι αγορές των νοσοκομείων γίνονται μετά από δημόσια διαβούλευση και διαγωνιστικές διαδικασίες όπου  τα νοσοκομεία παίρνουν τα προϊόντα με την χαμηλότερη τιμή.

Τι έκπτωση να κάνουμε μετά από αυτό;

Το μέτρο αυτό (Rebate) εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στο φάρμακο όπου οι τιμές έχουν καθοριστεί από τον κατασκευαστεί και τα περιθώρια κέρδους των φαρμακευτικών εταιριών καμία σχέση δεν έχουν με αυτά των αναλωσίμων υλικών.

Επίσης το  (Rebate)  ξεκίνησε  ως προσωρινό μέτρο την εποχή των μνημονίων και στον ΕΟΠΥΥ  για να εξορθολογήσει υποτίθεται τις δαπάνες του οργανισμού αλλά  έκτοτε εφαρμόζεται μόνιμα και έχει φέρει σε απόγνωση όλους τους προμηθευτές του οργανισμού πολλοί εκ των οποίων αδυνατούν πλέον να προμηθεύσουν τον οργανισμό.  Οι τιμές παραμένουν σταθερές για 10 και πλέον χρόνια και στην συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ εφαρμόζει επιπλέον εκπτώσεις που φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις και πάνω από 60%.

Το αποτυχημένο, παράνομο και εκτός κάθε λογικής εμπορικής πολιτικής σύστημα τώρα θέλουν να εφαρμόσουν και στις προμήθειες των νοσοκομείων.

Το μάρμαρο θα πληρώσουν οι προμηθευτές και οι ασθενείς οι οποίοι σύντομα  θα ψάχνουν να βρουν απλά υλικά στα φαρμακεία μια και δεν θα υπάρχουν στα νοσοκομεία. Σε τι τιμή να προσφέρει ένας εισαγωγέας την σύριγγα των 0,08 σεντς αν δεν ξέρει ούτε πότε θα τα πληρωθεί (τα νοσοκομεία πληρώνουν μετά από ένα χρόνο)  ούτε πόσο θα πάρει έναντι αυτών των 0,08 σεντς, το ίδιο ισχύει και για τα γάντια και τις μπλούζες και εκατοντάδες άλλα υλικά.

Και γιατί να προσφέρει τελικά;

Ακολουθεί η επιστολή του Συλλόγου προς τον Υπουργό Υγείας:

Προς:

Υπουργείο Υγείας, κον Άδωνι Γεωργιάδη Υπουργό

κον Μάριο Θεμιστοκλέους, Υφυπουργό

Κοινοποίηση: ΕΚΑΠΥ, κον Άρη Αποστόλου, Πρόεδρο

 

Αθήνα 08 Ιουλίου 2024

 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι την Πέμπτη 4/7/24 αναρτήθηκε προς διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής  ρύθμισης, στο άρθρο 66 του οποίου προβλέπεται καθορισμός εκπτώσεων (rebate) για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που προμηθεύονται τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Μας εκπλήσσει το γεγονός  ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση προέρχεται από εσάς, έναν άνθρωπο ο οποίος έχει δουλέψει και γνωρίζει πολύ καλά τους νόμους της αγοράς.  Στα χρόνια που έχετε εργαστεί, έχετε ακούσει ο αγοραστής να επιβάλει έκπτωση για προϊόν που έχει αγοράσει και έχει ήδη καταναλώσει; Να προσθέσουμε ότι το προϊόν το  έχει αγοράσει μετά από διαγωνιστική μειοδοτική διαδικασία που έλαβε χώρα είτε μέσω έρευνας αγοράς είτε μέσω διαγωνισμού για να πετύχει την καλύτερη δυνατή τιμή και έχει υπογράψει δημόσια σύμβαση. Επιπλέον ο αγοραστής αθετώντας τους συμβατικούς όρους επιβάλλει μονομερώς  πίστωση ενός και πλέον χρόνου στον προμηθευτή του.  Ο νόμος αυτός που προτείνετε ανατρέπει ότι ξέρουμε για την αγορά έως σήμερα, θα επιφέρει τεράστια προβλήματα στο σύστημα υγείας τα οποία πιθανώς να είναι μη αναστρέψιμα και δε δικαιολογείται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, η οποία, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, είναι πολύ θετική.

Είχαμε ετοιμάσει να σας στείλουμε την επιστολή που επισυνάπτουμε, η οποία αφορά παρεμφερές θέμα, το Clawback στον ΕΟΠΥΥ. Όπως γνωρίζετε και θα διαπιστώσετε και από την επιστολή αυτή ο οργανισμός έχει επιφέρει μεγάλα προβλήματα στους προμηθευτές του, οι οποίοι δυσκολεύονται πλέον να προμηθεύσουν προϊόντα στους ασφαλισμένους του οργανισμού,  για τα οποία τους επιβάλλεται  έκπτωση πάνω από 50% . Και  ενώ ζητάμε με την επιστολή μας αυτή την   κατάργηση της εν λόγω παράλογης και καταχρηστικής διαδικασίας εκπτώσεων στον ΕΟΠΥΥ, για την οποία πολλοί από τους βουλευτές έχουν εκφραστεί αρνητικά και είχε αρχικά προσωρινό χαρακτήρα, επεκτείνετε το παράλογο και θέλετε να δημιουργήσετε επιπλέον  προβλήματα στους προμηθευτές  και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Κύριε υπουργέ, δεν κατανοούμε  την πρόθεση σας, για ένα πάντως είμαστε σίγουροι,  εάν μπει σε εφαρμογή ο νόμος σύντομα θα κλείσουν πολλές εταιρίες του χώρου, με αποτέλεσμα την μείωση του ανταγωνισμού και την αύξηση των τιμών, πράγμα που δε μπορούμε να πιστέψουμε ότι είναι στις προθέσεις σας.

Ο σύλλογος μας εκπροσωπεί μικρές και μικρομεσαίες, αμιγώς Ελληνικές εμπορικές κυρίως επιχειρήσεις, οι οποίες εισάγουν τα προϊόντα από διάφορες χώρες του κόσμου, αφού επιλέξουν τα καλύτερα και οικονομικότερα εργοστάσια . Λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού, τα πουλούν σε πολύ χαμηλές τιμές και με μικρά περιθώρια κέρδους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, μετά από διαγωνιστικές διαδικασίες ή μετά από έρευνα αγοράς που γίνεται στο 95% των νοσοκομείων της χώρας,. Η έρευνα αγοράς είναι επί της ουσίας και πάλι μια διαγωνιστική διαδικασία, προβλεπόμενη στο Ν.4412/2016, για μικρές ποσότητες η οποία επειδή επαναλαμβάνεται τακτικά από διάφορα νοσοκομεία έχει καταφέρει να ρίξει τις τιμές στην αγορά στο μεγαλύτερο μέρος των υλικών που προμηθεύεστε.

Αν επιβάλλετε την οποιαδήποτε έκπτωση σε αυτές τις επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν από 10 έως και 50 άτομα, να είστε βέβαιος ότι αυτές θα κλείσουν  και θα αναγκαστείτε να καταφύγετε σε μεγάλους ομίλους οι οποίοι  πωλούν τα ίδια προϊόντα σε πολύ πιο υψηλές τιμές. Με αυτό τον τρόπο αντί να πετύχετε μείωση του κόστους, θα αυξήσετε το κόστος, θα αυξήσετε την ανεργία και θα μειώσετε τα έσοδα που θα είχε το κράτος από τις Ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες ούτως ή άλλως υπόκεινται σε υψηλή φορολόγηση.

Σας έχουμε πολλάκις προειδοποιήσει, είτε απευθείας, είτε μέσω της ΕΚΑΠΥ, ότι υπάρχει αύξηση της δαπάνης σε κάποια  είδη λόγω της προώθησης φωτογραφικών προδιαγραφών σε διακηρύξεις, που καταστρατηγούν το Ν.4412/2016 και περιορίζουν δραστικά έως και καταργούν τον ανταγωνισμό, προς όφελος λίγων  εταιρειών.

Ένας τρόπος μείωσης της δαπάνης στη δημόσια υγεία και μάλιστα με άμεση θετική δημοσιονομική επίδραση θα ήταν η κατάργηση τέτοιου είδους προδιαγραφών και η απαγόρευση χρήσης τους από τα νοσοκομεία.

Πολλές καλές και υγιείς επιχειρήσεις του χώρου της Υγείας έκλεισαν, επιχειρηματίες και οικογένειες καταστράφηκαν, έχασαν τις περιουσίες και την αξιοπρέπεια τους, βρίσκονται μέχρι και σήμερα να χρωστούν στις τράπεζες τεράστια ποσά, τα οποία δεν θα εξοφληθούν ποτέ, από οφειλές του δημοσίου, λόγο του κουρέματος που επιβλήθηκε στα ομόλογα που έλαβε χώρα πριν 12 χρόνια για την εξόφληση οφειλών 3 ετών.

Στα χρόνια που πέρασαν υπουργοί όλων των παρατάξεων ακόμα κι εσείς συμφώνησαν για το άδικο, υποσχέθηκαν ρυθμίσεις, ή και μεσολάβηση στις τράπεζες.

Ο Πρωθυπουργός, κύριος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνάντηση με προμηθευτή που παλεύει με τις τράπεζες μέχρι σήμερα για την επιβίωση έδειξε συμπάθεια και ζήτησε να του καταθέσουμε έκθεση μήπως και βρει λύση.

Κύριε Γεωργιάδη ας μη μείνει το όνομά σας ως άλλος ένας Έλληνας πολιτικός ο οποίος κατέστρεψε τους προμηθευτές υγείας, τις οικογένειές τους και το ΕΣΥ.

Καμία επιχείρηση μικρή ή μεγάλη , πουθενά στον κόσμο, δεν μπορεί να κάνει προϋπολογισμό και πρόβλεψη αν δεν γνωρίζει το περιθώριο κέρδους με το οποίο θα δουλέψει καθώς επίσης και τον χρόνο αποπληρωμής των οφειλών  για να ρυθμίσει τα κεφάλαια κίνησης που θα απαιτηθούν για την λειτουργεία της.

Σας ερωτούμε και επιζητούμε την γνώμη σας ως επιχειρηματία και όχι ως υπουργό, εάν εσείς θα εξακολουθούσατε να προμηθεύετε έναν πελάτη ο οποίος είναι αποδεδειγμένα αφερέγγυος μια και εξέδωσε ακάλυπτες επιταγές στο πρόσφατο παρελθόν, πληρώνει κατ’ επανάληψη με καθυστέρηση ενός έτους και λέει ότι σκέφτεται πολύ σοβαρά να μην πληρώσει τα τιμολόγια που θα εκδώσετε στο ακέραιο αλλά με ακαθόριστη έκπτωση ανάλογα με τα χρήματα που θα διαθέτει την δεδομένη στιγμή.

Και αν σκεφτόσαστε να τον προμηθεύσετε και να του στείλετε προσφορά, με τι ποσοστά κέρδους θα πρέπει  να κάνετε τους υπολογισμούς σας, μια και το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο;

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό,  όντως έχει ενδιαφέρον η  άποψη σας  δεδομένου ότι με αυτό το ερώτημα ευρίσκονται από σήμερα αντιμέτωπες οι εταιρείες του χώρου, οι οποίες διερωτώνται αν θα εξακολουθήσουν να υποβάλλουν προσφορές και αν ναι, με τι δεδομένα θα διαμορφώνουν τις προσφερόμενες τιμές

Η προτεινόμενη ρύθμιση δεν είναι απλά ευκαιριακή, κακογραμμένη, αντίθετη στο Σύνταγμα και το Ενωσιακό Δίκαιο αλλά είναι  κόντρα σε κάθε λογική και παντελώς ανήθικη.

Σας καλούμε  να επανεξετάσετε το θέμα και να αποσύρετε το άρθρο 66 για κοινό όφελος.

 

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ του ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.

Ο Πρόεδρος

Ευάγγελος Επιφάνης